Korak bliže zvijezdama

zvjezdarnicaastronomijaNaš izlet započeo je u večernjim satima, točnije, u 18.00 sati 17. studenog 2009. godine. Po četvero učenika petih, šestih, sedmih i osmih razreda OŠ "Jesenice" krenuli su na terensku nastavu u Zvjezdano selo na Mosor tj. na zvjezdarnicu. Jako su se veselili što će promatrati zvijezde i nešto više naučiti o planetima. Tamo smo upoznali voditelja gospodina Tomislava Nikolića i njegovog suradnika, poznavatelja svemira, gospodina Zorana Kneza koji nam je držao predavanje uz prezentaciju o Sunčevom sustavu. Govorio je o planetima Sunčevog sustava, brzini kojom se kreću oko Sunca i njihovoj udaljenosti...


KORAK BLIŽE ZVIJEZDAMA

Piše: Anamarija Čikotić, 5.A, OŠ "Jesenice"

Naučili smo da je Mars najbolje istražen planet poslije Zemlje te da ga bolje poznajemo nego Zemljin prirodni satelit. Uglasli vulkan na Marsu je Olympus Mons, visok čak 27 km, a širok 85 km! Mars također ima tri manja vulkana: Pavonis Mons, Arsia Mons, i Ascraeus Mons. Ima i dva mjeseca: Fobos i Deimos. Naučili smo da je Mars jedna globalna pustinja.


U zvjezdarnici na Mosoru


Vidjeli smo snimku astronauta koji je išao popraviti krilo satelita, a iza njega, u pozadini, vidjeli smo Plavi planet i Hrvatsku tj. Dalmaciju, jer je bilo vedro nebo. Rekao je da se Sunce oko svoje osi okrene za 25 dana i da Zemlja ima nevidljivi magnetski štit.

Naučili smo i o Veneri. Na nju dosad nitko nije sletio, ali prošao je blizu. Nisu mogli sletjeti zato što je na površini Venere 500°. Venera ima i vulkan Mat Mons, koji je visok tek, 8 km.

O Mjesecu smo također puno toga naučili. Mjesec je od Zemlje udaljen 380 000 km. On se okrene oko svoje osi isto onoliko koliko i oko Zemlje za 29 dana.

Naučili smo i o asteroidima: o Vesti i Itokawi. Vesta je najsjajniji asteroid, a Itokawa je nastao sudarom većih asteroida. Također smo naučili da je Merkur najbliži Suncu pa ima najkraću godinu i da se kreće oko 48 km u sekundi.

planetiAko se govori o Sunčevu sustavu, naravno da smo naučili i o Suncu. Ono ima pjege koje se skupljaju na ekvatoru i nestaju. Također, smo naučili da je najveći Zemljin teleskop na Kanarskim otocima.

Kad je bilo gotovo predavanje, išli smo gledati teleskopom Jupiter i njegova 4 mjeseca: Ganimeda, Kalistu, Io i Europu. Teleskop ima povećanje od 200 puta i potpuno je kompjuteriziran. Svi su nestrpljivo čekali da dođu na red pogledati Jupiter. Poslije promatranja imali smo mali kviz iz književnosti.

Posjet je organiziran u sklopu Mjeseca hrvatske knjige koja je ove godine posvećena zvijezdama. Kviz je trajao 10 minuta, a imao je 12 pitanja o Pupačićevoj pjesmi Da sam zvijezda...

Kad je kviz bio gotov, oprostili smo se od ljubaznih domaćina i krenuli po mraku autobusom nizbrdo vijugavim putem.


učenici OŠ Jesenice


Izlet
na zvjezdarnicu bio je novo iskustvo za većinu nas i puno smo toga naučili o astronomiji, ali i povezali s drugim nastavnim gradivima.Anamarija Čikotić, 5.A

Voditeljica: Renata Kovačić

 

Povezani članci

Who's Online

We have 79 guests and no members online