Splićanin Antun Lučić - otac svjetske naftne industrije

Antun LučićSplit je poznat po brojnim književnicima, sportašima, umjetnicima, pjevačima, znanstvenicima no malo tko zna da se upravo u Splitu rodio otac svjetske naftne industrije Antun Lučić. Upravo u njegovu čast u četvrtak navečer je u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu predavanje održao prof. Darko Žubrinić sa zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva koji je dugo proučavao lik i djelo uglednog Splićanina. Antun Lučić rodio se u Splitu 9. rujna 1855., a umro je u Washingtonu 2. rujna 1921. godine i cijeli život posvetio je istraživanju naftnih polja. Bio je pomorski časnik, mineralog i najzaslužniji za prvu naftnu bušotinu u Teksasu 1901. godine, a nakon tog otkrića na istom se mjestu otvorilo još 200 naftnih bušotina. - Ono što je Nikola Tesla bio u elektrotehnici, Antun Lučić je bio u naftnoj industriji, a s obzirom da su bili suvremenici, lako je moguće da su jedan za drugoga čuli i poznavali se – ustvrdio je prof. Žubrinić ...

SPLIĆANIN ANTUN LUČIĆ - OTAC SVJETSKE NAFTNE INDUSTRIJE

Malo poznata činjenica:

U Splitu se rodio otac svjetske naftne industrije Antun Lučić

Piše: Ojdana Koharević / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Antun Lučić završio je Politehničku visoku školu u Grazu, istu koju je prije njega završio i Nikola Tesla, te je postao inženjer mehanike. Prijavio se u Austro-ugarsku mornaricu i postao mornarički časnik. Godine 1879. otišao je u SAD u posjet ujaku i nije se više vratio u mornaričku službu. S obzirom da je živio u Americi, svoje je ime i prezime promijenio u Anthony Francis (po ocu Franji) Lucas.

U Americi se zainteresirao za rudarstvo - posebice za zlato i kamenu sol, a posebna strast su mu bili mineralogija i rudarstvo.

prof Žubrinić i slika Antuba Lučića

- Da je riječ o uglednom američkom građaninu dokazuje i podatak kako je Lučić uvršten među 200 najzaslužnijih Amerikanaca, a američki Institut za rudarstvo i metalurgiju dodjeljuje jednom godišnje priznanje "Medalja A. Lucasa", - ustvrdio je prof. Žubrinić.

Možda će i ovo predavanje pomoći da se o poznatom Splićanu dozna nešto više, a vrlo je moguće da na Hvaru žive i potomci 'oca svjetske naftne industrije'.

Who's Online

We have 264 guests and one member online

  • admin