Zanimljivosti..

Vodič za optimiste

Promjenjivo proljetno vrijeme nerijetko utječe i na raspoloženje. Samo pogled na dosadnu kišu koja rominja i tamne oblake može pokvariti dan. Kako bi se doskočilo tom problemu potrebno je obaviti veliko mentalno spremanje i pokušati na svijet oko sebe gledati optimističnije. Za početak, treba se prestati zabrinjavati zbog nevažnih stvari. Mnogo je bolje večer prije smireno razmisliti o obvezama koje nas čekaju sljedećeg dana. Dobro je napraviti listu prioriteta koja će biti od pomoći ako tijekom dana oslabi koncentracija. Priprema unaprijed pomoći će onima koji imaju naviku kašnjenja da stignu na vrijeme. Žuri polako uzrečica je koja se može primijeniti u borbi protiv stresa. Mnogi su se sami uvjerili kako su mnogo više napravili trezvene glave i bez nametanja bržeg tempa...

Vodič za optimiste
 

Treba izaći iz rutine i isprobati nešto novo što bi nas moglo ugodno iznenaditi
 

Piše: Sunčica Dolušić / Vjesnik
Izvor: Vjesnik

 

Pokušajte na svijet oko sebe gledati optimističnije. Za početak, treba se prestati zabrinjavati zbog nevažnih stvari. Mnogo je bolje večer prije smireno razmisliti o obvezama koje nas čekaju sljedećeg dana. Dobro je napraviti listu prioriteta koja će nam biti od pomoći.

Optimizam

Psiholog Martin Seligman smatra da se optimizam može uvježbati. Ponavljanjem pozitivnih rečenica poput dobro se osjećam ili baš sam zadovoljan sobom nakon nekog vremena doista se počinje vjerovati u njih. Istraživanja su pokazala da i blaži optimisti imaju uspješnije karijere. Osim toga, imaju i više prijatelja što ne čudi jer će radije provoditi vrijeme s nasmijanom osobom nego slušati nekoga tko se stalno žali na sve oko sebe.
 
Stručnjaci napominju kako bismo na putu učenja optimizma trebali izaći iz okova rutine. Trebalo bi, savjetuju, poraditi na vraćanju dječje znatiželje i primjećivanja sitnica oko sebe.
 
Koliko puta automatski hodamo ulicom ne primijetivši što se sve u njoj promijenilo, a time bismo zapravo radili na refleksima i moći zapažanja koji nam mogu koristiti u mnogim situacijama.
 
Lijepa iskustva možemo doživjeti i tijekom iskušavanja nečeg novog.
 
Većina ljudi nerijetko po inerciji stalno odlazi u isti kafić na piće s prijateljima, u kinu gleda filmove istoga žanra, a na izložbe ili u kazalište gotovo uopće i ne ide.
 
Noviteti u životu dobri su jer proširuju vidike i upućuju na neka područja o kojima možda do tada nismo ni razmišljali. No mnogi se zbog loših vremenskih uvjeta zatvore u kuću i odbijaju pozive za izlazak. Umjesto veselog društva radije odabiru sjedenje pred televizorom i gledanje repriza serija ili filmova. Nakon nekog vremena to može uzrokovati blažu depresiju ili u najmanju ruku nezadovoljstvo.

Osobe koje se rijetko druže često imaju prevelika očekivanja kad jednom u mnogo vremena izađu van s društvom jer zamišljaju kako bi im se trebalo dogoditi nešto posebno.
 
Postavljanje realnih ciljeva, savjet je koji zagovaraju mnogi psiholozi. To znači da nije dobro zadavati si ni preteške ni prejednostavne ciljeve. Pri njihovu realiziranju nije naodmet udružiti se s istomišljenicima kako biste se uzajamno motivirali.

Povezani članci

Who's Online

We have 171 guests and no members online