Tvornice radne snage za generiranje profita (ilitiga usklađivanje obrazovanja i tržišta rada)

cubicleOno što se često čuje među hrvatskim menadžerima i raznoraznim poslovnim savjetnicima kao potreba usklađivanja obrazovanja i tržišta rada, upravo se događa u Engleskoj gdje su odlukom Vlade na udaru humanistička zanimanjima i društveni studiji, i to jer "ne doprinose financijskom procvatu zemlje". Naime, prenosi Novi List Reutersov izvještaj, britanska će sveučilišta platiti danak recesiji budući da im je Vlada odlučila srezati budžete i preporučila da se više fokusiraju na diplome koje će direktno donositi benefite njihovoj ekonomiji. To znači manje filozofije i povijesti umjetnosti, a više praktičnih i statusnih zanimanja kao što su znanost, inženjering i pravo. Od sveučilišta se također traži da svoje klasične trogodišnje studije skrate na dvije godine kako bi uštedjeli novce i brže stjecale diplome. Ukoliko britanski scenarij postane pandemija, fakulteti će isključivo postati tvornice radne snage koji će svoje studente modelirati prvenstveno u supermašine za generiranje profita ...


TVORNICE RADNE SNAGE ZA GENERIRANJE PROFITA


Britanska vlada kreše budžet 'nepraktičnim' sveučilištima


Izvor: Reuters, Novi List

Naravno, takvi pozivi britanskog ministarstva gospodarstva razljutili su akademske krugove, a sindikati u školstvu ih smatraju "božićnom pljuskom" koja će dovesti do gubitaka radnih mjesta i dvotračni obrazovni sustav dobar samo za privilegirane studente.

No, britanska vlada tvrdi da će promjene pomoći smanjenju javnog troška, učiniti sveučilišta daleko fleksibilnijima i kreirati više diplomaca sposobnih pomoći ekonomskom oporavku zemlje.

cubicleTako će budžet za visoko obrazovanje sljedeće godine ostati bez 533 milijuna funti (854 milijuna dolara), odnosno iznosit će 7,3 bilijuna funti, a sveučilištima je rečeno da se drže određenih limita pri primanju novih studenata.

I britanski ministar za visoko školstvo složio se da i sveučilišta moraju odigrati svoju ulogu u smanjenju pritiska na javno financiranje.

No, sveučilišta i britanski koledži, koji predstavljaju 120 tisuća akademskih radnika, upozoravaju da će takve promjene štetiti fakultetima i dovesti do otkaza i golemog klasnog raslojavanja.

Britanski studenti, također zgroženi novim vladinim mjerama, rekli su da je to i jedan od način da se jeftino dobije visokoobrazovana radna snaga, te da je nedopustivo da se takvim planom prisiljava siromašne studente na biranje studija koji ih ne zanimaju.

Kao ključan izvor zarade britanskih sveučilišta, tijekom godina koje dolaze, mogle bi biti prvenstveno školarine stranih studenata, kažu u britanskoj Vladi.

Pritom pomaže što je prema posljednjem istraživanju Velika Britanija nakon SAD-a druga najpopularnija destinacija za studiranje na svijetu, zbog konkurentnosti njihovih studenata na tržištu rada i kvalitete obrazovnih programa.

Više od 340 tisuća stranih studenata je trenutno na studijima britanskih sveučilišta, dok još 200 tisuća studenata njihove ispite polaže u svojoj domovini.

Povezani članci

Who's Online

We have 153 guests and no members online