Propast projekta državne mature?

Projekt državne mature jedini je projekt bivšeg ministra znanosti i obrazovanja Dragana Primorca koji se uspio održati, no prema tvrdnjama dijela prosvjetne javnosti pitanje je do kada će biti tako jer riječ je o projektu koji stoji na prilično klimavim nogama i blizu je propasti. - Sada se više uopće ne radi o državnoj maturi jer državna matura je certifikat o završenosti srednjoškolskog obrazovanja i mora se odnositi na program škole koju učenik završava. Ovo što se sada namjerava provesti centralizirani su prijemni ispiti za upis na fakultet.. - kaže prof. dr. Petar Bezinović iz Instituta za društvena istraživanja. Sve ukazuje na to da je za kvalitetnu provedbu državne mature potrebno još vremena jer postoji još i niz tehničkih detalja koji nisu riješeni ...


POLUPANI LONČIĆI
 
Propast projekta državne mature?
 
Posljednji Primorčev projekt diskriminira velik broj srednjoškolaca

 
Piše: Ingrid Šestan / Novi list
Izvor: Novi list

 
Naime, uopće nije definiran status ispitnih Državna maturakoordinatora, a oni su kralježnica projekta jer najbolje poznaju državnu maturu. U ovom trenutku nitko ne zna kako će se njihov rad valorizirati. Isti je problem i s dežurstvima. Naime, nastavnici ne mogu dežurati u svojim školama već se moraju seliti iz škole u školu. U Rijeci ili Zagrebu to je izvedivo, međutim u Hrvatskoj postoje škole koje su udaljene po 30 ili 40 kilometara.
 
Jedno od ključnih pitanja je i to da nitko ne zna koliki su troškovi projekta i nitko ne želi odgovoriti na to pitanje, navodi Željko Stipić, predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod.
 

Ministarstvo: Nema diskriminacije
 
U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta tvrdnje o diskriminaciji strukovnjaka u Ministarstvu opovrgavaju pojašnjavajući da su do sada svi učenici koji su željeli upisati neki fakultet, kako strukovnjaci, tako i gimnazijalci, polagali potpuno isti razredbeni ispit.
 
Ovogodišnja generacija maturanata, prema vrlo jednostavnom pojašnjenju resornog ministarstva, isto će polagati standardizirane ispite s tom razlikom što to više neće biti prijemni ispiti, već ispit državne mature.
 
Pored toga, navode, ovogodišnji ispiti probne državne mature pokazali su da su u predmetima koji će se bodovati pri izradi rang lista za upis na njima najatraktivnije fakultete, učenici srednjih strukovnih škola potpuno su ravnopravni u znanju s gimnazijalcima.
 
Međutim, u ministarstvu su očito zaboravili da pojedini fakulteti nisu provodili ispite pri razredbenom postupku, a prema tvrdnjama prof. dr. Petra Bezinovića iz Instituta za društvena istraživanja koji je prije dvije godine samoinicijativno napustio projekt državne mature, državna matura ne smije za svrhu imati isključivo ulogu ulaznice za fakultet.
 
– Sada se više uopće ne radi o državnoj maturi jer državna matura je certifikat o završenosti srednjoškolskog obrazovanja i mora se odnositi na program škole koju učenik završava.
 
Ovo što se sada namjerava provesti centralizirani su prijemni ispiti za upis na fakultet.
 
Očito je da će oko strukovnjaka biti problema jer ako su završili srednju školu po gimnazijskom programu onda neka piše da su završili gimnaziju,
pojašnjava prof. dr. Bezinović.
 

Polupani lončići
 
Uz činjenicu da je resorno ministarstvo "polupalo lončiće" prof. dr. Bezinović navodi da se na uvođenju državne mature nije efikasno radilo. Iako predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec ne dijeli mišljenje da je projekt državne mature površno osmišljen ipak priznaje da postoje određene nedorečenosti, a one se vežu upravo uz strukovne škole.
 
– Postoje nepoznanice oko izrade i obrane završnog rada. Naime, svi su strukovnjaci, bez obzira idu li ili ne na državnu maturu, obavezni izraditi i obraniti završni rad, a za njega još nemamo Pravilnik.
 
Problem je i u terminu drugog roka polaganja državne mature jer pada usred ljeta, na što smo upozorili Ministarstvo te smo tražili pomicanje drugog roka,
navodi Mihalinec. Dodajući da je uvjeren da je sve dobro pripremljeno, Mihalinec ipak zaključuje da je vrlo lako moguće da se u hodu pojave problemi, a ne odbacuje ni mogućnost protesta dijela učenika.
 

Dvostruki maturanti
 
Tvrdnju prof. dr. Bezinovića da je resorno ministarstvo od državne mature umjesto certifikata o završenom srednjoškolskom obrazovanju napravilo razredbeni ispit za upis na fakultet potvrđuje i to što će svi oni koji se naredne akademske godine odluče za studij, a srednjoškolsko su obrazovanje završili ove ili neke od prethodnih godina – morati na državnu maturu.
 
Naime, još uvijek aktualna matura uvođenjem državne mature neće više ništa vrijediti za one koji žele nastaviti školovanje.

Međutim, resorno ministarstvo u tome ne vidi ništa neobično jer su ispiti državne mature zamjena za prijemne ispite i svatko tko želi upisati fakultet morat će položiti odgovarajuće ispite državne mature.