Zanimljivosti..

Govor tijela – početak uspješnog flerta

simpatija na prvi pogledNeverbalni signali čine većinu naše interpersonalne komunikacije, te je njihovo pravovremeno prepoznavanje tj. čitanje i više nego dovoljno da uspješno zaključimo pregovore, dobijemo željeni posao ili naklonost određene osobe. Tako nam govor tijela može znatno pomoći prilikom prvog kontakta s predmetom naših želja – osobom koja nam se sviđa u intimnom ili romantičnom smislu. Što bolje razumijemo signale koje ta osoba odašilje, to ćemo uspješniji biti u zavođenju, bilo da se radi o ženi ili muškarcu naših snova ...

Govor tijela – tajne uspješnog flerta

Piše: I.V. / Cafe.hr
Izvor: Cafe.hr

lipa crnkaRecimo da se nalazite u kafiću, klubu ili na tulumu na kojem ste zapazili zanimljivo i privlačno biće. Kako znati je li vas ta osoba primjetila i uzvraća li simpatije?


Kako znati jeste li joj/mu privlačni?

Najprije skupite svo raspoloživo samopouzdanje i pogledajte osobu ravno oči, sve dok ona ne primjeti vaš pogled na sebi.

Pričekajte reakciju. Samo najodvažniji odmah će uzvratiti istom mjerom, većina nas je ipak malo sramežljiva te na prvi znak koketiranja tj. prodoran pogled reagiramo na dva različita načina – ili skrećemo pogled u pod pa zatim ustranu ili pak nalijevo/nadesno.

Ukoliko se radi o prvome, tj. pogledom u pod – osoba je zainteresirana, dok nezainteresiranost pokazuje gledanjem ulijevo ili udesno (”Tražim dalje”).

Na prvi pogled


Kontakt očima

Nakon prvog uspješnog kontakta očima, promatrajte ostale reakcije te osobe. Zna da ste u blizini i da je promatrate. Njeno ponašanje pokazati će vam jasno je li ona zainteresirana ili joj je samo na trenutak godila vaša pažnja.

Radi li se o privlačenju pozornosti žene, ona će se od trena uspostavljanja kontakta očima početi više smiješiti, koji put zagristi usnu ili istu nehotice obliznuti pokazujući pritom svoj jezik.

OčiDrugi očit znak zainteresiranosti je podizanje obrva i učestalo treptanje, kao i igranje uvojcima kose. Popravljanje odjeće s namjerom da se na trenutak pokaže koji dodatni komadić kože također je znak privlačnosti koji vam žena može uzvratiti.

Ukoliko se nalazite na mjestu gdje druga strana sjedi za stolom, ista bi se nehotice mogla početi igrati nekim predmetom koji se na stolu nalazi, ključevima, čašom, upaljačem.

Ukoliko se žena naginje prema vama, dotičući pritom prstima bradu ili obraz, nemate što dalje čekati – druga je strana definitivno zainteresirana za sljedeći korak – upoznavanje.


Muškarci
su nešto jednostavniji u odašiljanju početnih povratnih signala. Oni će pokušati što dulje zadržati početni kontakt očima, smijati se češće i glasnije na šale svog društva svijesni činjenice da su promatrani i svojim radnjama pokazati dozu samopouzdanja kojom raspolažu.


Započnite razgovor

Dobili ste pozitivnu povratnu informaciju druge strane, vrijeme je da krenete prema njoj i inicirate razgovor!

razgovor

Zaboravite pritom na ustajale fraze poput “Što mlada dama radi sama?” ili “Jesi li ti anđeo koji je upravo pao s neba?”; većina je te ili slične gluposti čula već mali milijun puta i reakcija na njih može tek u rasponu od mlaka do nikakva.

Ukoliko ne znate što reći, možete započeti jednostavno i prirodno i sa "Ja sam... (tu ide vaše ime :-)". Druga strana na to će morati nešto odgovoriti. Tijekom razgovora pokušajte saznati što interesira osobu s kojom razgovarate. Ostanite smireni, pažljivo i zainteresirano slušajte drugu stranu.

Upadice poput Wow!, Jasno mi je ili Odlično! I više su nego dobrodošle, njima pokazujete odobravanje rečenog i potičete drugu stranu da nastavi s govorom.

Postavljajte pitanja koja otvaraju konverzaciju. Najbolja su ona koja počinju sa Kako si učinio/la…, Kako je to kada…., Jesi li ikad pokušao/la… Jesi li bio/la u… Odgovori koji ćete dobiti na njih sigurno će biti opširniji od kratkih i nezanimljivih "Da" ili "Ne".


Grize li?

grize liS vašom novom “simpatijom” započeli ste razgovor, sada svojim govorom tijela pokažite zainteresiranost. Smješite se – iskreno i učestalo.

Osmijeh je najjednostavnija, najočiglednija i najsnažnija zapovijed govora tijela, tvrdi Allen Thompson, autor članka Šest Don Juanovih zapovijedi govora tijela.

Thompson također napominje kako upravo osmijeh drugima prenosi ono najljepše o vama kao osobi – znak je samopouzdanja, dostupnosti, prijateljstva i pozitivnog stava.

Osoba koja primjeti vaš osmijeh stječe dojam da ste i više nego ugodno društvo.

Imajte smisla za humor. Ukoliko niste dobar pripovjedač viceva ili anegdota iz svakodnevnog života, bolje je ne se upuštati u takve zahvate, no prihvaćanje šale i pretvaranje svake situacije u zabavu dobrodošle su prednosti kojima ćete zainteresirati potencijalnog partnera.


Zadržite kontakt očima

Zadržite kontakt očima. Vaše su oči najekspresivniji dio vašeg lica. Ako konstantno gledate u osobu s kojom biste željeli nešto više od slučajnog susreta, pokazujete joj vaše iskrene namjere.

ljepotica

Ipak nemojte buljiti, druga bi vas strana mogla proglasiti psihopatom i prvom prilikom pobjeći što dalje od vas.

Uspostavljanje kontakta očima također je nužno za drugi korak pristupa nekoj osobi.

Kimajte glavom. Nakon što je razgovor krenuo, kimanje glavom ukazuje na vaše odobravanje i potiče drugu stranu da nastavi pričati.

Budite dostupni. Time ponajprije mislimo na fizičku otvorenost, koja u svijetu govora tijela strogo zabranjuje prekrižene ruke na prsima, ili držanje hrane ili pića između osobe s kojom pokušavate uspostaviti dublji kontakt.

Ruke držite uz tijelo, te po mogućnosti otvorite svoje dlanove prema drugoj strani. Time ćete joj dati do znanja da je veoma poželjna u vašem društvu.


Moć dodira

curaDodir je osjetljiva tema prvog susreta. Ukoliko bude uspostavljen prerano, druga bi se strana mogla naći uvrijeđenom ili se prepasti, dok se nedostatak dodira objašnjava kao nezainteresiranost.

Upravo zato potrebno je pažljivo tempirati prvi dodir, vremenski i prostorno. Neka on bude “slučajan” – nakratko dotaknite ruku ili rame druge osobe te promatrajte njenu reakciju.

Ukoliko joj se gesta svidi, pokazat će vam to na način da će vam se još malo približiti ili se nagnuti prema vama. To ipak nije znak da je odmah spreman/a na hvatanje usred ceste ili prostora u kojem se nalazite.

Dodir ponovite u sljedećoj prilici koja vam se pruži i pustite da vas večer odvede kamo joj je suđeno. Uz pravilno čitanje neverbalnih znakova, ne može vas odvesti na krivo mjesto.