Krađa dnevnika u Trilju aktualizirala problem sigurnosti u školama

Sindikat Preporod u priopćenju, reagirajući na provalu i krađu dnevnika u Osnovnoj školi u Trilju, prozvao je prosvjetne vlasti za neodgovoran pristup problemu, te upozorava da sigurnosti u školama nema bez zapošljavanja osoba koje će biti u stanju fizički zapriječiti ulazak u škole nepoželjnim posjetiteljima. "Problem sigurnosti u osnovnim i srednjim školama započinje s ulazom u školsku zgradu. Dežurni učenici niti mogu niti bi smjeli biti ti koji će školu štititi od neželjenih posjetitelja", upozorava Preporod dodajući da godinama bezuspješno upozoravaju na nepostojanje fizičke zaštite učenika i nastavnika ...

SIGURNOST U ŠKOLAMA

Krađa dnevnika u Trilju aktualizirala problem sigurnosti u školama

Izvor: Glas Dalmacije

Naoružana maskirana muška osoba upala je u Osnovnu školu Trilj i otuđila više školskih dnevnika. Prema neslužbenim informacijama iz tiska, maskirani je prilikom krađe prijetio oružjem. Razbojnika je snimila nadzorna kamera.

"Problem sigurnosti u osnovnim i srednjim školama započinje s ulazom u školsku zgradu. Dežurni učenici niti mogu niti bi smjeli biti ti koji će školu štititi od neželjenih posjetitelja", upozorava Preporod dodajući da godinama bezuspješno upozoravaju na nepostojanje fizičke zaštite učenika i nastavnika.

"Da prosvjetne vlasti neodgovorno pristupaju cijelom problemu vidljivo je i iz novih pedagoških standarda prema kojima se čak ni u dalekoj budućnosti ne planira provesti sustavan vid zaštite naših škola od opasnih posjetitelja", stoji u priopćenju.

Željko StipićSindikat također upozorava da kamere "nisu i ne mogu biti jedino sredstvo zaštite učenika i zaposlenika škola", te se zalaže za zapošljavanje stručnih osoba koje će biti u stanju fizički zapriječiti ulazak nepoželjnih osoba u škole. To bi, naglašavaju, značajno poboljšalo alarmantno stanje sigurnosti na vanjskim prostorima u blizini školskih ustanova.

"Prosvjetne vlasti se protiv nasilja u školama bore isključivo posljedično. Ne sumnjamo da će se i ovaj puta netko pozabaviti traumama učiteljica i spremačica.

Ne bi li se napokon trebalo shvatiti da je najbolji način borbe protiv nasilja njegovo efikasno sprječavanje?", stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod, Željko Stipić.

Povezani članci

Who's Online

We have 164 guests and no members online