Šjor ravnatelju, želite li meteorološku postaju u svojoj školi ili dvorištu?

meteo postajaS napretkom Informatike i novih tehnologija, i meteorološki podaci sve su dostupniji široj javnosti. Nekad nezamisliva količina podataka danas je dostupna gotovo svakome. Uz uobičajene "gotove" vremenske prognoze, danas građani sve više pokazuju interesa da sami istražuju i proučavaju razne meteorološke sadržaje na webu, od prognostičkih karata do meteoroloških podataka u realnom vremenu kao što su temperatura i vlažnost zraka, količina oborina, brzina i smjer vjetra, tlak zraka itd. U zadnje vrijeme u mrežu automatskih meteoroloških postaja se uključuje sve više škola. Na taj način škole dobivaju zanimljiv i bogat "materijal" na vannastavnu aktivnost meteorologije, a te škole se često uključe u sve popularniji Globe projekt. Tako su se u mrežu do sada već uključite brojne škole poput onih u Solinu, Otoku Dalmatinskom ili Cisti Velikoj. Zašto ne staviti automatsku meteorološku postaju i na školu u Oriju, Omišu? Šjor ravnatelju/ice, molim čitajte dalje ...


CROMETEO

Želite meteorološku postaju u svojoj školi ili dvorištu? Evo kako!

Piše: Rade Popadić / DalmacijaNews, MB
Izvor: DalmacijaNews


Uobičajeni meteorološki podaci, svakih sat vremena ili svakih nekoliko sati, mogu se naći na službenim stranicama Državnog hidrometeorološkog zavoda.

mreža automatskih meteoroloških postaja


Popularna mreža postaja  www.pljusak.com

S druge strane, sve je popularnija mreža automatskih meteoroloških postaja na adresi www.pljusak.com. Mreža je to koja pokriva preko 200 meteo postaja diljem Hrvatske, ali i susjednih nam zemalja. Mreža je nekomercijalnog karaktera i svi podaci namijenjeni su informiranju javnosti.

Velika prednost ove mreže je da se najnoviji podaci ažuriraju čak svakih pet minuta. osim toga, svaka pojedinačna meteo postaja ima bogatu arhivu i statističku obradu meteo podataka na dnevnoj, tjednoj, mjesečnoj i godišnjoj bazi.

mreža automatskih meteoroloških postaja

Jednim klikom, svaka se domaćica može informirati hoće li joj se danas rublje brzo osušiti, svaki izletnik u prirodu ili planinar doznat će kakvo je vrijeme u planinama, kupač će vidjeti je li dovoljno toplo za kupanje u moru, ili vas jednostavno zanima proučavati goleme temperaturne razlike u Dalmaciji u odnosu more - obala - Zagora!


Uključite se!

Mreža postaja Pljusak.com otvorenog je tipa i u nju se može uključiti tko god to želi! To znači da se u mrežu može uključiti pojedinačni vlasnik automatske meteorološke postaje, ili pravne osobe kao što su Nacionalni parkovi i Parkovi prirode, škole, zvjezdarnice, planinarski domovi, hoteli i slično.

U zadnje vrijeme u mrežu se uključuje sve više škola. Na taj način škole dobivaju zanimljiv i bogat "materijal" na vannastavnu aktivnost meteorologije, a te škole se često uključe u sve popularniji Globe projekt. Tako su se u mrežu do sada već uključite brojne škole poput onih u Solinu, Otoku Dalmatinskom ili Cisti Velikoj.

mreža automatskih meteoroloških postaja


Javite se na e-mail

Svi zainteresirani za priključenje u ovu sve popularniju mrežu, koju dnevno posjeti preko 10 000 pojedinačnih posjetitelja, mogu se javiti na e-mail udruge Crometeo:   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

Automatske meteorološke postaje danas su znatno dostupnije nego prije i mogu se kupiti po cijeni već od 1000 kuna. Za kvalitetnije ćete izdvojiti oko 1000 €. Naravno, za pravilan rad i priključenje mreži trebat će vam PC i spoj na Internet.

mreža automatskih meteoroloških postaja


Slijedeća dva tjedna u mrežu će se uključiti još nekoliko postaja s vrlo atraktivnih lokacija, među kojima će biti i ona na postavljena na dosad najvišoj nadmorskoj visini u Hrvatskoj!

mreža automatskih meteoroloških postaja

Povezani članci

Who's Online

We have 418 guests and no members online