Slavoj Žižek: Oni gore boje vas se više nego što mislite

Oni gore vas se boje i više nego što mislite. Trebate biti malo arogantniji. Možda nećete sada uspjeti, ali barem ćete zauzeti poziciju. Protivim se komercijalizaciji obrazovanja - uzbuđeno je govorio pred masom studenata Filozofskog fakulteta u Zagrebu Slavoj Žižek, svjetska filozofska zvijezda i osobenjak iz Slovenije. Predstavljao je svoje nove knjige "Paralaksa" i "Bog na mukama", ali nije izbjegao studentski štrajk koji ga se dojmio. Iza studentskog konkretnog cilja, po njegovu mišljenju, stoji "nešto dublje, a to je formiranje kolektivnog duha". Iako ga neki napadaju da je sklon fašizmu, nasilju i rasizmu, Žižek vjeruje u budućnost socijalizma. 'Alterantiva sadašnjem svijetu nije kapitalizam s ljudskim likom, nego socijalizam budućnosti'. Istaknuo je da se sadašnja kriza više koristi za uništavanje zadnjih ostataka sindikalnih prava ...

SLAVOJ ŽIŽEK STUDENTIMA

Oni gore boje vas se više nego što mislite


Piše: Vlado Vurušić / Jutarnji List
Izvor: Jutarnji List


Cijeli Žižekov performans u dvorani 7. FF-a bio je Slavoj Žižekzabavan, praćen pljeskom, pa i određenim iskazima euforije. Žižek je bio u formi, iako su neki bili nezadovoljni nedorečenošću interpretacije slovensko-hrvatskog spora na koji se osvrnuo.


Slovenija i Hrvatska sa svojim "problemom" su - smiješne!

Rekao je da su na graničnom sporu "krahirale obje političke elite" i da je to za Europu marginalno pitanje te da su Slovenija i Hrvatska sa svojim problemom smiješne, no nije iznio što misli o činjenici blokade hrvatskih pristupnih pregovora.

No, rekao je kako mu je neshvatljivo da je spodobama poput Zmage Jelinčiča i Marijana Podobnika, "koje bi vam bilo neugodno susresti na ulici", uopće dopušteno da sudjeluju u raspravama o tim političkim pitanjima.

Povezani članci

Who's Online

We have 413 guests and no members online