Predstavljen CARNet-ov projekt Škole 2.0

Škola 2.0Projekt Škole 2.0 Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNet, kojemu je cilj omogućiti kvalitetno i sveobuhvatno učenje na daljinu, a Europska komisija (EK) proglasila ga je nedavno jednom od triju najinovativnijih inicijativa u kategoriji - Inicijative za obrazovanje i istraživanje, predstavljen je danas u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS). Ravnatelj CARNet-a Zvonimir Stanić podsjetio je da projektom Škole 2.0 CARNet nastoji, pomoću moderne tehnologije međusobno i s cijelim svijetom, povezati 26 škola s područja od posebne državne skrbi, a u skladu s odlukom hrvatske Vlade taj projekt treba provesti od 1. siječnja 2012. godine do kraja ove godine ...

Predstavljen CARNet-ov projekt Škole 2.0

Izvor: Hina

Za projekt Škole 2.0 CARNet je dobio nešto manje od 12 milijuna kuna kroz natječaj Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije - HAKOM, a projekt smo, napomenuo je Stanić, odlučili ipak prijaviti na natječaj što ga je raspisala EK za inovacije iako smo ga smatrali 'normalnim'. Ali, istaknuo je, EK je ocijenila da je baš naš projekt jedan od triju najinovativnijih u kategoriji - Inicijative za obrazovanje i istraživanje.

tabletiInače, EK je dodijelila devet nagrada za inovacije u tri kategorije, od kojih je jedna - Inicijative za obrazovanje i istraživanje. Pobjednici su pak odabrani na temelju četiriju kriterija: originalnost inicijative i mogućnost širega korištenja istog modela, gospodarski učinak inicijative na društvo, relevantnost inicijative u odnosu na probleme s kojima se društvo trenutačno suočava i plansko korištenje dodijeljenih sredstava.

Europska nagrada bit će pak, rekao je Stanić, 'iskorištena' u daljnjoj provedbi projekta koji će povezati ukupno 26 lokacija osnovnih škola, sedam škola diljem Hrvatske i njihovih 19 područnih škola. U osnovnim školama u baranjskoj Šećerani, Šarengradu, Jastrebarskom, Žakanju, Generalskom Stolu, Malom Lošinju i Brodarici te njihovim područnim školama do kraja ove godine bit će postavljene bežične mreže kako bi učenici i nastavnici putem tablet računala mogli pristupati online sadržajima, digitalnim udžbenicima, koristiti ih za videokonferencije te za nastavu na daljinu, a sve škole bit će uključene i u e-Dnevnik projekt.

Projekt i njegovu provedbu podržali su i pomoćnik ministra uprave Darko Parić, predsjednik Vijeća HAKOM-a Dražen Lučić te ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović koji je istaknuo da i taj projekt potvrđuje kako se u Hrvatskoj vodi računa o primjeni novih tehnologija u obrazovanju.

Ministar se, na molbu novinara, osvrnuo na jučerašnji incident u Osnovnoj školi Petra Kružića u Klisu kada je roditelj napao verbalno i tjelesno nastavnicu biologije i kemije te nasrnuo na ravnatelja, te poručio roditeljima da su takvi ispadi nedopustivi rekavši kako je škola mjesto gdje se treba obrazovati i učiti kako postati bolji čovjek.

Povezani članci

Who's Online

We have 303 guests and no members online