Gotovo 23 milijarde kuna za izgradnju i dogradnju osnovnoškolskih ustanova osigurano je u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti. Tako će se omogućiti rad škola u jednoj smjeni. A to je i preduvjet za provedbu velikog reformskog procesa - uvođenja cjelodnevne škole. Od nove školske godine pedeset će ih biti uključeno u pilot-projekt. Najprije treba objasniti, piše HRT, u cjelodnevnoj školi učenici će boraviti od 8 do 17 sati. S tim da bi, kako doznajemo, redovita nastava trajala do 15 sati, a izvannastavne aktivnosti održavale bi se do 17 sati, i ne bi bilo nužno da ih predaju nastavnici. Samo škole koje rade u jednoj smjeni moći će se javiti na javni poziv, a samo njih 50 na jesen će krenuti u pilot-projekt "cjelodnevne škole".
- Najveća dobit u toj priči da bi djeca bila kontrolirana do 5 popodne. Time bi roditeljima bilo olakšano, jer ako rade cjelodnevno vrlo je teško držati kontrolu cijeli dan nad djecom - rekao je Davor Bučević, ravnatelj OŠ Bol iz Splita...
 

Učenici u školskim klupama, nastava se nastavlja

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs u petak je najavio da nastava u školama počinje u ponedjeljak uživo kako je to predviđeno nastavnim planom i kalendarom, uz izuzetak osmoljetke u Šestanovcu gdje se zbog epidemiološke situacije prelazi na online nastavu. Odluke o eventualnom prelasku na online nastavu donosit će se na lokalnoj, regionalnoj razini u suradnji s ministarstvom, rekao je Fuchs na konferenciji za novinare. Online nastava, dodao je, nije sretno rješenje za obrazovanje djece i mladih ljudi, imajući na umu negativne posljedice izoliranosti na razvoj djece. Procijepljenost nastavnika bitno se podigla, prosjek je oko 71 posto, u visokoobrazovnom sustavu oko 85 posto, u srednjoškolskom 70,3 posto, te oko 70 posto u osnovnoškolskom, rekao je ministar.
U skladu s novim odlukama i preporukama, nastava će u ponedjeljak, 10.01.2022. uživo započeti i u osnovnoj školi "Jesenice" u Oriju. Učenici razredne nastave (od 1.-4. razreda) u školske klupe se vraćaju u jutarnjoj smjeni, a njihove nešto starije kolege koji pohađaju predmetnu nastavu u popodnevnoj smjeni. Svi učenici od 5. razreda nadalje prilikom izvođenja nastave trebaju nositi maske, bez obzira na razmak među učenicima.
Svim učenicima želimo sretan povratak u školske klupe i uspješan ostatak školske godine!
 

Godina mladih

Kako to da se u društvu izobilja, kad je dovoljno hrane, pametnih telefona, tehnologije, svega i svačega na dohvat ruke, mladi usude reći da tu nešto ipak ne štima? Odnosno, jesu li oni koji danas imaju preko 60 il 70 zapravo sebično i bezobzirno sebi priskrbili političku i ekonomsku moć, te tako zeznuli mlade ostavivši im na grbači nagomilane nacionalne dugove, preskupe nekretnine, slabo plaćene poslove, rasturene mirovinske sustave i moguću klimatsku kataklizmu? Generacije razmažene kontinuiranim razvojem uobrazile su da će uvijek biti laganica i da nema potrebe žrtvovati se za prosperitet budućih generacija, birale su političare koji su im ugađali olakšicama, dok su se ulaganja u proizvodnju, infrastrukturu i školstvo srozavala, a državni dug bujao, piše Faktograf.

Europski parlament odlučio je ovu 2022. godinu u svim državama članicama proglasiti godinom mladih. Povod tome je ograničen život skoro dvije godine zbog pandemije što je dosta negativno utjecalo na mlade ljude. Mladi se suočavaju s izazovima poput pokušaja da nastave nastave školovanje kao i ulaska na tržište rada, sklapanja novih poznanstava i otkrivanja drugih zemalja. Iz solidarnosti su prihvatili i podržali stalna ograničenja tijekom pademije, a sada je vrijeme da ih pustimo da procvjetaju. Uložit će se povećani napori za uključivanje prioriteta mladih u relevantna područja politike Europske unije i na svakoj razini procesa donošenja odluka u EU. Cilj je uključiti mlade ljude u ključne procese savjetovanja, kao što je Konferencija o budućnosti Europe te u druge javne politike na EU, nacionalnoj i lokalnoj razini.
Mladi se moraju uključiti u stvaranje bolje budućnosti u Europi. Jer oni će u njoj živjeti...
 
