Omišanima tijesna stara Srednja škola

SŠ Jure Kaštelan OmišDa ne bi bila samo još jedna u nizu predstavljenih škola, omiška srednja škola, nazvana po zavičajnom pjesniku "Juri Kaštelanu", ipak ima svoje različitosti i adute. Jedinstvena je po tome što u malom prostoru nudi širok spektar zanimanja, od gimnazije do zanata. Frizeri, pedikeri, kozmetičari, vodoinstalateri, automehaničari, instalateri grijanja i klimatizacije, konobari, kuhari i prodavači, kao trogodišnja usmjerenja, te četverogodišnja: tehničar za elektroniku, hotelijersko-turistički tehničar, kao i opća i jezična gimnazija, smješteni su u 25 učionica i kvalitetno opremljenih kabineta za praktičnu nastavu. Od izvannastavnih aktivnosti, škola se može pohvaliti informatičkom sekcijom, likovnom, koja je oslikala hodnike škole, sekcijom mladih knjižničara... Škola ima i svoju žensku klapu "Almissa", imala je i klapu "Profešuri" koju su nastupili i na omiškom festivalu, a kao glavni problem ističu nedostatak prostora kako unutar škole, tako i izvan nje, jer nemaju dvoranu, a koriste se dvoranom Osnovne škole "Josipa Pupačića". Problem bi bio riješen obećanom izgradnjom nove srednjoškolske zgrade, koja se do sada već trebala graditi, a dodatno bi oplemenila postojeće sadržaje. Sadašnji ravnatelj škole prof. Srećko Zelić ponosno ističe da je škola jedna od najbolje uređenih u županiji, a ističe se kvalitetnim profesorima, što se vidi u rezultatima s natjecanja i statusima profesora ...

 

SREDNJA ŠKOLA "JURE KAŠTELAN" OMIŠ


Omišanima tijesna stara Srednja škola


Piše: Nikolina Tomasović / Slobodna Dalmacija
Foto: Ante Čizmić / Cropix
Izvor: Slobodna Dalmacija


učenici Srednje škole Omiš


Da ne bi bila samo još jedna u nizu predstavljenih škola, omiška srednja škola, nazvana po zavičajnom pjesniku Juri Kaštelanu, ipak ima svoje različitosti i adute. Jedinstvena je po tome što u malom prostoru nudi širok spektar zanimanja, od gimnazije do zanata.

Frizeri, pedikeri, kozmetičari, vodoinstalateri, automehaničari, instalateri grijanja i klimatizacije, konobari, kuhari i prodavači, kao trogodišnja usmjerenja, te četverogodišnja: tehničar za elektroniku, hotelijersko-turistički tehničar, kao i opća i jezična gimnazija, smješteni su u 25 učionica i kvalitetno opremljenih kabineta za praktičnu nastavu.


Vrhunski nastavni kadar

Srećko ZelićSadašnji ravnatelj škole prof. Srećko Zelić ponosno ističe da je škola jedna od najbolje uređenih u županiji, a ističe se kvalitetnim profesorima, što se vidi u rezultatima s natjecanja i statusima profesora. Dvoje ih tako ima zvanje mentora (prof. Silvija Mrkonjić i prof. Jozo Šarić), a ravnatelj i još dvoje netom umirovljenih profesora, prof. Vinko Gale i prof. Ante Ljubičić, imaju status profesora savjetnika.

Ističu se i postignućima učenika nakon završene škole, pa su neki od njih sada zaposlenici škole, a neki priznati sveučilišni profesori. Od bivših učenika koji su poznati široj javnosti mogu se izdvojiti priznati književnik, pokojni mr. Anđelko Novaković, te saborski zastupnik Neven Mimica. Iako škola ima veliku zadaću zbog širokog spektra obrazovanja, ipak ne gubi na kvaliteti, a o tome svjedoče i brojna priznanja s natjecanja.

No ipak, svaka će se škola pohvaliti svojim dobrim učenicima i upisnim rezultatima u prosjeku. Svaka generacija opet nosi svoje, a omiški se “elektraši” ove godine mogu pohvaliti Bernardom Marušićem iz 3. c, koji je s mentoricom prof. Maricom Sićenicom osvojio prvo mjesto na državnom natjecanju iz elektrotehnike. Pitanja o odlukama za budućnost nismo trebali postavljati, znalo se otprilike tko će se za što odlučiti.


