Učenike treba naučiti misliti, komunicirati i raditi u timu

učeniciVlasti diljem svijeta razmišljaju zato o reformama obrazovnih sustava, a novost je to što motivaciju ne bi smjele nalaziti u političkim razlozima, nego općedruštvenom boljitku u modernom vremenu. Ključne sposobnosti koje od zaposlenika traži moderni poslodavac su: kritičko mišljenje i rješavanje problema, timski rad, spretnost i prilagodljivost, inicijativa i poduzetništvo, učinkovita konverzacija, pristup podacima i njihova analiza te znatiželja i mašta. U većini škola te se vještine ne mogu steći.. Pročitajte izvrsni tekst Mirele Lilek objavljen u Vjesniku, o globalnom obrazovnom jazu s naglaskom na situaciju u hrvatskom obrazovnom sustavu ...


GLOBALNI OBAZOVNI JAZ ILI EDUKACIJA UČENIKA U 21. STOLJEĆU


Učenike treba naučiti misliti, komunicirati i raditi u timu


Piše: Mirela Lilek / Vjesnik
Izvor: Vjesnik


učeniciChristina Risberg prijavila je svoju osmogodišnju kćer na listu čekanja za Campeon čak sedam godina unaprijed ne bi li joj osigurala mjesto. Riječ je o švedskoj tzv. slobodnoj školi, čiji bi se model funkcioniranja uskoro mogao naći i u engleskim školama.

Nastavnici u njoj slobodni su raditi prema drukčijem programu od državnih škola. Nastava počinje ranije, u 7,50 sati, kad se učenici okupljaju u foajeu s kafićem te počinju raspravljati o svemu i svačemu. Možda najveća razlika između Campeona i bilo koje druge državne škole u svijetu jest što je tu primarni cilj naučiti učenike razmišljati.

Paralelno s ovom pričom koju su prošlih dana prenijeli engleski mediji, iz Amerike stižu loše vijesti: škole su im zastarjele i ne nude znanja potrebna poslodavcima, što nam može biti poznato.

U svojoj knjizi "Globalni obrazovni jaz" Tony Wagner intervjuirao je poslovne ljude ne bi li otkrio ključne sposobnosti koje od zaposlenika traži moderni poslodavac.

To su: kritičko mišljenje i rješavanje problema, timski rad, spretnost i prilagodljivost, inicijativa i poduzetništvo, učinkovita konverzacija (usmena i pismena), pristup podacima i njihova analiza te znatiželja i mašta. U američkim školama, a one nisu jedine, te se vještine ne mogu steći.


Vlasti diljem svijeta razmišljaju zato o reformama obrazovnih sustava, a novost je to što motivaciju ne bi smjele nalaziti u političkim razlozima, nego općedruštvenom boljitku u modernom vremenu.

učeniciNaime, učenici u većem dijelu svijeta još provode glavninu svog vremena u samostalnom učenju, no na poslu ih očekuje timski rad. Dobar dio osamnaestogodišnjaka danas nije sposoban popraviti potrganu utičnicu ili bez pomoći roditelja rezervirati avionsku kartu.

Škole i dalje rade po modelu učitelja šefa koji zadaje zadatke, dok učenici šute. Jedna od posljedica je da se izlaskom iz srednje škole mladi ne znaju kvalitetno usmeno i pisano izražavati.

Dok se javnost u Hrvatskoj zgražala nad odgovorom jednog srednjoškolca, koji je Dioklecijana smjestio u Dubrovnik, rijetkima je palo na pamet poučiti djecu kućnim financijama, što je u nekim engleskim školama odnedavno novi obvezni predmet. Djeca ne znaju koliki je račun za struju, a dobar će dio njih iznenaditi odgovorom na pitanje - koliko iznosi PDV.

učenici"Ako u prvom razredu osnovne škole u razredu ni jedno dijete ne zna riješiti domaću zadaću, ako svi roditelji pomažu svojoj djeci, ako svi roditelji zovu jednu mamu i ta jedna mama svima rješava zadaće, onda nešto nije u redu sa sustavom. Ako tjedno imaju četiri sata hrvatskog jezika, a djeca su polupismena, onda, ponovo tvrdim, nešto nije u redu sa sustavom. Imam 55 godina, nikad mi roditelji nisu trebali pomagati oko zadaća, jer mi u školi nisu postavljali nemoguće zadatke, sve je bilo u sklopu mogućnosti nas đaka. Dali su mi osnove na kojima sam mogla graditi dalje", tvrdi majka osnovca.

U usporedbi s tim problemima, kojima se sve ozbiljnije posvećuju prosvjetne vlasti u svijetu, ideje posljednjih reformi koje su se trebale provesti u Hrvatskoj, a nisu, izgledaju posve minornima.