Split Tech City je neprofitna udruga osnovana 2015. godine s ciljem okupljanja lokalnog tehnološkog sektora, a kroz istoimeni portal predstavljaju članove i stvaraju zanimljivi i korisni sadržaj. Kako bi srednjoškolce i studente upoznali i potaknuli na uključivanje u ICT zajednicu, odlučili su kreirati E-book. Na 70-ak stranica obuhvatili su, kažu, korisne savjete koji će mladima olakšati ulazak na tržište rada, potaknuti ih na poduzetničku aktivnost i mijenjanje mindset-a.
U e-knjižici se mogu pronaći savjeti o tome kako napisati životopis koji će svaki poslodavac pročitati, preporuke knjiga koje mogu pomoći u vlastitom razvoju, smjernice za pravilnu organizaciju, korisni linkovi za online učenje, savjeti za pravilno provođenje networkinga i uključivanje u zajednicu, popis lokalnih meetupa na kojima stručnjaci dijele svoja znanja i iskustva i otvoreni su za savjete i podršku.
Osim toga, pružaju odgovore na neka pitanja i dileme s kojima se srednjoškolci i mladi susreću na profesionalnom putu. Obuhvaćeno je sve ono što bi i sami voljeli da smo znali u svojim studentskim danima i poslovnim počecima.
 
U petak, 17. prosinca 2021., s početkom u 19 sati, u kinu Dalmacija u Dugom Ratu održana je promocija knjige “Bila sam žohar” autorice Jelene Alfirević. Promociju su organizirale Udruga Tvornica i Narodna knjižnica Dugi Rat. Knjiga je posvećena aktualnoj, ali i bezvremenskoj društvenoj problematici, borbi protiv nasilja nad ženama. Ujedno problematizira i društvenu situaciju uslijed pandemije koronavirusa koji u alegorijskom smislu povezuje s nasiljem žene.
Kraći dio knjige prije nepunu godinu dana (u prosincu 2020.) nagrađen je na Međunarodnom književnom natječaju Zašto skrivaš lice? CeKaPe-a i Centra za participaciju žena u društvenom životu (Rijeka). Naracija je obogaćena autoričinim samostalno oslikanim ilustracijama, vlastitim kolažima, kaligramima te slikarskim prilozima splitske dipl. slikarice Ence Kovačević, a slike u knjizi se mogu samostalno iščitati kao pasijske slikopriče.
 

Klub Zona: Zaštita okoliša i gospodarenje otpadom

U srijedu, 15. prosinca, u 18 sati u splitskom klubu Zona, Jerina 1, održati će se predavanje 'Zaštita okoliša i gospodarenje otpadom'.
- Održivo gospodarenje otpadom, postupak smanjenja nastajanja otpada te postupci recikliranja, uporabe i zbrinjavanja otpada tek su neke od tema predavanja kojim mladima želimo približiti problematiku gospodarenja otpadom - najavljuje Anđela Đelalija iz Zone. Obavezna je rezervacija mjesta putem prijavnice dostupne na klubzona.net.
Predavanje je dio projekta 'Aktiviraj se i kreni!' Razvoj programa za aktivno uključivanje i povećanje zapošljivosti mladih i starijih osoba na području UAS-a UP.02.1.1.12.0012 kojeg provodi Centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata u partnerstvu Udrugom Mi.
 
Studentski poduzetnički inkubator u prosincu organizira edukacije u području 3D tehnologija. Tema prosinca je “3D modeliranje i 3D printanje“. Računalna grafika danas je toliko uznapredovala da gotovo i nema aspekta života u kojem se ona ne pojavljuje. 3D modeliranje je sastavnica računalne grafike, a kao tehnika omogućuje pretvaranje matematičkih prikaza u trodimenzionalni objekt. Zadnjih godina sve  češće je korištenje 3D modela za 3D printanje, kojim se dobiva fizički  proizvod u relativno kratkom vremenu. Ova grana je još uvijek prilično mlada i proći će još neko vrijeme prije nego što uđe  u svakidašnju upotrebu. Od 9. – 15.12. prosinca održat će se 4 online (preko Zoom platforme) radionice iz svijeta 3D modeliranja i 3D printanja i to prema sljedećem rasporedu ...
 

