FESB-ovci dizajniraju čipove za CERN

Tim mladih znanstvenika s FESB-a sudjeluje u dizajnu čipova za najveći svjetski istraživački centar - CERN u Ženevi. Mladi tim elektroničara, docenti Duje Čoko i Ante Kristić, profesor Josip Musić, doktorica znanosti Marina Prvan, uz vodstvo profesora Julija Ožegovića i Ivice Puljka, dizajnirali s dijelove čipa za novu generaciju detektora u CERN-u, u suradnji s još jednim izvrsnim svjetskim znanstvenim centrom - Fermilab kraj Chicaga. U svom radu su koristili najmodernije svjetske alate i metode. Prvi rezultati dizajna su bili tako uspješni da ih je tim iz Fermilaba pozvao na sudjelovanje u dizajnu još novije generacije čipova, što predstavlja izvrstan uspjeh za ovu mladu ekipu splitskih znanstvenika...
 

Obljetnica smrti Nikole Tesle

Na današnji dan, 7. siječnja 1943., u newyorškom hotelu Newyorker, usamljen i osiromašen, umro je slavni hrvatski pronalazač, elektrotehničar i fizičar Nikola Tesla. „Jedan od najkorisnijih ljudi koji su ikada živjeli“ (prema riječima gradonačelnika New Yorka La Guardije) rođen je 10. srpnja 1856. u selu Smiljanu, nedaleko od Gospića u Hrvatskoj. Tesla je patentirao oko 700 pronalazaka, od kojih su mnogi znatno unaprijedili razvoj suvremene znanosti i svijeta ...
 

Dalmacija među najugroženijim područjima RH

Nedavna podrhtavanja tla na području Republike Hrvatske i susjednih zemalja privukla su pažnju javnosti, strah je sve veći od moguće (veće) katastrofe, ali mnogo je faktora koji utječu na percepciju javnosti. Slabija upućenost nekada može uzrokovati bespotrebnu paniku, jednako kako može rezultirati i većim gubicima u trenucima kada katastrofa zaista i pogodi, piše Tin Žaja na stranicama portala Dalmacija Danas.
Područje Hrvatske dio je mediteransko-transazijskog područja (15% svjetskih potresa) koje obuhvaća kolizije Afričke i Indijske s Euroazijskom litosfernom pločom. Do potresa na našem području dolazi uslijed podvlačenja Afričke litosferne ploče pod Euroazijsku. Magnituda, odnosno količina oslobođene energije, i intenzitet dvije su mjere koje se proučavaju kod potresa. Prva se mjeri Richterovom ljestvicom, a druga uglavnom Mercalli Cancani Siebergovom ljestvicom.
Unatoč tome što se ljudska vrsta neprestano razvija, a na taj način rastu i tehnološka dostignuća, potrese još uvijek nije moguće predvidjeti. S obzirom na kretanje litosfernih ploča i na povijesnu rasprostranjenost potresa, može se reći u kojim će područjima doći do potresa, ali nemoguće je predvidjeti vrijeme, jačinu i intenzitet. Za razliku od relativno mirnijeg prostora istočnog dijela Kontinentalne Hrvatske, Primorska Hrvatska mnogo je aktivnija po pitanju potresa. Osim što su potresi na području Dalmacije učestaliji u odnosu na neke druge dijelove države, oni su prosječno i nešto snažniji. Posebni naglasak treba staviti na šire dubrovačko područje te na srednjodalmatinsku zagoru, od Sinja preko Imotskog do Vrgorca i područje Mosora, te priobaljem.
S obzirom na povijesne događaje, moguće je očekivati da će i područje RH, posebice Dalmaciju, u određeno vrijeme ponovno pogoditi neki razorniji potres, a pitanje je jesu li stanovnici tih područja infrastrukturno i logistički spremni nositi se s posljedicama moguće prirodne katastrofe?
 

