Dan poljičke zadruge začinjen soparnikom

Dan poljičke zadruge u OŠ SrinjineOsnovna škola Srinjine, smještena u istoimenom mjestu - srcu dične Poljičke republike, organizirala je Dan poljičke zadruge, a u realizaciji tog projektnog dana sudjelovali su svi djelatnici škole, od čistačica do ravnateljice Sofije Burić, svi učenici i poneki roditelji. - Bilo je teško motivirat đake i učitelje da dođu u subotu, na neradni dan u školi, ali vrijeme nam je u radosti začas prošlo i svi smo zaista uživali - nije krila zadovoljstvo ravnateljica. Sudionici su bili organizirani u šest sekcija na istu temu “Njegovanje tradicija poljičkog kraja“, a voditeljica tamošnje učeničke zadruge Tea Radić je razradila zaduženja. Organizirana je bila i prodajna izložba autohtonih proizvoda, koje su učenici i učitelji kupovali po simboličnim, a ostali kupci po tržišnim cijenama. A što se sve radilo pročitajte u nastavku teksta Diane Barbarić, objavljenog u Slobodnoj Dalmaciji ...

U SLAVU TRADICIJE
 
Dan poljičke zadruge začinjen soparnikom
 

U prigradskoj osnovnoj školi održan izuzetno bogat projektni dan koji je razveselio i đake i nastavnike
 

 Piše: Diana Barbarić / Slobodna Dalmacija
 Izvor: Slobodna Dalmacija

 

Na likovnoj radionici, koju su vodili učitelji likovne i  Dan poljičke zadruge u Srinjinamatehničke kulture Boris Šitum i Dražen Vukičević, izrađivala su se ukrasne košare od brnistre. Zanimljivo je da su se predhodno šibe od brnistre brale po okolnim brdima. Krajnji rezultat – prelijepe košare široke primjene: u njima se može držati voće, slatkiše, što god, a mogu poslužiti i kao pitari.
 
Mali poljoprivrednici iz vrtlarske radionice su s učiteljicom prirode i voditeljice eko-sekcije Senke Čule, sadili sadnice. Novinarsko - istraživački tim, na čelu s učiteljicama hrvatskog i povijesti Mandom Pribačić i Mirelom Duilo, bavio se trešnjom tugarkom, njezinom poviješću i postepenim izumiranjem.
 
Učenici su ‘pripremili teren’ za temu razgovarajući sa starijim ukućanima kako bi saznali što više detalja o toj najboljoj vrsti trešnje u našim krajevima. Pala je i odluka da će u školskom vrtu posaditi barem jednu tugarku.
 
Dakako, poseban je akcent na Danu poljičke zadruge pripao i slavnome Poljičkom statutu. Obradili su se i običaji i vjerovanja srinjinskoga kraja, a članovi te radionice, koju je vodio Vlado Šimunović, učitelj geografije i svećenik - vjeroučitelj don Ante Delić, obradili su zanimljivosti srinjinskoga kraja kao što je biranje poljičkog kneza, a članovi dramske sekcije dogovorili su se da će napraviti predstavu na tu temu. Premijera se očekuje na nekoj od budućih školskih priredbi.
 

Sve se pojelo
 
Idemo na koncu, do (mljac-mljac) kulinarske radionice, gdje se, a što bi drugo, pripremao njegovo veličanstvo - poljički soparnik.

Dan poljičke zadruge u OŠ Srinjine


Članovi kulinarske sekcije pod vodstvom voditeljice zadruge Tee Radić, te ‘matematičarke’ Dragice Peričić učili su se umijeću pripreme soparnika. Dan prije djeca su pripremila blitvu, koju su ovaj put donijeli iz svojih vrtova.
 
Ispečeno je šest soparnika koji su se na kraju u okviru prodajne izložbe prvo učenicima i učiteljima prodavali po simboličnim cijenama. Za pola sata sve je bilo rasprodano i pojedeno. A sve navedeno fotodokumentirali su nastavnici Snježana Nižetić i Dražen Vukičević.
 

 Dan poljičke zadruge u OŠ Srinjine

Nagrada TZ-a
 
Učenici nižih razreda, odnosno razredne nastave, su imali posebne kreativne radionice. Izrađivali su čestitike, okvire za slike, edukacijske plakate...i na koncu imali puno razloga za zadovoljstvo.

Baš su nas zvali iz TZ-a Županiji i rekli nam kako su naši četvrtaši osvojili drugo mjesto na natječaju ‘Kako djeca zamišljaju turizam u svome mjestu’ i pet tisuća kuna - pohvalila se ravnateljica.

Povezani članci

Who's Online

We have 68 guests and no members online