Svakom učeniku pristup internetu i besplatan laptop

u razreduknjigeŠkolski udžbenici na internetu, svi učenici opremljeni prijenosnim računalima te korištenje računala u obrazovanju - nije neostvariv cilj. Uz dobru volju i dobar projekt Hrvatska bi mogla postati zemlja znanja i uspješno se obračunati s recesijom, posebice kada se radi plaćanju tiskanja udžbenika i ostalih nastavnih materijala. Upravo s tim ciljem Udruženje za telekomunikacije na poticaj svojih članica, prvenstveno alternativnih telekom operatora pozvat će Vladu Republike Hrvatske da u okviru proturecesijskih mjera i izrade proračuna za 2010. godine planira sredstva za zajednički projekt radnog imena - Novi akcijski plan razvoja širokopojasnom pristupu internetu 2010. - 2013. e-ŠKOLA ...


INICIJATIVA

e-ŠKOLA:

Svakom učeniku pristup internetu i besplatan laptop

Radi se sveobuhvatnoj inicijativi koja bi doista bila za dobrobit svih

učeniciPiše: Tanja Ivančić Belošević / Večernji List
Izvor: Večernji List


Postoje uvjeti da doista svaki učenik viših razreda osnovne škole te svi učenici svih razreda srednjih škola imaju širokopojasni pristup internetu i prijenosno računalo koje bi koristio u školi i kod kuće.


e-Škola

- Ciljeve smo postavili i u razdoblju od četiri godine u potpunosti bi mogli biti ispunjeni. Jer, ako se samo 20 posto udjela ukupnog tržišta pisanih udžbenika prebaci godišnje u elektronski oblik ovaj projekt, uspjeh je zajamčen - kaže Petar Čavlović, predsjednik Udruženja telekom operatora HGK-a.

Alternativni operatori, H1, Optima, Amis, Metronet i B.net u stanju su, s obzirom na raspetljane lokalne petlje, pružiti svima širokopojasni pristup internetu. U osmišljenoj akciji i s potporom Vlade svaki učenik imao bi mogućnost posjedovati broadband kod kuće.

u razredu


Domaća računala

- Učenici bi trebali pristup internetu dobiti bez jednokratne naknade i uz povlaštene tarife. Evidencija je učenika zaživjela, postoje matične knjige učenika koje sadrže sve informacije tako da problema ne bi smjelo biti - objašnjava Čavlović.

Budući da sama veza nije dovoljna, u udruženju su promislili te kontaktirali i Končar-elektroniku i informatiku koji proizvode računala te tvrdi Čavlović, razgovori su otpočeli i mogli bi biti uspješno okončani ako i Vlada pokaže malo sluha za dugoročno ulaganje u razvoj zemlje.
 


Učenicima besplatni laptopi

Prijedlog jest da se uz poticaje svi učenici petih i viših razreda te srednjoškolci opreme prijenosnim računalima Končara, i to bez ikakvih nadoplata samih učenika. Novac bi Vlada trebala uplanirati u proračun i kroz regulatorno tijelo HAKOM-a financirati projekt, objašnjava Čavlović.

Usto, kaže Čavlović, radi se o prijedlogu i inicijativi, no projekt nije zatvoren i za druge tvrtke, napose ostale operatore iako smatra da je postojeći kostur optimalan i svakako zaslužuje provedbu.

Ministarstvo znanosti obrazovanja i športa trebalo bi izraditi četverogodišnji program izrade elektroničkih udžbenika i ostalog, edukaciju nastavnika.

Projekt počinje s, po jednom osnovnom i srednjom školom po svakoj županiji izborom iz ukupnog broja svih osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj.

 

Povezani članci

Who's Online

We have 438 guests and no members online