Hrvatski znanastvenici o cjepivu protiv korone

Hrvatski znanstvenici, njih 30 na čelu s Ivanom Đikićem, poslali su otvoreno pismo hrvatskoj javnosti vezano uz cjepivo protiv covida-19, želeći ukazati široj javnosti na važnost cijepljenja protiv ove bolesti.
- "Cijepljenje je najdjelotvorniji način sprječavanja širenja virusa s ciljem zaštite zdravlja što većeg broja ljudi. To je dokazano na brojnim bolestima do danas uključujući ospice, dječju paralizu, kao i sezonsku gripu. Nuspojave kod odobrenih cijepljenja su rijetke i značajno su manja opasnost nego simptomi i komplikacije samih bolesti. Pravilno cijepljenje osigurava zaštitu od infekcije za pojedince, a procjepljivanje populacije može dovesti do stvaranja kolektivnog imuniteta. Iz navedenih razloga, ali i zbog nedostatka učinkovitije terapije, smatramo cijepljenje protiv covid-19 najboljim načinom za zaštitu ljudi. Stoga želimo naglasiti da bez cijepljenja (kao i bez poštivanja pravilnih epidemioloških mjera) ova pandemija neće nestati nego će posljedično duže trajati i uzrokovati  dodatne ljudske i ekonomske gubitke za građane Hrvatske. Odobrena cjepiva protiv covida-19 su dokazano djelotvorna (stvaraju pozitivan imunološki odgovor) i sigurna (štetne posljedice cjepiva su minimalne). Pojedinci koji bi mogli negativno reagirati na cijepljenje mogu se identificirati i isključiti iz programa cijepljenja. Cijepljenjem ćemo zaštititi sebe i svoje bližnje od posljedica covid-19 bolesti. Mi ćemo se svi cijepiti dostupnim cjepivima prema službenim redoslijedima i prioritetima u našim sredinama." - zaključni je stav skupine znanstvenika i liječnika vezan uz cijepljenje protiv covida-19.
Njihovo otvoreno pismo u cijelosti možete pronaći i pročitati ovdje.
 

SpliTech 2020.

U Splitu se održava peta Međunarodna multidisciplinarna konferencija o pametnim i održivim tehnologijama SpliTech 2020 koja se ove godine iznimno održava u virtualnom okruženju i traje naredna 3 dana - do 26. rujna 2020. Konferenciju organizira Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB), Sveučilišta u Splitu. Sama konferencija okuplja ugledne znanstvenike, inženjere i stručnjake iz akademske zajednice, gospodarstva i javnih institucija u svrhu razmjene znanja o temama vezanim uz pametne i održive tehnologije. Ključne teme konferencije su diskusija o recentnim akademskim napretcima iz područja Interneta stvari i ugradbenih sustava u akademske i industrijske svrhe. Poseban naglasak je stavljen teme pametno okružje/grada (eng. Smart City), energije, Internet stvari (eng. Internet of Things), održive gradnje i e-Zdravlje (eng. eHealth). Uz predavanja znanstvenika i stručnjaka predviđene su i online stručne radionice u suradnji s partnerima iz industrije kao i diskusije o istraživanjima, problemima, rješenjima i razvojnim rezultatima iz navedenih tehnologija. Također, održavat će se i govori istaknutih akademika iz raznih dijelova svijeta...
 
Splitski profesor, znanstvenik, popularizator znanosti, pogotovo među najmlađima, fizičar Ivica Puljak povodom početka nove školske godine obratio se zanimljiom porukom djeci koja su u ovim neobičnim uvjetima danas opet ušla u svoje škole, učionice, neki i po prvi put..

Draga djeco, evo što ćete naučiti u školi. Znanost, posebno fizika, kemija i biologija, će vam pokazati da ste posebni, nevjerojatni, privlačni, puni energije, eksplozivni i da zračite, ali i da je u redu ako se ponekad osjećate stari i umorni. Također će vam dati dva važna i neoboriva argumenta, ako bi vas roditelji ili neki drugi autoriteti prozivali da ste vi za nešto krivi. Kao bonus, saznat ćete da ste vi prave zvijezde i da možete od roditelja zatražiti i takav tretman. A oni, kako ne smiju biti protiv znanosti, moraju ga vam pružiti.
Evo ukratko, a više ćete saznati na satovima fizike, kemije i biologije. Kad vam netko kaže: “Ah, baš si mi nekako poseban i nevjerojatan!”, potpuno je u pravu...
 
