Baby fitness za našu djecu

Prve godine života u velikoj mjeri utječu na to koliko će djeca biti uspješna u životu: od dobrog zdravlja i snalaženja u školi do osjećaja samopoštovanja i socijalnih vještina. Društvo "Naša djeca" u Omišu organizira u suradnji s UNICEF-om besplatan tečaj pod nazivom "Baby Fitness" za roditelje djece do 6 mjeseci starosti. Tečaj će se održati u srijedu, 18. 06. 2008.  s početkom u 17 sati u prostorijama Specijalističke pedijatrijske ordinacije dr. Ksenije Vulić u Omišu na adresi četvrt Ž. Dražojevića 5. Predbilježiti se možete na mobitel 091 53 67 158. Vidimo se! ...

PRVE 3 SU NAJVAŽNIJE!

Zašto prve 3? (Oli i ostale nisu važne?)

Radionice su dio UNICEF-ove akcije "Prve 3 su najvažnije!", a sredstva za njihovo provođenje su osigurali građani i tvrtke u Republici Hrvatskoj

Piše: Prim. dr. Denis Mladinić-Vulić, spec. pedijatrije
Voditelj Baby Fitness tima Split

Prve godine života u velikoj mjeri utječu na to koliko će djeca biti uspješna u životu: od dobrog zdravlja i snalaženja u školi do osjećaja samopoštovanja i socijalnih vještina. Mozak malog djeteta razvija se nevjerojatnom brzinom, a živčane veze koje su u tome razdoblju potaknute interakcijom s najbližim osobama ostaju trajno - za cijeli život.

U prvim se godinama definira i opća emocionalna stabilnost te osjećaj povjerenja prema drugim ljudima, što čini osnovu svih kasnijih važnih odnosa s vršnjacima, odraslima i partnerom, pa čak i prema vlastitoj djeci. Tako je vrijeme intenzivnog razvoja djece ujedno i vrijeme velikih prilika za svako dijete, ali i razdoblje kada je te prilike moguće upropastiti.

Loše prve godine vidljive su kasnije u osjećaju nezadovoljstva vlastitim životom, poremećenim odnosima s drugim ljudima, otežanom učenju, poremećajima hranjenja, stopama kriminala, nasilja, ovisnosti i drugih osobnih i društvenih problema.

Svima je jasno kako je kasnije puno teže i puno skuplje liječiti takve poremećaje, a rezultati često izostaju

Iako svako dijete slijedi svoj ritam razvoja, iz brojnih istraživanja znamo da je razvoj najbrži upravo u razdoblju do treće godine života. U to vrijeme, a posebno unutar prve godine života, mala djeca najčešće žive u privatnosti svojih obitelji i u potpunosti su ovisna o odraslim osobama.

Presudne su vještine roditelja pri odgajanju djece, davanju emocionalne podrške, poticanju razvoja i u komunikaciji s djetetom. No dobro nam je poznato kako mladi roditelji uglavnom nisu imali prilike učiti i stjecati vještine poticajnog roditeljstva.

Ako u prvim godinama roditeljima pružimo podršku, podučimo ih o odgoju djece i omogućimo im usvajanje znanja kojima će razvijati potencijal svojeg djeteta s ljubavlju, omogućit ćemo djeci da budu uspješna i zadovoljna, a društvu da bude zdravo i napredno.

Radionica na koju Vas pozivamo je dio UNICEF-ove akcije "Prve 3 su najvažnije!", a sredstva za njihovo provođenje su osigurali građani i tvrtke u Republici Hrvatskoj.

Veselimo se Vašem dolasku.
 

Povezani članci

Who's Online

We have 117 guests and no members online