Skandalozno malo ulažemo u znanost

Davor PavunaJedan od najistaknutijih hrvatskih fizičara u svijetu dr. Davor Pavuna, kojega su američki predsjednik Barack Obama  i njegov ministar energetike, nobelovac Steven Chu, pozvali kao jednog od recenzenata novih energetskih projekata SAD-a, komentirao je na stranicama Slobodne Dalmacije odnos Hrvatske prema znanosti. − Poražavajuće je i, bez imalo pretjerivanja, skandalozno koliko malo Hrvatska ulaže u svoju znanost i znanstvenike, a bez toga nema napretka. Naši stručnjaci i znanstvenici raštrkani su po cijelom svijetu, gdje vode najzahtjevnije projekte i institucije, no nitko u domovini nije taj golem potencijal iskoristio za napredak zemlje...


LIJEPA NAŠA I ZNANOST

DAVOR PAVUNA:

Skandalozno malo ulažemo u znanost

Piše: Anet Franić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Ovo što mi hrvatski znanstvenici koji radimo u inozemstvu i domovini sada činimo na umrežavanju, okupljanju i nastojanju da stvari promijenimo nabolje, zapravo je “državni udar”, ali ne oružjem, nego znanjem, a osobno se osjećam kao selektor reprezentacije koji za nacionalni tim želi okupiti samo najbolje "igrače".

U današnje je vrijeme moguće da nekoliko znanstvenika ili stručnjaka radi u Hrvatskoj, bilo gdje, a da se cjelokupna proizvodnja odvija na Dalekom istoku.


Kako spasiti Hrvatsku

1. Povećati državna izdvajanja za znanost i obrazovanje
2. Planirati i potaknuti proizvodnju
3. Stvoriti kritičnu masu inženjera koji će pokrenuti razvoj
4. Povezati sve domaće stručnjake
5. Osnovati nekoliko dobro opremljenih laboratorija
6. Pomoći pokretanje kompanija novih znanstvenika


Imamo strašne patente...


- Paradoks je da mnogi ljudi u Hrvatskoj imaju izvrsne patente, pronalaske koji bi pokrenuli proizvodnju i znanost, ali nemaju se kome obratiti kako bi dobili financijsku i svaku drugu potporu za njih, iako bi u suprotnom društvo od toga imalo velike koristi, kaže prof. dr. Pavuna koji godinama već ulaže puno energije i strasti kako bi Hrvatskoj pomogao da postane zemljom mogućnosti i iskoristi svoju pamet i u domovini i izvan nje.

No, država kao da je od toga digla ruke...

PROČITAJTE VIŠE...

Povezani članci

Who's Online

We have 275 guests and one member online

  • admin