Prema rezultatima upisa studenata u prvu godinu studija u akademskoj godini 2020./2021. na Sveučilištu u Splitu za jesenski rok ostalo je slobodno čak 1.306 mjesta, od čega 872 na sveučilišnim studijima.
Neobično, najviše slobodnih mjesta ostalo je na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (217 slobodnih mjesta!). Slijedi ga Prirodoslovno-matematički fakultet (111), Pravni (83), Kemijsko-tehnološki (70), Ekonomski fakultetu (67) te Umjetnička akademija (50).
Kvote su popunjene na Kineziološkom fakultetu, Medicinskom fakultetu, Pomorskom fakultetu, zajedničkom Studiju farmacije Medicinskog i Kemijsko-tehnološkog fakulteta, Studiju arhitekture i urbanizma na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije, Studiju računarstva na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, dok je tek po nekoliko mjesta ostalo na Filozofskom fakultetu te Sveučilišnom odjelu zdravstvenih studija, piše Slobodna Dalmacija.
 

Nakon 5G mreže ništa neće biti isto

Nova 5G tehnologija, iako često u središtu teorija zavjere i lažnih vijesti o štetnosti, u praksi donosi veliko unaprjeđenje dosadašnje 4G/LTE tehnologije, analizira Al Jazeera. Brzina je jedna od najvećih prednosti 5G mreže i očekuje se da će 5G biti i do 100 puta brža od običnog 4G-a. Brzina preuzimanja (download speed), koja je kod 4G/LTE Advanced mreže procijenjena na oko 10 MB/s, kod 5G mreže je 100 MB/s. S tom brzinom, film u trajanju od dva sata može se preuzeti za manje od 10 sekundi. Većina 5G mreža izgrađena je na superfrekvencijskim valovima. Veće frekvencije mogu prenijeti mnogo više podataka i mnogo brže nego na 4G mreži. Mreža nove generacije trebala bi imati znatno veći kapacitet od 4G-a. To će značiti bolji signal za mobilne telefone, ali i povezivanje mnogo većeg broja uređaja na mrežu. Još jedna prednost je skraćena latencija, odnosno kašnjenje mreže..
 

Stožer proširio obavezu nošenja maski

Stožer je donio odluku o “nužnoj mjeri obaveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski”. Odlukom se za vrijeme trajanja epidemije uvodi obaveza nošenja maski, a navedeno je u kojim slučajevima će maske biti obavezne. Moraju ih koristiti:
– zaposlenici zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjet pacijentima, ako su posjeti dopušteni
– vozači i putnici u prijevoznim sredstvima javnog prometa
– zaposlenici u trgovačkoj djelatnosti i kupci za vrijeme boravka u prodavaonicama
– zaposlenici u ugostiteljskoj djelatnosti koji dolaze u kontakt s gostima ili sudjeluju u posluživanju i pripremi jela, pića i napitaka
– druge osobe koje na to posebnim uputama i preporukama obveže Hrvatski zavod za javno zdravstvo.
Odluka stupa na snagu u ponedjeljak 13.srpnja.

NAJNOVIJE: Već ranije donesena obaveza nošenja maski u trgovinama i ugostiteljstvu, a sad se to proširilo i na pošte i banke i sve uslužne djelatnosti gdje se ostvaruje bliski kontakt, poput frizera ili pedikera.
 

