Nova normalna škola: najesen povratak učenika u škole i na fakultete

Do početka školske godine ostalo je još samo 10-ak dana, a još uvijek ne postoji razrađen plan kako bi obrazovanje u uvjetima pandemije trebalo izgledati. Iskustva iz svijeta pokazuju da otvaranje škola uz relaksirane mjere lockdowna čak i u zemljama poznatim po uređenosti i pedantnosti, kao što je Njemačka, može vrlo brzo pokrenuti stvaranje novih žarišta covida-19.
Novi ministar obrazovanja i znanosti Radovan Fuchs je kao prioritet stavio povratak svih učenika i studenata u učionice od nove školske i akademske godine. Moguće je da se od jeseni mjere lockdowna primjenjuju samo lokalno – na primjer, da se zbog proboja virusa ili njegova jačanja na određenom području ne zatvaraju škole u cijeloj zemlji, nego, ovisno o procjeni epidemiologa, samoizolira određeni razred, školu u pojedinom gradu, taj grad ili cijelu županiju. Kad se mjere ograniče na tako manji broj učenika i studenata nastojat će se putem određenih alata organizirati online nastava uživo. Točnije, intencija je da nastavnici u takvim krajnjim slučajevima školski sat održavaju putem interneta prema postojećem rasporedu koji vrijedi i za učioničku nastavu, a kako bi bila riječ o manjem broju sudionika, to ne bi trebalo preopteretiti sustav, saznaje Jutarnji list.

Izvor: Jutarnji list

Prethodno, upozoravaju iz škola, treba svakako detektirati tehničke mogućnosti učenika i nastavnika za rad od kuće jer su iskustva iz prethodne godine pokazala kako upravo u tom dijelu dio djece može biti zakinut, na što upozoravaju i iz Sindikata hrvatskih učitelja (SHU).

Fuchsova prethodnica Blaženka Divjak najavila je za jesen tri moguća scenarija organizacije nastave - potpuni povratak u učionice, potom mješoviti oblik nastave koji znači da se dio nastave provodi u školi, a dio na daljinu (online) te kao treći potpuni prelazak na online i televizijsku nastavu od kuće, što je opcija koju trenutačno ne želi nitko.

Djeci nedostaje socijalni kontakt

- Za učenike je najbolje rješenje neposredni odgojno-obrazovni rad, to jest nastava u učionicama. Rad od kuće, vidimo na temelju dosadašnjeg iskustva, ima i određene psihološke konotacije. Djeci nedostaje socijalni kontakt s vršnjacima, kaže Ana Tuškan, glavna tajnica SHU.

Od mjerodavnih institucija učiteljski sindikat očekuje da se prije početka školske godine jasno riješe i ostala problematična pitanja, poput regulacije rada od kuće i u mješovitom modelu nastave, definiranja kategorija visokorizičnih skupina zaposlenika, odnosno kroničnih bolesnika koje treba posebno zaštititi, ali i uravnoteženja količine gradiva u slučaju potpunog prelaska na online nastavu. Zaštititi zdravlje, a učenicima pružiti najbolje, treba biti imperativ.