Besplatnog studija (ne)će biti

Trebaju li svi studenti imati pravo na besplatno školovanje, sigurno nije jednostavno pitanje jer znannje (ni)je roba. Međutim, nepobitna je činjenica da je Dragan Primorac, bivši ministar znanosti, obećao svim budućim brucošima besplatnu prvu godinu, što bi državni proračun koštalo oko 120 milijuna kuna. Hoće li se to pokazati još jednim u nizu od obećanja, bit će poznato ovoga tjedna, kad bi u resornome ministarstvu trebali donijeti konačnu odluku. Dok su iz Zadarskog i Dubrovačkog sveučilišta već najavili da će školarine biti iste kao i lani, iz Splita i Zagreba još nema cijena ...


ZNANJE (NI)JE ROBA


Piše: Jure Jerić / Slobodna Dalmacija

Kako je istaknuo zagrebački rektor dr. Aleksa Bjeliš, potrebno je znati model subvencioniranja Ministarstva na osnovi kojega bi se odredila cijena studija.

Bez obzira na ministrovu odluku, zakonsku obvezu o objavljivanju kvota šest mjeseci prije početka studija ispunili su Zadrani i Dubrovčani.

- U planu upisa studenata u sljedećoj godini stoji napomena da ako resorno ministarstvo osigura novac za financiranje svih redovitih studenata, oni koji ostvare pravo na upis uz plaćanje upisat će se na redoviti studij uz punu subvenciju Ministarstva - izjavila je Elija Vrsaljko, glasnogovornica Zadarskog sveučilista.


Finalne kvote

Finalne kvote donesene su i za Dubrovačko sveučilište. - Školarine su ostale iste, to je za društvene studije 5.500 kuna, a za tehničke 7.500 kuna. Za studij restauracije trebat će izdvojiti 9.500 kuna, odnosno 10.000 kuna za studij sestrinstva - rekla je Sandra Buratović, glasnogovornica Dubrovačkog sveučilišta.

Na Splitskom sveučilištu još nisu donesene kvote ni cijene pojedinih programa, a nije poznato ni kad će se održati sjednica Senata.
 

Povezani članci

Who's Online

We have 231 guests and no members online