Što imaju zajedničko Hrvatska i Singapur?

U petak se dogodio mali, ali prijelomni trenutak u hrvatskom školstvu. Uvedeno je računalstvo i programiranje u osnovne škole. U petak je otišlo 38.000 malih računala, micro:bitova, u 84% svih osnovnih škola u RH koje su se dobrovoljno javile za sudjelovanje u projektu ProMirko koje IRIM-Croatian Makers u suradnji s CARNet.hr provodi za Ministarstvo znanosti i obrazovanje. Time je de facto uvedeno računalstvo i programiranje u osnovne škole, ali ne kao puko 'uvođenje informatike', nego kao životno, međupredmetno, kreativno, stvaralačko korištenje računalnih tehnika, čime je napravljen početni, veliki korak, nakon kojeg nema nazad, u stvaranju nacije 'digital natives' i digitalnih stvaralaca i čime bi se moga promijeniti sudbina mnogih naših mladih sugrađana: onih koji će se baviti STEM zanimanjima, ali i svih drugih koji sada imaju puno bolju priliku postati ravnopravni građani 21. stoljeća. Ali također utjecali na školstvo u RH u cjelini.

Izvor: FB Nenad Bakić

Hrvatska se skoro u ničemu ne može uspoređivati s najnaprednijim zemljama svijeta. Što se tiče društvenog razvoja, šampion zadnjih 50 godina je vjerojatno Singapur. No, malo je poznato da je Singapur i uvjerljivi šampion u PISA listama, najmjerodavnijem parametru kvalitete školstva. U svim područjima je prvi, ali u matematici i znanosti nedostižno prvi!

I što je trenutno glavni projekt u signapurskom školstvu? Uvođenje računalstva uz pomoć micro:bita kako bi razvila generacija digitalnih stvaralaca (link niže)! Kupuju ih 100.000 za upotrebu u školama i zajednicama!

Malo micro:bit računalo ima akcelerometar, magnetometar, senzore temprrature i svjetla, ekran i Bluetooth radio, što znači da učenici odmah mogu raditi konkretne, stvaralačke, životne projekte, a to je ono što djecu privlači.

Singapur će ih uvesti tokom dvije godine. U Hrvatskoj se projekt ProMikro koji u suradnji s CARNetom provodimo za MZO razvija na iznimno vjerodostojan način. Naime on je ekstenzija projekta STEM revolucija u kojem je podijeljeno preko 22.000 micro:bitova i čiji je proklamirani cilj bio upravo ovakva distrubucija mikro računala svim učenicima jednog razreda osnovnih škola.

Ključni element je svakako edukacija učitelja, pri čemu ih je oko 2.000 prošlo kroz edukaciju u projektu ProMikro. Velika zahvala edukatorima i našim ambasadorima u aktivnostima IRIM. Projekt je praktički besplatan. Svega oko 100 kn (s PDV) po djetetu, odnosno oko 3,5 mil. kn (plus PDV) za cijelu generaciju je u školstvu apsolutno nevjerojatno (sve u školstvu se broji u desecima i češće u stotinama milijuna kuna). Cijene koje je CARNet dobio su valjda najniže u svijetu i oko 10% niže nego je sam IRIM plaćao, a cijene u npr. Varaždinskoj županiji koja je uz pomoć micro:bitova uvela informatiku u sve 1.-4. razrede je bila oko 30-40% veća.

Svu organizaciju projekta, edukacija i proizvodnje sadražaja je donirao IRIM. Pola miljuna kuna za honorare edukatorima donira HUP. Distrubuciju donira Hrvatska pošta, skladišne poslove A2B. Za usporedbu, u Singapuru edukaciju donira Microsoft u vrijednosti od 3 mil. dolara.

Ovo je uvođenje programiranja i računalstva u hrvatske osnovne škole, ali puno više od pukog 'uvođenja informatike' s ciljem stvaranja nacije digitalnih stvaralaca. Svakako treba i ponavljati da, naravno, ovakve stvari nisu protiv razvoja općih kompetencija, štoviše, fantastične su osim za razvoj vještine rješavanJa problema i za razvoj kreativnosti, upornosti, komunikacije, kritičkog razmišljanja i naravno, na sustavnoj razini: kulture uspjeha!

Povezani članci

Who's Online

We have 413 guests and no members online