Nasilnike kazniti dobrotvornim radom u školama

Nasilje među mladima ne može se suzbiti represijom, već prevencijom, od najranije dobi, u čemu je ključna uloga obitelji, ali i društva, zaključak je okruglog stola pod nazivom "Nasilje medu mladima - prevencija i suzbijanje", u čijem su radu, na poziv Mladeži HDZ-a, prvi put gostovali i mladi iz drugih političkih stranaka, SDP-a, HSS-a, HSLS-a, kao i nestranačke organizacije mladih. Na tribini se čulo i zanimljivih prijedloga. Luka Bogdan iz Udruge "Darujmo osmijeh" predložio je da su za blaže, početne oblike nasilja, koje zakon ne sankcionira, uključi mogućnost uvođenja posebnih obveza, poput humanitarnog rada i društveno korisnih poslova. Tako bi škola, primjerice, malog nasilnika koji nagurava druge učenike, mogla kazniti metenjem školskog dvorišta, a nasilje ne bi eskaliralo ...

TRIBINA 'NASILJE MEÐU MLADIMA - PREVENCIJA I SUZBIJANJE'

Nasilnike kazniti dobrotvornim radom u školama


Piše: M. Šešo / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


- U prvom tromjesečju ove godine, broj kaznenih djela Jadranka Kosormedu mlađima smanjen je za 20 posto, a Vladina je preporuka županijama, općinama i gradovima da u svojoj sredini osnuju tijelo koje će koordinirati rad policije i drugih ustanova - kazala je Jadranka Kosor, potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i medugeneracijske solidarnosti.

Priznavši da Zakon o savjetima za mlade, čiji bi članovi detektirali probleme zajednice, nije u potpunosti zaživio, upozorila je na činjenicu da su savjeti osnovani u samo 11 od 21 županije, u 34 od 426 općina te u 35 od ukupno 129 hrvatskih gradova.

- Kad je riječ o nasilju, problem nisu mladi uključeni u programe, nego oni isključeni, a srednje strukovne škole regrutiraju više nasilja, alkoholizma i zloupotrebe droga - upozorila je Iva Prpić iz Foruma mladih SDP-a, zatraživši pritom da se u škole ponovno vrate socijalni radnici koji su prijeko potrebni.

Luka Bogdan iz Udruge "Darujmo osmijeh" predložio je da su za blaže, početne oblike nasilja, koje zakon ne sankcionira, uključi mogućnost uvođenja posebnih obveza, poput humanitarnog rada i društveno korisnih poslova. Tako bi škola, primjerice, malog nasilnika koji nagurava druge učenike, mogla kazniti metenjem školskog dvorišta, a nasilje ne bi eskaliralo.

Povezani članci

Who's Online

We have 308 guests and no members online