Najbolje stranice za školarce

gradivo na internetuNova školska godina je počela i tisuće učenika željnih znanja (neki više, neki manje) zasigurno će se okrenuti internetu da bi došli do njima zanimljivih i potrebnih informacija. Silne količine podataka na internetu skrivaju puno više korisnog nego što se danas prosječnom korisniku čini. Nažalost, zbog velike količine 'informacijske buke', korisne sadržaje nije lako pronaći. Ovim kratkim pregledom novinari T-Portala obuhvatili su stranice za koje smatraju da će biti korisne djeci školskog uzrasta i olakšati im svladavanje školskog gradiva te im prenijeti korisna znanja za život, a ne samo za školu. Pročitajte više u nastavku ...

NAJBOLJE STRANICE ZA ŠKOLARCE
 
Autor: G.M. / T-Portal
Izvor: T-Portal ( http://www.tportal.hr/tehnologija/internet/page/2007/09/13/0332006.html )
 

Škole.hr - www.skole.hr
 
Škole.hr je Carnetov portal za škole, dakle učenike i nastavnike cijele Hrvatske. Na portalu se mogu naći novosti koje se tiču nastavnika, učenika i roditelja učenika. Djeca će za sebe pronaći materijale poput rasporeda, a nastavnici materijale za rad. Dobre savjete mogu pročitati i roditelji, a svi zajedno mogu uživati u učeničkim radovima koji su svojom kvalitetom zaslužili postavljanje na portal.
 

Wikipedia - www.wikipedia.org , hr.wikipedia.org
 
Najpoznatija online enciklopedija nudi ogromne količine informacija, a nedavno su objavili da se broj članaka popeo na čak dva milijuna. Ipak, svaki korisnik možete mijenjati sadržaje Wikipedije, te se stoga nekim sadržajima ne može u potpunosti vjerovati. Najveća vrijednost Wikipedije je nastojanje da se članci potkrijepe izvorima, a izvori su dostupni na dnu traženog unosa i vode na mnoga web odredišta vezana za datu temu. Treba spomenuti da Wikipedia postoji na mnogim svjetskim jezicima, pa tako i na hrvatskom, ali je na našem jeziku napisano daleko manje članaka nego na engleskom.
 
 
E-škola - http://hpd.botanic.hr/glavni/sto.htm
 
E-škola je portal koji ujedinjuje stranice raznih hrvatskih strukovnih društava za pojedine granje prirodoslovlja. Pokrivene grane prirodoslovlja su geografija, kemija, fizika, astronomija i biologija. Zadatak portala je povezivanje i dodatno obrazovanje naprednih učenika i studenata. Članovi portala koji doprinose portalu su razne srednje škole i pokoja osnovna, a projektu se može priključiti bilo koja škola u Hrvatskoj.
 
 
 
How Stuff Works - www.howstuffworks.com
 
Budite realni: za koliko uređaja kojima se svakodnevno služite možete reći da stvarno znate kako funkcioniraju? To smo i mislili. Znatiželjna djeca će zasigurno u nekom trenutku poželjeti znati kako nešto funkcionira, a ova web stranica je odlično mjesto za takva pojašnjenja.
 

Answers - www.answers.com
 
Stranica zanimljivog imena Odgovori doista nudi odgovore na više od četiri milijuna tema. Kreatori stranice su unijeli i svakodnevno unose tekstove iz poznatih enciklopedija i drugih informativnih izdanja u svoju online bazu te omogućavaju njeno besplatno pretraživanje. Upisivanjem nekog pojma dobit ćete više članaka o toj temi iz raznih izdanja.
 
 
Lektira - www.lektire.net , www.lektire.org
 
Školska lektira velik je problem većini učenika. Suočeni s nemalom količinom pisanih riječi, mnogi ustuknu i pokušaju pronaći alternative čitanju knjiga. Odmah ćemo vam reći da nema alternative za čitanje lektire, što god vam ponudile ove dvije stranice. Tuđe bilješke ne mogu zamijeniti čitanje knjige, no mogu donekle poslužiti pri podsjećanju i ponavljanju pročitanog, pa će vam ove dvije stranice ipak dobro poslužiti kao dodatni izvor znanja.
 

Računalstvo - www.racunalstvo.info
 
Web stranica računalstvo ima za zadaću olakšati učenicima programe informatike u hrvatskim srednjim školama. Nudi osnovne informacije o predmetu kao što su terminologija, povijest i rječnik pojmova te mogućnosti da se učenici sami testiraju znaju li dovoljno. Oni koji žele znati više, pronaći će preporuke za literaturu i tečajeve koji im to mogu ponuditi.
 

Popular Science - www.popsci.com
 
Popular Science je mjesečnik u tiskanom obliku, ali njegova web stranica nudi mnoge sadržaje iz časopisa besplatno. Zaštitni znak časopisa je približavanje znanosti širokoj publici na lako shvatljiv i zanimljiv način. Zbog takvog pristupa ova stranica će biti zanimljiva svim uzrastima, a bogatim sadržajem će pokriti sve sfere interesa.
 

Hrvatsko- engleski rječnik -

 http://www.design-ers.net/eh-rjecnik.asp
 
Za bolje razumijevanje engleskih tekstova, pogotovo onih čitanih na webu, najpraktičnije je koristiti online rječnik. Na gornjoj adresi nalazi se beta verzija solidnog besplatnog rječnika.
 

Rječnik engleskog jezika - www.dictionary.com
 
Snalaženje u modernom svijetu bitno je otežano onima koji ne znaju engleski jezik jer sve naprave i većina interneta govore upravo tim jezikom. Mladi ga većinom znaju, ali jezik s najvećim brojem riječi od svih jezika skriva tajne i za one kojima je materinji jezik. Englesko-engleski rječnik nezamjenjiv je alat, pogotovo pri čitanju nepoznatog gradiva ili znanstvenih tekstova koji su pisani rječnikom bitno drugačijim od svakodnevna govora.
 

Povezani članci

Who's Online

We have 201 guests and no members online