Novi pravilnik o ponašanju u školi

Uporno korištenje mobitela u nastavi, unatoč višekratnim upozorenjima nastavnika, brbljanje, urezivanje različitih uradaka u školski inventar i slični lakši i često ponavljani ispadi ubuduće će sve učenike osnovnih i srednjih škola koštati izricanja opomene. Zbog prepisivanja riskirat će se dobivanje ukora, a zbog poticanja nasilničkog ponašanja, poput skandiranja prije ili tijekom tučnjava i sličnih obračuna te snimanja događaja koji uključuje nasilničko ponašanje, kao i poticanja grupnog govora mržnje, učenicima osnovnih škola prijeti strogi ukor, a srednjoškolcima opomena pred isključenje iz škole. Teško nasilničko ponašanje, drske krađe, prijetnje oružjem, krivotovorenje pisane i elektroničke službene dokumentacije škole, kao i objavljivanje materijala elektroničkim ili drugim putem u cilju kompromitacije i povrede dostojanstva druge osobe tretirat će se kao osobito teška povreda ponašanja, zbog koje će učenici osnovnih škola moći biti preseljeni u drugu, a srednjoškolci "odletjeti" iz škole... To su samo neki od prijedloga prvoga jedinstvenog Pravilnika o kriterijima za izricanje pedagoških mjera koji će od jeseni i nove školske 2015./2016. godine vrijediti za sve škole u Hrvatskoj...

Izvor: Slobodna Dalmacija

Izricanje najtežih pedagoških mjera poput strogog ukora i preseljenja u drugu školu za učenike osnovnih škola te opomene pred isključenje i isključenja za učenike srednjih škola neće biti moguće bez prethodne obavijesti uredu državne uprave u županiji i nadležnoj ustanovi socijalne skrbi koji su dužni izvijestiti školu o poduzetim mjerama.

Neopravdani sati

Pedagoške mjere, osim zbog nasilničkog i neprimjerena ponašanja, izricat će se i zbog neopravdanih sati koje će učenici zaraditi ako ni nakon pet dana od povratka u školu ne donesu potrebne ispričnice i potvrde.

PROČITAJTE VIŠE...

Povezani članci

Who's Online

We have 61 guests and no members online