Zanimljivosti..

Nastupa vrijeme žena (ili Kako danas muškarac voli ženu)

LjubavU antičkoj Grčkoj vjerovalo se da je Eros, u stvaranju svijeta, nastao odmah poslije Kaosa i "stabilne i vječne Zemlje". Unatoč činjenici da su od tada prošla skoro tri milenija, čini se da se u ljudskim glavama nije ništa bitno promijenilo o prirodi i značenju Erosa u životima muškarca i žene. I točno i netočno! Značenje i mjesto Erosa na početku dvadeset i prvog stoljeća slikovito objašnjava parafraza čuvene šekspirovske rečenice. Dakle: "Eros je mrtav. Živio Eros!". Posljednjih desetljeća, pod utjecajem drastičnih promjena u društvu, ubrzano se mijenjaju i stereotipi o seksualnim ulogama muškaraca i žena..., piše Gordana Vukres u novom medijskom projektu EPH - portalu Sutra.hr ...

EROS JE MRTAV - ŽIVIO EROS!

Početak žena, kraj muškaraca: Kako da muškarac voli ženu

Kad je riječ seksu, muškarci bi trebali zaboraviti na ono što im se klati među nogama i, umjesto toga, obratiti više pažnje na ono što imaju u glavi

Piše: Gordana Vukres / Sutra.hr
Izvor: Sutra.hr

Karakter, bit i forma cijele ljudske seksualne povijesti odnosa muškarca i žene mogli bi se, bez velikog upropaštavanja, svesti na jednu jedinu aforističnu rečenicu: "Ništa, osim koitusa, nije seks."

Spomenuti aforizam, međutim, više ne odgovara pojmu nove seksualnosti. Posljednjih desetljeća, pod utjecajem drastičnih promjena u društvu, ubrzano se mijenjaju i stereotipi o seksualnim ulogama muškaraca i žena. Aforizam "Sve je seks, osim koitusa" vjernije prikazuje trenutačno stanje seksualne drame dvaju spolova.

Protekla ljudska povijest, pa i seksualna, odvijala se u znaku svijeta koji je stvoren po mjeri muškaraca i njihove dominacije u svim aspektima života, pa i u seksualnosti. Seksualnost žene je, zbog njezine značajnije uloge u reprodukciji, bila pod većom društvenom i religijskom kontrolom u odnosu na mušku seksualnost.

Ovakav poredak stvari neminovno je određivao prirodu seksualne komunikacije između muškarca i žene, zasnovane u manjoj mjeri na otvorenosti, bliskosti, vezanosti i obostranom uživanju u duhovnom i tjelesnom spajanju, a u većoj mjeri na iluziji otvorenosti, bliskosti, vezanosti i tjelesnom i duhovnom spajanju.

Ljubav kao osnova za istinsku seksualnu komunikaciju, i seks kao oblik pražnjenja ljubavne energije, bili su tijekom cijele ljudske povijesti dvije odvojene pojave.

Lažni odnos između dvaju spolova ogledao se u činjenici da su u najvećem broju slučajeva muškarci instrumentalizirali ljubav u korist seksa, dok su žene instrumentalizirale seks u ime ljubavi

No, u tzv. novim vremenima "oslobođenog" seksa, žene se, barem sudeći prema nekim istraživanjima, inteligentnije snalaze. Shervet H. Frazier, kolumnist časopisa "Psychology Today", piše: "Brojne studije pokazuju da su žene danas seksualna bića u većoj mjeri nego ikada u ljudskoj povijesti. Prije su seksualni terapeuti naglašavali žalbe muškaraca na 'hladnoću partnerice'. Danas se tim istim terapeutima žene u većoj mjeri od muškaraca žale na mušku seksualnu nezainteresiranost.

U ovoj 'postfeminističkoj eri' žene čine seksualne stvari za koje su nekada bile čvrsto uvjerene da nisu ispravne. Nekoliko desetljeća prije slavna Kinsyjeva istraživanja upućivala su na to da je felatio vrlo rijedak u seksualnom ponašanju žena. Studije sa sveučilišta UCLA, kao i mnoge druge, pokazale su da je pojava široko prihvaćena među ženama, tako da neki istraživači tvrde da gotovo sve mlade žene prakticiraju ovu seksualnu aktivnost."

Ako žene u novim okolnostima postaju svjesne sebe i svoje seksualnosti, muškarci sve više gube svijest i o sebi i nužnosti usvajanja svoje nove seksualne uloge. Težak zadatak. Pokazuje da se muškarci žele promijeniti, ali da, ipak, ostanu ono što su uvijek i bili. Da ostanu muškarci, dakle slični svojim očevima koji partnericama nisu otvoreno otkrivali svoje osjećaje, nisu pokazivali bliskost, a da sada i puste suzu kada dođe vrijeme za plakanje.


Nastupa, dakle, vrijeme žena

Znači li to, kada je riječ o seksualnosti, istodobno i kraj muškaraca? Ne mora, naravno, značiti, ali kad je riječ seksu, neka zaborave ono što im se klati među nogama i, umjesto toga, obrate više pažnje na ono što imaju u glavi.

Jednom riječju, da budu manje umišljeno potentni, a u većoj mjeri seksualno inteligentni.

Povezani članci

Who's Online

We have 244 guests and no members online