Zbogom, modri indeksi - stižu pametne kartice!

Nova generacija brucoša Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje i Ekonomskog fakulteta bit će prvi studenti Splitskog sveučilišta koji će se tijekom studiranja umjesto plavim papirnatim indeksom koristiti elektroničkim, odnosno e-indeksom. Pametna elektronička kartica će sadržavati popis kolegija, ocjene, ECTS bodove, no, za razliku od klasičnog indeksa, smart-x kartica služit će studentima i za prehranu u menzi. Naime, zahvaljujući elektroničkom dostignuću “sve u jednom”, budući akademci obrok neće plaćati iksicama kao njihovi starije kolege. Uz pomoć e-indeksa promijenit će se i dosadašnji način evidencije nazočnosti studenata na predavanjima...

Zbogom, modri indeksi - stižu pametne kartice!

Na indeksu kartici bit će evidentirane ocjene, popis kolegija, prisutnost na predavanjima, bodovi za menzu. Roditelji više neće imati uvid u položene ispite svog brucoša, osim ako ne dođu na ‘primanje’ u referadu

Piše: Antonija Žaja / Slobodna Dalmacija
Foto:  Vladimir Ivanov / CROPIX

U učionicama će biti postavljeni mali uređaji koji će, kad im se približi elektronička kartica, senzorski bilježiti prisutnost na nastavi. Sustav upisivanja ocjena će, također, biti jednostavan.

Kad student položi ispit, profesor taj podatak ne upisuje direktno na karticu, nego preko podržanog sustava informaciju upućuje u studentsku referadu, koja ocjene zatim evidentira na pojedinačne kartice – pojasnio je dr. Ivica Puljak, prodekan za znanosti i informatiku FESB-a.

Studentima će na raspolaganju biti i takozvani čitač indeksa koji će se moći kupiti po povoljnoj cijeni

Primjena modernog e-indeksa mogla bi najviše zabrinuti roditelje koji vole imati uvid u broj položenih ispita svoga djeteta. Na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva, gdje se e-indeks koristi već godinu dana, bilo je slučajeva da su se roditelji brucoša, koji nemaju tvrdo ukoričene indekse, o ocjenama dolazili raspitivati u studentsku referadu.

– Svaki student će roditelju moći podatke iz indeksa demonstrirati na računalu, a s obzirom da su punoljetne osobe, fakultet ih na to ne obvezuje.

Postoji i uređaj koji se zove čitač indeksa i može se kupiti po povoljnim cijenama – kaže dr. Puljak dodajući kako student neće moći sam unositi ocjene u e-indeks.

Način primjene smart kartice osmislio je zagrebački FER, a nakon pilot-projekta korištenja e-indeksa na FESB-u i Ekonomiji, vlasnici elektroničke kartice bit će i studenti ostalih splitskih fakulteta. Pametnu karticu žele i profesori jer bi im uz osiguranu računalnu infrastrukturu olakšala rad.


Strah od hakera

Oni koji se možda boje hakerskog upada u sustav, nemaju razloga za strah jer su podaci u indeksu sigurni jednako kao i podaci na bankovnim karticama.

Povezani članci

Who's Online

We have 545 guests and one member online

  • admin