Misli globalno - uči lokalno

Odlično osmišljena ENTER KONFERENCIJA je doslovno otvorila vrata posjetiteljima koji ne pripadaju pedagoškom trokutu učenik – učitelj – roditelj. Poruka je jasna, važno je i vrijedno izgraditi sliku na koji način uz pomoć modernih alata i inovativnog pristupa radu i učenju možemo graditi obrazovanje budućnosti. Imali smo prigodu biti dio manifestacije, koja će, sigurni smo u to, podići standarde kada je riječ o obrazovnom sustavu za nove generacije.
Otvaranje drugog dana ENTER konferencije "Obrazovanje i povezane industrije“ pripalo je Agenciji za mobilnost i programe EU (AMPEU) preko predavačice Katarine Bilonić koja je obradila temu Erasmus + u novom formatu, a Nino Buić iz Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO) se predstavio predavanjem "WorldSkills Croatia“, piše Libar media.
Stipe Čogelja i Damir Brčić iz naše županije prezentirali su projekte SDŽ – županija mogućnosti (ICT Županija, CI SDŽ, Pomorsko je dobro, Dalmatia storytelling), koji su profilirali SDŽ u županiju koja proklamira razvojne i progresivne projekte, te izvrsnost koja se najbolje ogleda u segmentu obrazovanja.
Nina Pavlin-Bernardin s Filozofskog fakulteta u Zagrebu približila nam je problematiku videoigara i kako ih upotrijebiti za razvoj budućih vještina., a potom je osječki poduzetnik Mario Mikić- Vučak predstavio konkretne primjere virtualne stvarnosti u obrazovanju.
Nakon teme Marija Čelana "Misli globalno-djeluj lokalno“, Nizozemka Lianne Hoogeveen predstavila se javnosti razlaganjem odgoja i obrazovanja 21.stoljeća i dala izvrsne savjete kako pronaći i usmjeravati darovite učenike.  
Zagrebačke psihologinje Natalija Ćurković (NCVVO) i Vesna Ivasović također su pozornost usmjerile na darovite učenike, njihovo mentalno zdravlje i potporu koja im je bitna za razvoj, a zaključno su u Okruglom stolu sudjelovale nastavnice iz raznih škola koje su problematizirale vještine budućnosti u potrebama sadašnjosti.
Tomislav Đonlić i Ivica Zelić, ravnatelj Centra izvrsnosti, zahvalili su se na kraju svim sudionicima, posjetiteljima i mladim organizatorima konferencije predstavivši planove za novi kampus za darovite učenike i sljedeću Enter konferenciju..
 
Konferencija obrazovanja i povezanih industrija ENTER održat će se 10. i 11.12. u Spaladium Areni, u organizaciji Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije i partnera. Međunarodna znanstveno - stručna konferencija "Izazovi u radu s darovitom djecom“ od ove godine postala je dio ENTER konferencije, s ciljem razvoja i unapređenja odgojno-obrazovnog sustava i jačanja veza s povezanim industrijama.
ENTER konferencija ima razvojnu, edukacijsku i promocijsku ulogu za sve dionike odgojno-obrazovnog sustava koji na bilo koji način sudjeluju u ostvarenju potencijala visokomotiviranih i potencijalno darovitih učenika. U dva dana konferencije sudionici će moći poslušati predavanja domaćih i inozemnih stručnjaka, predstavnike različitih ustanova povezanih s obrazovanjem, inovatore i kreativne pojedince koji ne prežu pred izazovima.
- Ovogodišnja konferencija zamišljena je kao multitematski i interaktivni događaj koji će uključivati više događanja istovremeno, kako bi se pronašlo nešto za svakoga, odgojno-obrazovne djelatnike različitih profila, učenike, roditelje, ali i širu javnost - kazao je Ivica Zelić, ravnatelj Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije.
Uz poštivanje važećih epidemioloških mjera program konferencije će se održavati istovremeno na 4 pozornice, a sudjelovat će više od 50 predavača i više od 30 izlagača. Svi oni koji neće moći biti u Spaladium Areni imat će priliku pratiti događanja online, a jednostavnim klikom na neku od četiri pozornice moći će se uključiti u program i aktivno sudjelovati u raspravama.
 