‘Općari’ i ‘jezičari’

bernard MarušićJedino “općari” prate trendove pa, kako koju godinu, kolektivno odlaze na pravo ili ekonomiju, a “jezičari “obično ostaju vjerni struci. No, profesori se ipak najradije zabavljaju s konobarima i kuharima, kušajući njihove delicije.

Često posluže kao pomoć u pripremanju proslava na kojima svi sudjeluju, no da ne bi sve ostalo samo na isprobavanju i zabavi, dokazuju rezultati učenika koji se redovito plasiraju na državna natjecanja, a ove se godine učenik Ante Bašić plasirao na državno natjecanje u disciplini pripremanja hladnog izloška.

Profesorice Ljubica Lelas (kuharstvo) i Katja Stanić (ugostiteljstvo) kažu da ima zaista talentiranih učenika koji vole svoju struku i sa zadovoljstvom obavljaju zadatke, no i dodatna strogost uvijek dobro dođe kako bi se izvukao maksimum svakoga od njih.

Što se tiče ostalih zanimanja, najpopularniji su ipak frizer, pediker i kozmetičar, dok je muških strojarskih zanimanja sve manje jer se smanjuje broj zainteresiranih učenika, a ta industrija izumire.


Ženska klapa ‘Almissa’

Od izvannastavnih aktivnosti, škola se može pohvaliti informatičkom sekcijom, likovnom, koja je oslikala hodnike škole, te sekcijom mladih knjižničara, koju čine učenici matične institucije koji rado sudjeluju u društvenim aktivnostima knjižnice: izradi plakata i postavljanju izložaba. Škola ima i svoju žensku klapu "Almissa", koju vodi profesorica glazbenog odgoja Danijela Kulić-Poljak.

Zanimljivo je spomenuti i da je škola imala svoju klapu sastavljenu od profesora, istoimena naziva “Profešuri”, a nastupili su i na omiškom festivalu.


Srednja škola Omiš


Kako bi proširili izvannastavne aktivnosti i pokušali vratiti zanimanje učenika za astronomsku sekciju koja je nekada postojala u školi, ove su godine bili domaćini državnog natjecanja iz astronomije. Svake godine škola posjeti i Vukovar te obilježi godišnjicu pada grada heroja.

U povodu 40. obljetnice škola je izdala i godišnjak u kojem je obuhvatila sve generacije učenika i profesora od osnutka do danas.

Kao glavni problem ističu nedostatak prostora kako unutar škole, tako i izvan nje, jer nemaju dvoranu, a koriste se dvoranom Osnovne škole Josipa Pupačića. Problem bi bio riješen obećanom izgradnjom nove srednjoškolske zgrade, koja se do sada već trebala graditi, a dodatno bi oplemenila postojeće sadržaje.

Budući da je prošlo već 40 godina od osnutka Srednje škole u Omišu, a generacije profesora koji su od samih početaka sudjelovali u njezinu radu i podizanju povukli su se u mirovinu, Omišani ipak mogu biti zadovoljni jer će naraštaji budućih učenika ostati u rukama mladih snaga koje imaju dobre temelje.


maturantice Srednje škole Omiš


Smanjuje se trend odlaska u Zagreb

Školu koja je jedinstvena po svojem programu pohađaju učenici s područja šire bivše omiške općine, i to trenutačno njih 650, a najviše je učenika škola imala za vrijeme rata − 850. Iako je Omiš svoju gimnaziju dobio još davne 1965., škola je formalno 1976. počela s programom usmjerenog obrazovanja.

Odgajajući generacije različitih zanimanja, ipak se može pohvaliti vrlo jakim gimnazijskim programom, budući da su se naraštaji učenika upisivali na fakultete bez većih problema, a nekadašnji dalmatinski trend odlaska i ostanka u Zagrebu ipak se iz godine u godinu smanjuje.


maturanti Srednje škole OmišSvi bi kuhali, a nitko ne bi posluživao

Izgleda da je kuharstvo sve popularnije među zanimanjima jer je iz godine u godinu sve veći broj upisanih. Ove se godine 25 učenika odlučilo za kuharsko zanimanje.

Što se tiče konobara, izgleda da hrvatski turizam ne čeka svijetla budućnost jer ove školske godine nije upisan ni jedan konobar, a trenutačno ih je samo pet koji pohađaju treći razred.Preuzmite prezentaciju o školi (PPS file, 12 MB)     Prezentacija.pps

 

Povezani članci

Who's Online

We have 105 guests and no members online