Pismeni se najavljuju na početku godine, učenik može odbiti odgovarati

u razreduOŠ JeseniceNovim Prijedlogom pravilnika o ocjenjivanju Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta podilazi učenicima i roditeljima – ogorčeno ovih dana komentiraju nastavnici u školama, sindikalisti, ali i stručnjaci koji su imali prilike vidjeti predložena rješenja. Najvažnije novosti u ocjenjivanju koje od studenog čekaju osnovnoškolce i srednjoškolce su: pismeni ispiti moći će se pisati najviše dva puta tjedno, a o rasporedu pismenih testova bit će obaviješteni odmah na početku školske godine. Raspored pismenih provjera izrađuje razredno vijeće, koje ga jedino smije i izmijeniti. Ocjene iz blic-testova neće se više upisivati u imenik, no one su se i dosad, umjesto u rubriku za ocjenjivanje, upisivale u rubriku bilježaka u imeniku. Svaku ocjenu prosvjetni će radnik ubuduće morati i javno obrazložiti prije upisivanja u imenik, a ne kao dosad, da je to trebao učiniti tek na učenikovo inzistiranje. Nastavnike je osobito razljutila nova odredba prema kojoj će biti dužni učenika poslati na dopunsku nastavu ako dva puta zaredom ne postigne “minimalna očekivanja“ iz nekog predmeta, a nije im obrazloženo što taj termin konkretno znači ...


NOVI PRAVILNIK O OCJENJIVANJU U OSNOVNIM I SREDNJIM ŠKOLAMA ŠOKIRAO JE NASTAVNIKE I STRUČNJAKE NOVI PRAVILNIK

Piše:  M. Crtila / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Novim Prijedlogom pravilnika o ocjenjivanju Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta podilazi učenicima i roditeljima – ogorčeno ovih dana komentiraju nastavnici u školama, sindikalisti, ali i stručnjaci koji su imali prilike vidjeti predložena rješenja.


 
Još od Ljilje Vokić

Novi bi pravilnik trebao zamijeniti 14 godina star postojeći pravilnik još iz vremena ministrice Ljilje Vokić, a prema najavi državnog tajnika Želimira Janjića, najnoviji dokument na snagu bi trebao stupiti u prvoj polovini studenog.

Izrada je u završnoj fazi. Idućih ćemo dana Prijedlog pravilnika vjerojatno staviti i na web-stranice, a moguća je i javna rasprava – najavljuje Janjić.


Najvažnije novosti
u ocjenjivanju koje od studenog čekaju osnovnoškolce i srednjoškolce su:

Pismeni ispiti moći će se pisati najviše dva puta tjedno, umjesto kao dosad, tri puta tjedno.

O rasporedu pismenih testova bit će obaviješteni odmah na početku školske godine, a vremenik pismenih provjera izrađuje razredno vijeće, koje ga jedino smije i izmijeniti.

Ocjene iz višeminutnih testova do 15 minuta, takozvanih blic-testova, neće se više upisivati u imenik, no one su se i dosad, umjesto u rubriku za ocjenjivanje, upisivale u rubriku bilježaka u imeniku.

Svaku ocjenu prosvjetni će radnik ubuduće morati i javno obrazložiti prije upisivanja u imenik, a ne kao dosad, da je to trebao učiniti tek na učenikovo inzistiranje.

I dalje vrijedi pravilo da će se pismeno testiranje ponoviti ako negativnu ocjenu dobije više od pola razreda, no iz jednog nastavnog predmeta to će sada biti moguće samo dva puta godišnje.

Inicijalni testovi više se neće smjeti pisati u prvom tjednu nove školske godine, niti će se smjeti ocjenjivati.

 

Nastavnike je osobito razljutila nova odredba prema kojoj će biti dužni učenika poslati na dopunsku nastavu ako dva puta zaredom ne postigne “minimalna očekivanja“ iz nekog predmeta, a nije im obrazloženo što taj termin konkretno znači.


