Inspektori u omiškoj školi: Zašto se osmaši vode na duhovnu obnovu?!

Troškovi za školske obveze djece ove su se godine, i to nakon što su se jedva oporavili od lanjske ekskurzije, popeli do iznosa kojemu se ni u snu njihovi roditelji nisu nadali. I još im nije kraj, piše Vinko Vuković na stranicama Slobodne Dalmacije, jer im je već najavljen lipanjski izlet – dvodnevni na Hvar ili jednodnevni u dolinu Neretve – po minimalnoj dnevnoj cijeni od 210 kuna. No to nije sve. U Godišnjem planu i programu omiške Osnovne škole "Josip Pupačić" je bio i izlet do Udbine, s usputnim stajanjem u Solinu i Kninu, nazvan "Stopama vjernih predaka: dvodnevna terenska nastava osmaša s duhovnom obnovom u Udbini". Za učenike osmih razreda. U organizaciji škole, a ne, recimo, župnog ureda ...

SVE PO PLANU I PROGRAMU

Inspektori Ministarstva obrazovanja u omiškoj školi: Zašto se osmaši vode na duhovnu obnovu?!

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Kako u priču o troškovima za roditelje učenika osmog razreda uklopiti odlazak u Udbinu, u tamošnju crkvu Hrvatskih mučenika, koju propisuje – dakle, nema picavanja – Godišnji plan i program škole?

Kako uopće objasniti roditelju/vjerniku da je njegovu djetetu potrebna duhovna obnova iako se nije još ni krizmalo, odnosno primilo sakrament svete potvrde, kojim se, samo mu ime govori, potvrđuje da je neka osoba primila Duha Svetoga, te prihvatila svoju vjeru i pripadnost Crkvi?

Kako razuvjeriti roditelja da čitava priča nema veze s vjerom i Crkvom, nego isključivo s novcem, odnosno zaradom koju na račun djece, najčešće bez ikakve kontrole, u dogovoru sa školom ostvaruju putničke agencije?

Odlazak na duhovnu obnovu za završne je razrede omiške osmoljetke uobičajena stvar. Potvrđuje to i dugogodišnja ravnateljica te institucije Davorka Deur ...

PROČITAJTE VIŠE...