Građanski odgoj napokon obvezan u svim školama

Građanski odgojNakon više od 10 godina priprema, građanski odgoj i obrazovanje postat će obvezni dio školskog programa od nove školske godine. Osnovne škole će sadržaje o ljudskim pravima morati integrirati u nastavu od nižih razreda, dok će srednje škole samostalno odlučivati žele li građanski odgoj učenicima ponuditi kao temu u više predmeta, kroz module od 15 do 32 školska sata, ili će ga uvesti kao izborni predmet, a pedesetak hrvatskih škola već provodi taj program, piše Vjesnik ...


UČENJE O LJUDSKIM PRAVIMA I CIVILIZACIJSKIM STANDARDIMA

Građanski odgoj napokon obvezan u svim školama

Piše: Mirela Lilek / Vjesnik
Izvor: Vjesnik

Projekt, za koji mjerodavni tvrde da nije preuzet od drugih europskih država nego je jedinstven i primjeren hrvatskom školskom sustavu i društvu, obuhvaća odgoj za mir i nenasilno rješavanje sukoba, učenje osnova demokracije (vlast, pravda, odgovornost, privatnost), učenje za poduzetništvo, obrazovanje za zaštitu potrošača, razvoj identiteta i interkulturalnosti, suzbijanje stereotipa i predrasuda prema nacionalnim manjinama, zaštitu i promicanje ravnopravnosti spolova i slično.

Građanski odgoj

Iako će ga dio škola ponuditi na listi izbornih predmeta na kojoj se nalazi i katolički vjeronauk, državna tajnica tvrdi da građanski odgoj neće ulaziti u koliziju niti će biti konkurencija vjeronauku. Uostalom, njegove sadržaje morat će provoditi i vjeroučitelji.
 

Ususret novoj generaciji
 
"U Hrvatskoj je prevagnuo individualistički princip i osobni interes, jer građani nisu osposobljeni držati u ravnoteži osobni i zajednički interes. Građanski odgoj i obrazovanje razvija poduzetnički duh, uklanja navike građana da čekaju da netko riješi njihove probleme, da okrivljuju druge te ih potiče da budu aktivniji i kreativniji u rješavanju problema.

Građanski odgoj
 
Sve to našoj zemlji, otvorenoj globalnim procesima, pruža šansu za boljim kulturnim i gospodarskim razvojem. Bolje poznavanje zakona, prava i odgovornosti može nam itekako pomoći. Od budućih generacija s takvim znanjima i vještinama možemo očekivati i kvalitetnije političare i kvalitetnije radnike u svim profesijama", smatra viša savjetnica za nacionalne programe Nevenka Lončarić-Jelačić.