Predavanje: Trendovi robotike u Japanu - oblikovanje budućnosti kroz kulturu i tehnologiju sadašnjosti

U ponedjeljak, 7. ožujka u Splitu s  početkom u 15 sati u multimedijalnoj dvorani Sveučilišne knjižnice (Ruđera Boškovića 31) japanski robotičar prof. Tomotake Takahashi održat će predavanje "Trendovi robotike u Japanu - oblikovanje budućnosti kroz kulturu i tehnologiju sadašnjosti“ na kojem će pokazati mogućnosti nekoliko robota te prenijeti odnos robotike, tržišta i kulture Japana. Prof. Takahashi je osnivač i predsjednik uprave tvrtke Robo Garage, znanstveni suradnik istraživač na Sveučilištu u Tokiju, i gostujući profesor na Sveučilištu za elektrokomunikacije u Osaki. Samostalno istražuje, razvija, dizajnira i proizvodi humanoidne robote te u suradnji s veleposlanstvom Japana diljem svijeta promiče tehničku kulturu svoje zemlje. Do sada je razvio niz robota od kojih su najpoznatiji Kirobo, RoBoHon, Robi, Ropid, Chroino, FT, Evolta, Tachikoma i Vision. Neke od njih predstaviti će i u Splitu..

COOL JAPAN

Predavanje prof. Tomotake Takahashija o robotici u Japanu

Izvori: veleposlanstvo Japana u RH, PMF u Splitu

Kada se govori o komunikacijskim robotima, u trenutnoj utrci u razvoju robotike koja se odvija na svjetskoj razini Japan ima veliku tehničku i kulturnu prednost zahvaljujući specifičnom spoju japanskih tehnologija, mangi, animacije i igara.

Japan nastavlja s vodećom ulogom na polju komunikacijskih robota i želi doprinijeti razvoju suradnje lokalnih tvrtki s japanskim tvrtkama i sveučilištima u svrhu daljnjeg razvoja robotike u svijetu. Uz demonstraciju nekoliko robota cilj predavanja je prenijeti odnos robotike, tržišta i kulture Japana.

Predavanje prof. Tomotake Takahashija

Prof. Tomotaka Takahashi, kao član Vladinog Odbora za strateško promicanje pod nazivom Cool Japan, aktivno radi na promociji uloge Japana u području robotike u budućnosti. Tako je nastupao kao glavni govornik na Svjetskom kongresu o mobilnim tehnologijama, u muzeju Smithsonianu, Japan Society, Kennedy Centru, a preko veleposlanstava Japana nastupio je i u više desetaka zemalja u cijelom svijetu.