Zanimljivosti..

Profili online komentatora i korisnika foruma

forumašiforumašiKorisnici internetskih foruma, online komentatori po istraživanjima i analizama novinara magazina PC-World mogu se podijeliti na 12 tipičnih profila. Najprije se daju uočiti oni koji su uvjereni da sve znaju, oni koji o svemu vole naširoko polemizirati, pa sve do korisnika koji se neumorno svađaju i prepiru. No komentari i forumi poput ovog našeg dugoratskog su ipak omiljeni među mladima i starijima, koji raspravljaju argumentirano i iznose svoje stavove i mišljenja smireno i inteligentno. No sve više je pravih provokatora, zgubidana i mudrijaša, pa njih kao druge korisnike možemo svrstati u 12 kategorija tipičnih profila koje upoznajemo na različitim popularnim web portalima ...


VRLI ONLINE SVIJET

Profili korisnika foruma

Među sudionicima različitih rasprava na mreži su oni koji su uvjereni da sve znaju, koji vole polemizirati, rugati se drugima, svađati ili argumentirano iznositi stavove

Piše: Ivan Smirčić / Vjesnik
Izvor: Vjesnik


forumi

Novinari popularnog web magazina PC-World pomno prateći neko vrijeme online navike korisnika internetskih foruma, iste su svrstali u 12 kategorija tipičnih profila koje upoznajemo na različitim forumima.


Predvoditelj

Tipičan je korisnik koji se osjeća pozvanim da uvijek prvi o svakoj temi pošalje komentar. No rado lansira i neku aktualnu temu, a ne zaboravlja ni prvi odgovarati i iznositi svoje stavove. Je li inteligentan? Ne osobito. Ironičan? Gotovo nimalo. Taj tip komentatora i posjetitelja foruma zapravo samo želi ostaviti utisak na druge, što je više nego djetinjasto.

Sam svoj promotor

Najviše je usmjeren na sebe i svoje inicijative. U svim je slučajevima riječ o forumašu čiji je glavni cilj samopromoviranje. Nepopravljivo je narcisoidan i forum koristi kako bi se istaknuo.

Propovjednik

Sama riječ opisuje o kakvu je sudioniku foruma riječ. Nametnuo si je ulogu skrbnika o moralnoj savjesti društva, pa najradije vodi dijaloge o etičkim pitanjima i svima dijeli moralne lekcije.

Uvjeravatelj

Svaka intervencija ovog tipa posjetitelja popraćena je dodatnim linkovima, naslovima, dokumentima i pozivanjem na određene izvore. Nerijetko citira Wikipediju. No često griješi i dosta je nesiguran.

umreženi svijet


Natjecatelj

Pod svaku cijenu žali raspravljati, a na kraju sve završava polemiziranjem, bješnjenjem, svađanjem i vrijeđanjem. Dovoljan mu je i mali povod da se počne svađati i napadati druge. Način je to kako bi pobjegao od malih i velikih nezadovoljstva koje su mu se skupile u stvarnom životu.

Diplomat

U određenom smislu u natjecatelju traži najboljeg saveznika. Sretan je kada se atmosfera na forumu zahuktava, jer onda može prekinuti sukobe pokazujući svoje diplomatske vještine i nadmoćnost.

avatariMiroljubiv

Voli mir, društvo, i namjere su mu svakako dobre. Politički je korektan, ujednačen, ali katkad i malo dosadan.

Umišljen

Bahat, obrazovan, ozbiljan i pedantan. U pravilu je upućen i pripremljen o pitanjima i temama o kojima raspravlja. Ako se dogodi da uoči netočnosti ili krupne pogreške, obično ih ne ispravlja, nego im se ruga.

Fan

Tipičan je forumaš koji prvi počinje raspravu iznoseći vlastite komentare na teme i inicijative koje voli. Zanesen je i smatra da uvijek treba biti za ili protiv nečeg, jer sredine nema. No tko je protiv, odmah mu je neprijatelj i stoga nije uvijek objektivan.

Urotnik

Zavjere vidi svugdje i u svemu što pročita.

Opširan

Riječ je o forumašu koji se svojim intervencijama previše udaljava od teme. Ostavlja vrlo opširne "postove", mnogo mašta i ostavlja vrlo detaljne potpise pod postove.

Zajedljiv

Nastoji ostaviti zajedljive, negativne i dvosmislene poruke, pokazujući sklonost da tako uništiti poruke drugih. No on je osamljenik i nezadovoljnik koji traži utjehu u virtualnu svijetu.folks