Čovjek koji je rasvijetlio svijet

Nikola Tesla bio je jedan od ljudi koji ne samo da je znao kako je nešto moguće, već koji je stoički prelazio preko nerazumijevanja koje u svojoj krajnjoj konsekvenci prelazi u strah. Dokazivao je da je nemoguće i ludo zapravo posve moguće i na koncu - jednostavno. Tesla je ostvario oko tisuću pronalazaka i patenata, među kojima i trofazni sistem za prijenos električne snage, generator i transformator za struje visoke frekvencije (Tesline struje), bio je i jedan od pionira radio-tehnike... Neke od njgovih velikih otkrića pokazana su u demonstracijskom kabinetu Nikole Tesle u Tehničkome muzeju u Zagrebu. Na njemu se radilo dvije godine, a plod je dinamičan i moderan muzejski koncept koji svojim interaktivnim odnosno multimedijskim pristupom približava posjetiteljima Tesline nacrte, patente i njihove primjene ...
 
Na FESB-u u srijedu, 4.3.2020. u 9 sati četrdesetak splitskih srednjoškolaca provest će jedan radni dan poput znanstvenika na CERN-u, analizirajući stvarne podatke prikupljene na najvećem i najsnažnijem sudarivaču čestica na svijetu 'Large Hadron Collider' (LHC) smještenom na CERN-u. Riječ je o međunarodnom istraživačkom radnom danu srednjoškolaca - International Masterclasses - tijekom kojeg znanstvenici u 200 sveučilišta i instituta u 40 zemalja ugošćuju preko 10.000 srednjoškolaca. Polaznici će iskusiti globalni aspekt istraživanja kroz videokonferenciju kojom se zaključuje ovaj  istraživački dan srednjoškolaca. Putem video veze s CERN i institucijama sudionicima u drugom zemljama polaznici će prezentirati rezultate svojih istraživanja, baš onako kako to rade i  fizičari u međunarodnim kolaboracijama. Ovo događanje na FESB-u u Splitu, organizirali su znanstvenici s FESB-a koji rade na CERN-u: Nikola Godinović, Damir Lelas, Duje Giljanović i Ivica Puljak u uskoj suradnji s prof. Tamarom Pavlović iz III gimnazije u Splitu.
 
Ivica Puljak dobitnik je Državne nagrade za znanost za 2018. godinu. Riječ je o nagradi koja se svake godine dodjeljuje znanstvenicima, istraživačima i znanstvenim novacima za iznimna dostignuća u znanstvenoistraživačkoj djelatnosti. Krajem prosinca 2019. u Zagrebu mu je uručeno priznanje koje je primio u društvu dvoje mladih studenata, svoje djece.
Ivica Puljak, profesor fizike na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) Sveučilišta u Splitu, jedan od članova internacionalnog tima na CERN-u, međunarodnoj instituciji za nuklearna istraživanja sa sjedištem u Švicarskoj, koji je tragao i potvrdio postojanje Higgsovog bozona, nagrađen je i za stotine održanih popularno-znanstvenih predavanja, održanih diljem Hrvatske, od vrtića preko škola i fakulteta do umirovljeničkih domova, od kafića do konferencijskih dvorana, sve u misiji približavanja znanosti i malima i velikima.
Bravo!
Ove godine nagrađena je 31 osoba, a većina njih sveučilišni su profesori.
 

Korado Korlević dobio svjetsku nagradu

Naš poznati popularizator znanosti i "lovac na asteroide" Korado Korlević iz zvjezdarnice Višnjan jedan je od šest dobitnika značajne nagrade (stipendije) organizacije The Planetary Society – Grant Shoemaker Near Earth Object (NEO) za 2019. godinu - kojim se nagrađuju izuzetno uspješni astronomi amateri diljem svijeta koji pronalaze, prate i karakteriziraju asteroide koje prolaze relativno blizu Zemlje i koji mogu postati potencijalna prijetnja.
Dobitnici nagrade Shoemaker značajno su doprinijeli u dva područja planetarne obrane. Neki su se usredotočili na karakterizaciju asteroida, odnosno određivanje njihovih svojstava poput, primjerice, brzine okretanja oko svoje osi (ako neki asteroid možda postane opasan za naš planet, ova vrsta informacije mogla bi biti ključna u misiji njegovog odvraćanja ili uklanjanja s putanje). Druga skupina dobitnika pratila su putanje asteroida i računala njihove orbite kako bi utvrdili koji od njih je potencijalno opasan za Zemlju.
 

