Javna tribina: Školstvo nekad i danas

Javnom tribinom na temu "Školstvo nekad i danas" u subotu, 26.5. počela je proslava obilježavanja 150 godina školstva i škole u Jesenicama. Pred zainteresiranim edukatorima, nakon pozdrava ravnatelja slavljeničke škole Živka Dropuljića, uvodno predavanje i osvrt na školstvo nekada i sada održala je dr.sc. Suzana Tomaš. Posebno je kvalitetom dojmljiv bio sadržajan osvrt dr.sc. Hicela Ivon na ovu zanimljivu temu. Potom se naš Sumpetranin na "privremenom" radu u Zagrebu, prevoditelj, novinar, prof. Ivo Klarić, u svom zanimljivom izlaganju dotakao niza tema iz školstva nekada i danas, dobrih dijelova sustava, kao i onih ne baš dobrih i loših, koje ni sa brojnim "listopadskim" ministrima/icama nikako da se "reformiraju" na bolje. Samo mijena stalna jest (Preradović), a to što se mijene kolokvijalno nazivaju "reformama" to je još jedan od bisera s Markova trga..
Svjetlana Buljević, ravnateljica Narodne knjižnice Omiš, bila je vješti i poticajni moderator tribine, poslije koje se razvila i kvalitetna rasprava u kojoj su prisutni prosvjetari imali niz pitanja na koja su odgovarali govornici na tribini i upućeni prosvjetari iz publike. Šteta što rasprava nije i malo duže potrajala, no potajno se nadamo da ćemo ovakve tribine moći češće posjećivati u našoj školi.. jer Svijet se nepovratno mijenja, valja nam hvatati korak s njim, a našim učiteljima valja odvažno, pa i samoinicijativno, krenuti zajedno s našim učenicima, osposobljeni vještinama učenja starih i novih znanja te kritičkim razmišljanjem, prema naprijed u smjeru budućnosti koja je već stigla.
Eh da, ne smijemo zaboraviti pohvaliti i organizacijski odbor proslave prvih 150 godina školstva i škole u Jesenicama predvođen ravnateljem škole Živkom Dropuljićem i marljivom tajnicom škole Anom Brničević i djelatnicima škole koji su zajedno osmislili bogat program proslave.. Nešto više o tome u nastavku..

Piše: Mladen Banović

Javna tribina: Školstvo nekad i danas

Središnji dio proslave održati će se u ponedjeljak, 28.05. Nakon jutarnjeg polaganja vijenaca pred starom školom u starom selu Jesenice, te svete mise za sve učenike i sadašnje i bivše djelatnike škole u crkvi sv. Roka u starom selu Jesenice, u atriju OŠ "Jesenice" na Oriju održati će se Svečana priredba učenika OŠ "Jesenice", a posjetitelji će moći razgledati i izložbu fotografija "150 godina škole u Jesenicama". Program će voditi dramska umjetnica, svestrana Ivana Giove Župa.

Javna tribina: Školstvo nekad i danas

No to nije sve! U utorak, 29.05. u 19 sati u kinu "Dalmacija" u Dugom Ratu prikazati će se dokumentarni film redatelja Stipe Ercegovića "150 godina škole u Jesenicama".

Javna tribina: Školstvo nekad i danas

Pozivamo sve zainteresirane na proslavu "prvih" 150 godina školstva u Jesenicama!

Vratimo se načas u (nove!) školske klupe i prisjetimo se svojih prvih učiteljica i učitelja i lijepih (osnovno)školskih dana..

Javna tribina: Školstvo nekad i danas

Povezani članci

Who's Online

We have 113 guests and no members online