Hoćemo besplatno visoko obrazovanje!

Pravo na obrazovanje je pravo prema svim konvencijama i poveljama i statutima, pravo na visoko obrazovanje prema Ustavu RH dostupno nam je na temelju vlastitih sposobnosti, a ne prema imovinskom statusu naših obitelji. S obzirom na konstantni rast školarina i razne druge financijske namete koji se iz godine u godinu povećavaju, stvara se diskrepancija u strukturi građanstva. Prijeti realna opasnost da javna i teoretski svima dostupna sveučilišta postanu jednako skupa kao privatni fakulteti. Neko pravo nije pravo ako se ne primjenjuje i ako nema veliki broj korisnika. Pravo na obrazovanje postaje ugrožena vrsta koju treba zaštititi. Borba za besplatno obrazovanje borba je za pravo na obrazovanje!... - piše Andrea Milat na stranicama H-Altera ...

Hoćemo besplatno visoko obrazovanje!

Piše: Andrea Milat / H-Alter
Izvor: H-Alter

Besplatno školstvo je termin kojim se koristimo kako bismo postigli ukidanje svih vidova plaćanja obrazovanja na svim obrazovnim razinama.

Kako bi se to odredilo jednom u konačnici, tražimo zakon kojim bi se obrazovanje u Republici Hrvatskoj odredilo i provelo kao pravo, svima dostupno na temelju sposobnosti (to znači zadovoljiti na razredbenom postupku i završiti fakultet).

Pritiskati se može toliko dugo koliko je potrebno, godinu, dvije, tri... Pritiskati se hoće dok se ne dobije zakon koji će visoko obrazovanje u Republici Hrvatskoj određivati kao besplatno.

Modeli su razni, mogućnosti je mnogo. Da bi školstvo bilo besplatno, nužna je preraspodjela proračunskih sredstava i veće ulaganje u visoko obrazovanje.

Da bi obrazovanje bilo pravo, ne smije se popustiti pod pritiskom smanjivanja sadašnjih upisnih kvota na sveučilištima za 50 posto - kao što se čini da bi se moglo dogoditi...


 Clanak PROČITAJTE VIŠE...

http://www.h-alter.org/vijesti/uvodnik/hocemo-besplatno-visoko-obrazovanje

Povezani članci

Who's Online

We have 172 guests and no members online