Znanstveni kafić: Automobili na vodikov pogon (Može li se kupiti jedan?)

Alumni udruga bivših studenata Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu poziva vas na još jedan zanimljiv znanstveni kafić. Tema koju će nam u utorak, 15.03.2016. u kavani Lvxor na Perstilu s početkom u 18:30 sati pokušati približiti prof. Frano Barbir, FESB, šef katedre za termodinamiku, termotehniku i toplinske strojeve te voditelj laboratorija za nove termo-energetske tehnologije, jest "Automobili na vodikov pogon". Već se dugo vremena govori o vodiku kao gorivu budućnosti. Kad će više ta budućnost? Može li se negdje već kupiti automobil na vodikov pogon? Koliko košta? Kako radi? Kako izgleda? Po čemu se taj automobil razlikuje od automobila na benzinski ili dizel pogon? Je li takav automobil bolji ili lošiji od električnog automobila? Odakle nam vodik? Je li vodik opasan? Za dobiti odgovore na gornja pitanja dođite na Znanstveni kafić. Vidimo se..

Izvor: Alumni FESB

Automobili na vodikov pogon

Crtica o predavaču

Profesor Frano Barbir je jedan od vodećih svjetski priznatih stručnjaka na području obnovljivih izvora energije, a posebno vodikove energije. Na njegovim projektima zaposleno je ili surađuje više od 20 stručnjaka i znanstvenika, a surađuje sa brojnim svjetskim tvrtkama poput Mercedesa, Alstoma, Boscha, kao i s domaćim Končarom. Njihov je rad prepoznala Europska komisija koja im je financirala nekoliko projekata. Za posljednji u nizu – koji se zove se Giantleap i u koji kreću sa znanstvenicima iz drugih europskih zemalja – Splićanima je odobreno 2,25 milijuna kuna, odnosno 296.000 eura. To je najveći iznos koji je Europska komisija ikad dosad izdvojila za neki znanstveni projekt u Hrvatskoj.

Natječaj je bio raspisan ovo ljeto, financiranje počinje 2016., a trajat će tri godine. Projekt ukupne vrijednosti 3,26 milijuna eura financira se iz programa Horizon 2020 Europske komisije, a vodi ga norveški institut Sintef. FESB je jedan od pet europskih instituta koji čine konzorcij. Riječ je o nastavku projekta Saphire u kojem FESB također sudjeluje, a cilj mu je produžiti trajnost motora na vodik koji bi se trebali ugrađivati u autobuse.

Povezani članci

Who's Online

We have 243 guests and no members online