Bitno i ponašanje

Srednjoškolci će ubuduće biti ocjenjivani iz vladanja i na polugodištu, a ne samo na kraju godine. No, učenik ne može imati loše vladanje ako mu prethodno nije izrečena pedagoška mjera odgojno-obrazovnog tretmana produženog stručnog boravka, koji može trajati i do tri mjeseca.

Roditelji će se morati najmanje jednom u polugodištu informirati o djetetu u školi, a ako ne obavijeste razrednika o nedolasku na individualne razgovore i roditeljske sastanke tijekom jednog polugodišta, razrednik će ih morati kontaktirati telefonom, zatim pismeno, te o neodazivanju pismeno izvijestiti i stručnu službu škole. Informacije se više neće održavati u posljednja dva tjedna školske godine.

Prijedlog pravilnika je katastrofalan. Ako bi se ustrajalo na njegovu donošenju, loši učenici i neodgovorni roditelji napokon će doći na svoje – smatra predsjednik školskog sindikata “Preporod” Željko Stipić.

Lakše će nastavnik dobiti sedmicu na lotu nego uspjeti učenika upućenog u sve tajne Pravilnika usmeno ispitati dva puta u polugodištu − dodaje.

Umjesto da se poveća broj ocjena, ide se na njihovo smanjenje – čudi se Stipić, te poziva Ministarstvo obrazovanja na hitnu javnu raspravu o dokumentu.

Dosta je toga netransparentno oko Pravilnika, a objašnjenja ćemo od ljudi iz Ministarstva zatražiti odmah na skupu srednjoškolskih ravnatelja – najavljuje tajnica Udruge ravnatelja srednjih škola Suzana Hitrec.

Skup se održava od 13. do 15. listopada u Baškoj na Krku. 
Sedam zapovijedi

1. − Tjedno najviše dva pismena.

2. − U danu kad pišu pismeni mogu odgovarati još samo jedan predmet, i to usmeno.

3. − Ocjene iz blic-testova više se ne upisuju u imenik.

4. − Jednom u polugodištu učenik će se moći izvući od ispitivanja kad ga učitelj prozove.

5. − Nastavnik će morati svaki put javno obrazložiti ocjenu prije upisivanja.

6. − Bude li više od pola negativnih ocjena na testu, on se ponavlja, ali najviše dva puta godišnje.

7. − Učenik koji dobije pozitivnu ocjenu na testu koji se poništava može prihvatiti tu ocjenu ili pisati novi test. Priznaje mu se viša ocjena.


Ðaci ne smiju patiti

Pedagoški kompetentnom i iskusnom nastavniku nije potrebno normirati sve ono što donosi Pravilnik o ocjenjivanju. Takvi će nastavnici svakodnevno prilagođavati svoje kriterije ocjenjivanja i način ispitivanja konkretnim učenicima – smatra prof. dr. Milan Matijević sa zagrebačkog Učiteljskog fakulteta.

To je jedino pedagoški ispravno, a pravilnici se donose da bi se i nastavnike koji su skloni odstupati od pedagoških načela i zdrave logike usmjeravalo na pedagoški prihvatljivo djelovanje − tako da “praćenje i ocjenjivanje učenika” ne postane “paćenje i ucjenjivanje učenika” − dodaje on.


Za upis u srednju bitna i ocjena iz vladanja

Državni tajnik Janjić najavljuje da će se već pri upisu u srednju školu sljedeće 2010./2011. školske godine prvi put bodovati i – ocjena iz vladanja. Podsjetimo, ta je ocjena opisna: uzorno, dobro i loše.

Poruka je osmašima i ostalim osnovnoškolcima: računajte na to da ćete, ako budete imali slabije vladanje, ako budete puno izostajali, imati veliki problem – poručuje Janjić.
 

Povezani članci

Who's Online

We have 111 guests and no members online