Stobreč: Prstenovanje lastavica prije selidbe

Ovih će dana, počevši od danas, u jednom od rijetkih tršćaka preostalih oko Stobreča biti prestenovane lastavice koje se spremaju na svoju jesensku selidbu u Afriku. Riječ je o ujedinjenoj akciji Javne ustanove zaštite prirode Splitsko-dalmatinske županije i Ornitološkog društva “Brgljez kamenjar”, kojom koordinira ornitolog Ivica Lolić. - Riječ je o malom močvarnom području na stazi koja vodi od autobusne postaje prema kampu u Stobreču i kojim dnevno prođe priličan broj ljudi i ne znajući što se tamo noću odvija, da je ondje odmorište i prenoćište tisućama lastavica na putu prema Južnoj Africi. One stižu s raznih strana Europe nakon gniježđenja, a na mjestima poput ovoga prikupljaju mast i odmaraju se prije nastavka puta. Ovakva područja njima znače isto što i nama benzinske crpke: one ondje “toče“ svoje gorivo tamaneći kukce...

LASTAVICE

Ne poznaju granice

Piše: Jordanka Grubač / Slobodna Dalmacija

Cilj je akcije, kaže Ivica Lolić, prstenovati određeni broj lastavica u nekoliko dana, ovisno o vremenskim uvjetima. Ornitolozi se nadaju da će dobiti povratne podatke o lastavicama koje se okupljaju kod Stobreča: s kojih područja dolijeću, kao i na kojim područjima Afrike zimuju.

Lolić je uputio i poziv zainteresiranim građanima koji žele vidjeti kako se ptice prstenuju u znanstvene svrhe, da dođu na akciju koja danas počinje oko 18 sati. Projekt prstenovanja provode educirani ornitolozi, a da bi dobili ključne podatke o selidbenim putevima i ekološkim procesima, sve će ptica biti prstenovane pojedinačno.

Lastavice ne poznaju granice i simbol su međunarodne suradnje, a procjenjuje se da na selidbenom putu do Afrike i natrag u Europu nažalost strada - polovica cijele jedne populacije.


Devastirana Žrnovnica

Prema podacima iz Crvene knjige ugroženih ptica RH, najugroženija su močvarna staništa, za koja je vezano 46 posto ugroženih ptica. Nekad je ušće Žrnovnice bilo jedno od značajnijih područja za razne vrste, ali zbog devastacije šireg područja, toka i ušća, danas ima jako malo značenje.