Studentski prosvjed za besplatno školstvo

studiranjeOd 1991. do 2006. ukupan broj studenata u Hrvatskoj, gdje ima svega 7% fakultetski obrazovanih, povećao se za 82%, dok se broj studenata koji (su)financiraju svoj studij povećao za 814%. Trenutno svoj studij plaća oko 57% hrvatskih studenata, a svjedoci smo i toga da se svake godine uvodi sve više sve skupljih školarina. 50-ak je godina visoko školstvo bilo besplatno za sve, a onda nas je odjednom država počela uvjeravati da u "društvu znanja" novaca za besplatno visoko školstvo za sve više nema. Ministarstvo jest subvencioniralo prvu godinu diplomskog studija za generaciju 2008./2009, dok bi sljedeće godine svi trebali plaćati. Kako bi iskazali nezadovoljstvo astronomskim školarinama visokog školstva u Hrvatskoj i stavom kojim se Vlada odnosi prema obrazovanju Bolonjska sekcija Kluba studenata Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu organizira i poziva 5.11. (Međunarodni dan akcije protiv komercijalizacije obrazovanja) na prosvjed za besplatno visoko školstvo! ...


Protiv komercijalizacije visokoga školstva!

Izvor: www.besplatnoobrazovanje.bloger.hr

studiranjeDruštvo znanja“ je razvojni cilj kojemu su se medijski zavjetovale sve političke stranke u hrvatskoj. U ime države blagostanja, čije bogatstvo i razvoj bi se trebali temeljiti na velikom broju visokoobrazovanih stručnjaka, svake četiri godine od nas se traži da dajemo svoj glas jednoj od parlamentarnih stranaka.

Po kriteriju minimalne dosljednosti s vlastitim programskim proglasima, očekivalo bi se da će oni kojima su izborima dodijeljeni mandati izvršne i zakonodavne vlasti raditi na sustavnom podizanju postotka visoko obrazovanih s vrlo niskih 7% stanovništa.

Očekivalo bi se i da će politika kojom će se to pokušati ostvariti slijediti osnovna načela socijalne uključivosti, sukladno razvojnom cilju države blagostanja, kojemu navodno teže sve parlamentarne stranke u ovoj državi.


Znanje nije roba

Međutim, ono što se događa je nešto sasvim drugo: uvođenjem školarina prag dostupnosti visokog obrazovanja socijalno se pomjerava u suprotnom smjeru.

primorac

Od ustavom zajamčenog prava, visoko obrazovanje se prešutno pretvara u robu koja se prodaje na tržištu onome (i samo onome) tko si ju može priuštiti

Logika po kojoj se demokraciji i društvenoj dobrobiti najbolje služi time što se sve društvene odnose pretvara u komercijalne – od onih između učitelja i učenika do onih između liječnika i bolesnika – zove se tržišnim fundamentalizmom.

To je ista ideologija koja je ove godine svjetsko gospodarstvo gurnula na rub financijskog sloma i prisilila vlade velikog broja zemalja svijeta da žrtvuju neviđene količine poreznih sredstava u pokušajima paničnog spašavanja svijeta od gospodarskog samourušavanja.


U službi njegovog veličanstva - Profita

studentiTa ideologija već desetljećima vrši snažan institucionalni pritisak da oblikuje svijet po mjeri prvenstva prava na profit na račun svih ostalih, uvjeravajući nas pritom da je to najpouzdaniji, ako ne i jedini način da nam ih osigura.

Kada eksponirani medijski stručnjaci i pripadnici političke elite u hrvatskoj govore o 'reformama', o 'efikasnosti' i o 'modernizaciji' u pravilu nas pokušavaju uvjeriti da će najbolji način da se zaštite prava većine biti njihovo prešutno ukidanje.

Uzdizanje tržišta do statusa jamca interesa javnosti u praksi znači da se sve institucije koje su izgrađene javnim novcem i naporima biti pretvorene u mehanizme za proizvodnju privatnog profita.

Uvođenje školarina na visoko obrazovanje nedvosmislen je korak u tom smjeru


Pravo na visoko obrazovanje propisano je Ustavom

učenjeU Republici Hrvatskoj je pravo na visoko obrazovanje propisano Ustavom, u članku 65., dok se u članku 77. zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju navodi da sva visoka učilišta moraju osigurati upis "na način koji jamči ravnopravnost svih pristupnika bez obzira na rasu, boju kože, spol, jezik, vjeru, političko ili drugo uvjerenje, nacionalno ili socijalno podrijetlo, imovinu, rođenje, društveni položaj, invalidnost, seksualnu orijentaciju i dob."

U trenutku kada su političke elite jedne demokratske države spremne direktno kršiti ili zanemarivati temeljna prava zajamčena njezinim ustavom, one iznevjeravaju svoj mandat javnih službenika i izdaju javni interes.

U takvom trenutku je od presudne važnosti vršiti direktni demokratski pritisak odozdo i podsjetiti ih čije interese su po zakonu dužni zastupati. Političari su mandatari javne volje.

Gdje to prestaju biti, prestaje i demokracija.
 

Recite DOSTA!

5. 11. studenti prosvjeduju za besplatno fakultetsko obrazovanje u Hrvatskoj.

Prosvjeduju na isti dan kao i drugi studenti širom svijeta - u Francuskoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Španjolskoj, Liberiji, SAD-u, Argentini, Kolumbiji, Bangladešu i drugim zemljama.


studenti

Povezani članci

Who's Online

We have 156 guests and no members online