Prije pet godina školstvu su se trebali dogoditi devetljetka, kalkuliralo se i s desetljetkom, mogućnost prelaska u viši razred s jednom negativnom ocjenom te uvođenje opisnog ocjenjivanja. Reforma nije provedena, kao i većina planiranih. Stalo bi se kad se promijeni ministar obrazovanja.

studentiPolitički isforsirana kampanja "S faksa na posao" nije rezultirala nikakvim pomakom, a potom se dogodilo naglo osvještavanje učitelja i nastavnika u osnovnim školama kroz reformu nazvanu HNOS (Hrvatski nacionalni obrazovni standard).

Iako su milijuni kuna utrošeni na propagandu, rijetko je koji osnovac imao pojma prevesti puni naziv promjene uvedene u njegovoj školi. 
Danas će rijetko koji učitelj za HNOS reći da je donio nešto novo u škole. Prije će tvrditi: "Mi smo sve to radili s djecom i ranije."

Naznake novih promjena u obrazovanju (tek su najavljene, no detalji su nepoznati) mogu se prepoznati u također propaloj reformi od prije 12 godina.

Naime, ondašnje ministarstvo prosvjete imalo je ideju smanjiti broj obveznih predmeta i uvesti širu izbornost. Prijedlog je u to vrijeme ocijenjen previše liberalnim. Hoće li na isti problem naići i nova reforma, vidjet će se uskoro.

Hrvatski učenici tijekom školovanja moraju svladati preopsežno gradivo iz 22 nastavna predmeta. Pritom ih je većina obveznih. Dobar dio učenika u školi zbog nagurane satnice ne dobije dovoljna znanja iz matematike i hrvatskog jezika, dok je informatika u pravilu obvezna samo jednu godinu.

nastavnikJedna od posljedica je razočaranost prosvjetne strukture upravo pristiglim rezultatima s državne mature iz informatike: samo devet posto učenika izašlih na maturu test je riješilo s odličnim, a pet posto ga je palo. Oko trideset posto učenika ispit je riješilo za dvojku i trojku, a za četvorku njih 24 posto.

"Prilično sam razočaran ovakvim rezultatima iz informatike", iskreno je prokomentirao prvi operativac državne mature, ravnatelj Nacionalnog ispitnog centra Goran Sirovatka.

Ono što se u srednjim školama s nestrpljenjem očekuje su rezultati obveznog ispita državne mature iz hrvatskog jezika, koji maturanti pišu 28. svibnja. U nizu srednjih škola upozoravaju da im se upisuju učenici s odličnim uspjehom, ali bez osnovnih znanja verbalne i pisane komunikacije.

"Njihovo je izražavanje na razini pisanja SMS-poruke i ako im želim dati dovoljan iz hrvatskoga jezika moram zažmiriti na oba oka", kaže profesorica zagrebačke privatne srednje škole. Stvari, uvjeravaju nas nastavnici, nisu bolje ni u državnim školama.

učenikKoliko god se raspravljalo o desetak pokušaja reformi obrazovanja, sve njih mogli bi zasjeniti rezultati prve državne mature koji će stići tijekom lipnja. Upravo bi matura mogla dati odgovor na pitanje kakve škole imamo i što treba mijenjati.

Zanimljivo je da se njeno uvođenje u sustav provodi relativno jeftino - 50 milijuna kuna, s obzirom na krajnji rezultat koji bi mogao biti prilično odzvanjajući.

Uz državnu maturu, drugi "projekt" koji je vrijedan spomena kad je riječ o promjenama u obrazovanju je Bolonjski proces.

Iako od početka za sobom povlači pridjev "nesretan", na nekim fakultetima donosi pomake. No, na sveučilištima su mnogi s njime prilično nesretni.

prosvjed"Što se zapravo dogodilo s Bolonjskim procesom kod nas? Ono što sad imamo je nešto što više nalikuje obveznom osnovnom školovanju, nego sveučilištu. Studenti moraju dobiti potpise nakon svakog predavanja, a mi njihovo znanje moramo provjeravati redovito, barem dva puta tijekom semestra. Kao da je riječ o djeci u dobi od devet ili deset godina. To je produljivanje nezrelosti. Naravno, cjelokupni proces učenja je dulji, barem za godinu, i opet se nameće pitanje - zašto?", kaže profesor zagrebačkog Filozofskog fakulteta Žarko Puhovski.

Može li obrazovni sustav probaviti ijednu promjenu? Jesu li nove reforme uopće potrebne? U izbjegavanju radikalizma (uzrečica gotovo svake prosvjetne vlasti je postupnost, bez radikalnih promjena, no svaka je ponudila - reformu), one gube svoj smisao.

Na koncu, je li potrebna reforma da bi se učenike naučilo razmišljati, kvalitetno verbalno i pisano komunicirati, raditi u timu i, kad je to potrebno, popraviti potrganu utičnicu u vlastitom domu?


 

Povezani članci

Who's Online

We have 612 guests and one member online

  • admin