Nikad nije bilo teže biti dijete

Nikad nije bilo teže biti dijete nego danas! Zbog sve bržeg i površnijeg načina života, izazova suvremenog društva, opterećenosti egzistencijalnim problemima, djeca su gotovo prepuštena sama sebi. Roditelji i škola često prebacuju lopticu odgovornosti, dok se dijete hrva sa problemima odrastanja i u slučaju neuspjeha često odabere najgori mogući izlaz - agresivno, nekad i nasilničko ponašanje. Kako bi mladom čovjeku pomogli u toj njegovoj nikad težoj ulozi, Savjet mladih Splitsko-dalmatinske županije inicirao je tribinu "Mladi i izazovi vremena: emocionalni problemi i sigurnost", koja je okupila ravnatelje osnovnih i srednjih škola, liječnike školske medicine, psihologe i još neke stručnjake koji se u svom radu susreću sa djecom...

 

ODJECI S TRIBINE "MLADI I IZAZOV VREMENA: EMOCIONALNI PROBLEMI I SIGURNOST"
 
Nikad nije bilo teže biti dijete
 

Odrasli su skloni prebacivati odgovornost s jednih na druge dok se dijete samo hrva s problemima odrastanja
 
Piše: Merien Ilić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

 

Stručnjaci koji rade sa djecom jednoglasno su podržali inicijativu za osnivanje savjetovališta za djecu i mladež, koje će pomagati i djeci i njihovim roditeljima, ali i odgojiteljima.

Tribina “Mladi i izazovi vremena: emocionalni problemi i sigurnost”

- Senzacionalizam, tragedije, kriminal, sve je to ambijent u kojem živimo. Danas i sport šalje poruke nasilja i materijalizma. Mladi sve to prate i osjećaju. Ako ne nađu oslonac u kvalitetnom obiteljskom ambijentu, teško se nose s izazovima.
 
Sa druge strane, ni roditeljima se ne može povjeriti baš sve, stoga trebaju postojati službe s multidisciplinarnim timovima koji će jamčiti diskreciju adolescentima
- kazao je neuropsihijatar prof. dr. Ivan Urlić, predlažući osnivanje savjetovališta za djecu i mladež, koje će pomagati i djeci i njihovim roditeljima, ali i odgojiteljima.
 
U Splitsko-dalmatinskoj županiji živi više od 100 tisuća djece i mladih o kojima se treba baviti isključivo struka iz resora zdravstva, odgoja i obrazovanja te socijalne skrbi. No kvalitetna pomoć pružit će im se samo ako se svi ti stručnjaci međusobno dobro usklade i reagiraju pravodobno na određeni problem - dodala je mr. Nansi Ivanišević iz Ureda državne uprave.
 
- Najveća odgovornost danas je na djeci, jer odrasli često izbjegavaju odgovornost. Dosta roditelja teško prihvaća da njihovo dijete uistinu ima problem - primjećuje Nada Šalinović, psihologinja u OŠ "Mertojak".
 
- Također, cijelo naše društvo ne tretira nasilje kao nešto što je kažnjivo i neprihvatljivo. Nedostaje nam suosjećanja prema drugima, jer smo svi okrenuti sami sebi. Stoga ne čudi što djeca odabiru nasilje kao odgovor na brojna pitanja.
 

Prebacivanje odgovornosti
 
Psihologinji Nadi najčešće se obraćaju učenice viših razreda osnovne škole. Muče ih upisi u srednje škole, ljubavni problemi, ali i grubo ponašanje dominantnih vršnjaka koji često nemaju milosti prema onima koji su drukčiji na bilo koji način.
 
Kod adolescenata je uvijek izražena potreba da se svide drugima te da dokažu vlastitu vrijednost. Sve su to emocionalna stanja koja ih mogu dovesti do ekstremnih ponašanja ako se ne uoče na vrijeme.
 
Stručnjaci smatraju da bi jedno savjetovalište za mlade i te kako imalo pozitivnog odjeka. Na državnim službama je da poduzmu sljedeći korak, no samo brzo, jer dolaze nove generacije, a sadašnje su i te kako zahtjevne.
 

Istraživanje
 
Koje emocionalne teškoće muče 13-godišnjake, pokušat će otkriti stručnjaci sa Zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije koji provode istraživanje među splitskim sedmim razredima.
 
Uz odobrenje roditelja, djeci će se podijeliti psihologijski testovi koji bi na koncu trebali pokazati emocionalnu sliku naših sedmaša i pokrenuti čitav niz mjera za suzbijanje negativnih pojava.

Povezani članci

Who's Online

We have 506 guests and no members online