Srednja škola je lijek protiv siromaštva

Nakon što se to već duže vrijeme najavljivalo, u Ministarstvu obrazovanja pripremljen je Prijedlog ustavnih promjena prema kojemu bi se obvezno obrazovanje produžilo do stjecanja prve kvalifikacije, odnosno do konca srednje škole. U Ministarstvu ističu kako bi u sljedećih 10 godina, ako srednje obrazovanje ne bi postalo obvezno u Hrvatskoj, bez stečene kvalifikacije, odnosno samo s osnovnom školom moglo ostati čak 80.236 učenika! To bi, smatraju u Ministarstvu, bila dodatna okolnost za njihov nepovoljan socijalni položaj, ali i na lošu obrazovnu strukturu Hrvata ...

PRIJEDLOG PRODUŽENJA OBVEZNOG OBRAZOVANJA
 
Srednja škola je lijek protiv siromaštva
 
Piše: Diana Barbarić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

 
Prema studiji koju su izradili Institut za društvene znanosti "Ivo Pilar" i Institut za javne financije, od školske godine 2003./2004. do 2006./2007. prosječno godišnje 9275 učenika, odnosno njih 15,62 posto nije započelo ili nije završilo srednju školu.

Srednjoškolci


 
Isto istraživanje navodi kako gotovo 20 posto stanovništva nema završenu osnovnu školu, a još toliko ih je bez srednjoškolskog obrazovanja
 
- Zbog takve obrazovne slike Hrvatska je izložena velikim problemima koji imuju ozbiljne ekonomske i socijalne posljedice - objašnjava Višeslav Majić, savjetnik ministra obrazovanja.
 

Zapošljavanje nastavnika
 
Kao potpora ovim mjerama povećano je i zapošljavanje nastavnika i stručnih suradnika, a samo lani je promovirano 346 nastavnika i stručnih suradnika, od toga 97 savjetnika i 182 mentora.

Povezani članci

Who's Online

We have 111 guests and no members online