Predavanje o bitki kod Lepanta

U najvećoj pomorskoj bitki u pisanoj povijesti, onoj kod Lepanta 1571. godine, sukobila se združena flota zapadnog saveza okupljenog u Svetu ligu protiv osmanlijske flote. Na prostoru od nekoliko kvadratnih kilometara sukobila su 224 zapadna i 245 turska ratna broda. U bitki koja je trajala oko pet sati stradalo je više od 25.000 ljudi, ne računajući one koji su bili ranjeni i koji su poslije podlijegli ranama. Ova bitka bila je povijesna prekretnica  u pomorskom ratovanju, jer predstavlja zadnju veliku bitku galija, u kojoj je po prvi put Zapad pobijedio osmanlijsku flotu. Na strani savezničke koalicije ogromne zasluge pripadaju i Hrvatima, ne samo što su prema procjeni predstavljali preko 30% ukupnog ljudstva mletačke flote koja je brojila 114 ratnih brodova, nadalje gotovo cjelokupna logistička potpora koja se sastojala od 35 teretnih brodova predstavljali su brodovi Dubrovačke Republike, admiral na zapovjednom brodu mletačke flote bio je Hrvat - Ivan iz Vrane, a glavni peljar cjelokupne armade bio je Petar Stjepković Marković i bio je na brodu španjolskog princa.
Predavanje o ovoj slavnoj bitki održati će se u organizaciji Rotary kluba Kaštela u srijedu, 27.11. sa početkom u 19.30 sati na katu prodajnog centra Ribola u Kaštel Gomilici. Predavanje će održati Nikica Vučenović, dipl.ing. strojarstva.
 

Đava je straj

Veliki (i doslovno: > 2m) popularizator znanosti u Hrvata, splitski fizičar Ivica Puljak, svojim poznanicima i svim bojažljivim Hrvatima uputio je preko međumrežja (interneta) sljedeću "Urbi et Orbi" poslanicu (facebook post). Pročitajte ga bez straha...

"Veliki broj ljudi u Hrvatskoj se boji. Jedan dio se boji velikih korporacija, a koristi njihove proizvode, drugi se boje farmaceutskih kompanija koje ih liječe i radi kojih velikim dijelom žive sve duže i zdravije, treći se boje banaka, a istovremeno u njima drži novac ili ga od njih posuđuje, veliki broj ljudi se boji GMO-a, a nisu nikad pojeli ništa u životu što nije genetski modificirano, neki ateisti se boje crkve, a vjernici ateista, iako su ovi drugi u ogromnoj manjini, zatim se neki boje stranaca, neki bježe od Europe, a jedan dio se boji i cijelog svijeta.
Od svih ovih strahova najstrašniji je strah od budućnosti. Nekim čudom se uspjelo veliki broj ljudi preplašiti onim što dolazi i to koristeći ne trenutno stanje u Hrvatskoj, koje je uistinu loše, nego za to okrivljujući sve ove gore navedene, kao i cijeli svijet, s kojim nema velikih problema. Mi danas živimo u najboljem vremenu u povijesti ljudskog roda. Nikad u svijetu nije bilo manje gladi, siromaštva, nasilja i ratova, nikad ljudi nisu živjeli sretnije, zadovoljnije, zdravije i duže. Tako će se i nastaviti.
Svijet će iz dana u dana biti bolji, a hoće li i Hrvatska biti bolja ovisi o nama. Neki bi sada rekli ”Pa upravo se toga i bojimo!”. Teško je naći protuargument, jer Hrvatska uistinu ne ide dobro. Možemo li to promijeniti? Možemo. Hoćemo li? Ne znam. Kako ćemo saznati?
Probajmo!"