Uz Dan planeta Zemlje

JadranUoči 40. obljetnice Dana planeta Zemlje, kojeg ćemo obilježiti 22. travnja, svijet se nalazi pred najvećom opasnošću ikad, ali i jedinstvenom prilikom u izgradnji nove budućnosti. Dan planeta Zemlje pruža mogućnost za ostvarenje povijesnih pomaka u klimatskoj politici, za korištenje obnovljivih izvora energije i stvaranje "zelenih" radnih mjesta, potičući milijune ljudi širom svijeta na poduzimanje malih koraka u svojim domovima, školama i tvrtkama koji svi zajedno predstavljaju izniman kolektivan doprinos u razvoju zelene ekonomije. Ove godine nastavit će se kampanja započeta 2009. godine "Za zelenu generaciju!" (Green Generation Campaign!), s naglaskom na osobni doprinos svakoga od nas pod sloganom "Milijarda zelenih djela" (A Billion Acts of Green) ...


DAN PLANETE ZEMLJE


Četiri desetljeća akcije za spas našeg jedinog planeta


Nastavlja se kampanja "Za zelenu generaciju!", s naglaskom na osobni doprinos svakoga. Dan planeta Zemlje tradicionalno obilježavaju udruge za zaštitu okoliša kako bi upozorile javnost na važnost očuvanja okoliša


more
Čovjek i More


Piše: Vanja Majetić / Vjesnik
Izvor: Vjesnik


Dan planeta Zemlje prvi je put obilježen 22. travnja 1970. godine kao događanje na sveučilištima i u studentskim domovima diljem Amerike. Svoj je službeni oblik Dan planeta Zemlje dobio 1992. godine na Konferenciji UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru, kojoj su nazočili brojni predstavnici vlada i nevladinih udruga koji su prvi put iznjedrili zajedničku deklaraciju o promicanje održivog razvoja.

Zemlja je vrlo fragilan ekosustav i "živo biće", koji nastanjuje više od šest milijardi ljudi, ali taj planet dijelimo i s 1,6 milijuna poznatih oblika života te sa stotinjak milijuna onih nepoznatih, pa tako naš vlastiti opstanak ovisi izravno upravo o njima.

Podsjećanjem na Zemlju svake godine širom svijeta želi se pomoći čovjeku da ponovno uspostavi kontakt s prirodom, s kojom ga je izgubio te ukazati na globalizaciju ekološke krize koja je danas i uzrok globalnih klimatskih promjena - zagađivanje zraka i vode, radioaktivno zračenje, iscrpljivanje nenadoknadivih energetskih resursa, iscrpljivanje morske flore i faune, prekomjerni ulov, sječa šuma, istrjebljenje cijelih vrsta životinja i bilja i mnoge druge ekokatastrofe.

Na taj se dan u svijetu također potiče kolektivna svijest potrebe zaštite života na Zemlji, buđenja svijesti, odgovornosti, osjećaja, ljubavi prema daru života i prema svim stvorenjima koji je nastanjuju.

U Hrvatskoj se Dan planeta Zemlje organizirano obilježava od 1990. godine. Dan planeta Zemlje tradicionalno obilježavaju udruge za zaštitu okoliša kako bi upozorile javnost na važnost očuvanja okoliša, dok se Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva pridružuje udrugama u obilježavanju tog dana pozivom svim građanima da prihvate okolišu prijateljske načine ponašanja.


Cetina
Cetina


Ministarstvo od 1999. financijski podupire projekte nevladinih udruga vezane uz problematiku zaštite okoliša, pa je tako i 2009. godine za ekološke projekte izdvojilo sredstva iz državnog proračuna za 2009. godinu.

Povezani članci

Who's Online

We have 202 guests and no members online