Cijelo školsko gradivo na internetu

MaturantiDo kraja iduće školske godine 80 posto gradiva iz četiri predmeta srednjoškolci bi trebali slušati u školi putem interaktivnog programa na kompjutoru ili IT-boardu (pametnoj ploči). Ne "ulove" li sve u školi, ili u njoj nisu bili toga dana, ili pak samo imaju potrebu ponoviti gradivo, moći će to učiniti putem istog programa kod kuće, na vlastitu kompjutoru. "To je revolucija u obrazovanju", tvrde u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa, koje je radilo na projektu u suradnji s CARNetom te ga nedavno bez pompe u javnosti testiralo na 40 srednjih škola ...
Ne 'ulove' li sve u školi, ili u njoj nisu bili toga dana, ili pak samo žele ponoviti gradivo, učenici će to učiniti kod kuće, na vlastitu kompjutoru
 
Piše: Mirela Lilek / Vjesnik
 
»Dosad imamo završeno i testirano 30 posto školskog programa iz fizike i matematike za srednje škole, a do kraja iduće godine planiramo završiti 80 posto tih nastavnih predmeta, kao i kemiju i biologiju. Matematiku i fiziku uzeli smo prve, jer su to djeci najteži predmeti i dosad se pokazuje da lakše shvaćaju gradivo«, objašnjava pomoćnik ministra znanosti za informacijsko društvo Dragan Schwarz.
 
Sličan oblik nastave koji podrazumijeva najmoderniju tehnologiju, zadnjih nekoliko godina koriste gotovo sve razvijene zemlje Europe i svijeta.
 
»Naši nastavnici se tek trebaju prebaciti na ovakav oblik nastave, a potom je ideja da nastavnici sami proizvode elektroničke sadržaje u školskom programu«, kaže Schwarz, tvrdeći da krajnji cilj nije istiskivanje udžbenika iz nastave.
 
»Definitivno nije ideja da ovaj princip nastave zamijeni knjige nego mogućnost da se djeci na njima zanimljiviji način tumači gradivo«, objašnjava pomoćnik ministra.
 
Iako ne zamjenjuje knjigu, ovaj princip nastave će staviti uskoro u zaborav kredu i ploču.
 
U Ministarstvu znanosti, koje je na tom programu radilo gotovo tri godine, tvrde da je riječ o »kvantnom skoku« za obrazovni sustav. Naime, ono što su prije tri godine uvele škole u Austriji, Njemačkoj, Japanu i drugim zemljama, postupno uvodi i Hrvatska.
 
Kada će svi predmeti biti 'pretočeni' u elektronički oblik, ovisit će najviše o novcu. Učenici i nastavnici koji su isprobali projekt oduševljeni su, tvrde u Ministarstvu, koje je za dosadašnji prijenos 30 posto programa iz dva predmeta izdvojilo oko dva milijuna kuna.
 
Na pitanje što s onim učenicima koji nemaju nikakvog interesa za rad putem računala, u Ministarstvu uzvraćaju protupitanjem: »Poznajete li vi danas takvo dijete?«.