Općina Dugi Rat je raspisala javni natječaj za dodjelu potpora nadarenim učenicima i studentima s područja Općine Dugi Rat za školsku odnosno akademsku godinu 2021/2022. Natječaj je objavljen na službenoj web stranici Općine Dugi Rat (www.dugirat.hr), te istaknut na oglasnoj ploči u zgradi Općine Dugi Rat. Rok za podnošenje prijava je 01.12.2021. O rezultatima natječaja sudionici će biti obaviješteni u roku od 30 dana od dana zaključenja  natječaja. Dodatne informacije potražite ovdje ili pozivom na kontakt brojeve općinara, 021/734-900.
 
Studenti i mladi volonteri neprofitne organizacije AIESEC u Splitu već dugi niz godina organiziraju projekt pod nazivom World in The City. Riječ je o projektu koji provodi edukacijske radionice stranih jezika, osnovne i napredne razine. Radionice su dugogodišnji projekt na kojemu se studente, mlade, ali i opću populaciju podučava određenim stranim jezicima. Strani praktikanti koji dolaze u Split, ne podučavaju samo svoj materinji jezik (engleski, njemački, španjolski i francuski) već polaznike upoznaju sa svojom kulturom, običajima, tradicijom. U sklopu ovog projekta bit će i organiziran događaj pod nazivom Global Village, koji ima za cilj predstaviti zemlje iz kojih strani praktikanti dolaze.
Trajanje radionica je 5 tjedana. Radionice se održavaju 3 puta tjedno u trajanju od 90 minuta. Studentima je pohađanje radionica besplatno, dok je za ostale cijena 150 HRK. Prijaviti se možete putem obrasca ovdje.
 

Dani tehničke kulture

Dani tehničke kulture 2021. godine održat će se 8. i 9.11.2021. u suorganizaciji Zajednice tehničke kulture grada Splita, dijela njenih udruga članica, vanjskih suradnika iz Aerotehničke udruge Split i splitske osnovne škole Split 3. Ovo je druga po redu ovogodišnja manifestacija kojoj je cilj promovirati i popularizirati područja tehničke kulture među djecom i mladima. Manifestacija će trajati dva dana, a program se sastoji od sljedećih radionica: modelarstvo (DPTK Split, prof. Martin Olujić), robotika (ZTK grada Splita, stručna suradnica Ella Rinčić), elektronika (DPTK Split, prof. Dragan Stanojević), brodomodelarstvo (DPTK Split, prof. Ante Milić), radionica o dronovima (Aerotehnička udruga Split, Goran Gašparović), Arduino radionica (KMT Elektrotehničar pri Elektrotehničkoj školi Split, prof. Ante Vlah), piše DalmacijaNews.
 

Dani tehničke kulture 2021.

Dani tehničke kulture 2021. godine provest će se 21. i 22. listopada u suorganizaciji Zajednice tehničke kulture grada Splita, dijela njenih udruga članica i splitske osnovne škole Spinut, kao jedna od ovogodišnjih manifestacija kojoj je cilj promovirati i popularizirati područja tehničke kulture među djecom i mladima.
Na manifestaciji će radionice provesti članovi udruga članica ZTK grada Splita: – Društvo pedagoga tehničke kulture Split – prof. Martin Olujić (radionica modelarstva) i prof. Dragan Stanojević (radionica elektronike), – Jedriličarski klub Zenta – promotor brodomodelarstva u JK Zenta Duje Luković (radionica brodomodelarstva i radio upravljanog jedrenja), – Klub mladih tehničara Elektrotehničke škole u Splitu – prof. Ante Vlah (Arduino radionica) i – ZTK grada Splita – stručna suradnica Ella Rinčić (radionica robotike).
 

DUMP Udruga mladih programera traži nove članove

Stoga, mladi splitski digitalci organiziraju još jedan DUMP Internship. To je besplatni šestomjesečni program u kojem sudionici – pripravnici – imaju priliku steći nova znanja i vještine na području programiranja, marketinga, dizajna i multimedije. DUMP Internship namijenjen je srednjoškolcima i studentima od 16-24 godine koji su zaljubljenici u tehnologiju, učenje i izazove.
Glavni cilj programa je da kroz razna teorijska predavanja, radionice i radom na stvarnim projektima obuče buduće generacije dumpovaca sa znanjem i iskustvom potrebnim u daljnjem radu. Osim znanja i vještina, DUMP Internship omogućuje i upoznavanje drugih ambicioznih ljudi koji dijele slične interese. Zbog toga, Internship je prilika za stjecanje čvrstih i dugogodišnjih prijateljstava.
Prijave su otvorene do 18.10., a svi zainteresirani mogu ovdje pronaći detaljnije o Internshipu.