Obljetnica smrti Nikole Tesle

Na današnji dan, 7. siječnja 1943., u newyorškom hotelu Newyorker, usamljen i osiromašen, umro je slavni hrvatski pronalazač, elektrotehničar i fizičar Nikola Tesla. „Jedan od najkorisnijih ljudi koji su ikada živjeli“ (prema riječima gradonačelnika New Yorka La Guardije) rođen je 10. srpnja 1856. u selu Smiljanu, nedaleko od Gospića u Hrvatskoj. Tesla je patentirao oko 700 pronalazaka, od kojih su mnogi znatno unaprijedili razvoj suvremene znanosti i svijeta ...

Obljetnica smrti Nikole Tesle

Piše: Nenad Jarić-Dauenhauer /Jutarnji List

Teslin otac Milutin bio je pravoslavni svećenik, a majka Georgina Mandić neobrazovana, ali vrlo inteligentna žena. Obrazovanje počinje u njemačkoj osnovnoj školi u Smiljanu, a nastavlja u Gospiću i Karlovcu, gdje završava realnu gimnaziju. Roditelji su od njega očekivali da postane svećenik, međutim, Tesla je to odbio i upisao studij tehničkih znanosti u Grazu. Studij tehnike nastavio je u Pragu. Po završetku zaposlio se u telefonskom društvu i priključivao telefone po kućama. Neko je vrijeme radio i kao zaposlenik Edisonove tvrtke u Parizu.

Odlazak u SAD

Nikola TeslaGodine 1883. u Strasbourgu je u slobodno vrijeme konstruirao prvi indukcijski motor. Godinu dana poslije otputovao je u Sjedinjene Države i postao američkim državljaninom. U New York je stigao s četiri centa u džepu, nekoliko svojih pjesama i nacrtima letećeg stroja. Ponovno se zaposlio u tvrtki Thomasa Edisona, međutim, njihovi različiti pristupi znanstvenom radu doveli su do sukoba i razlaza koji je dramatično potvrđen kada je u svibnju 1885. George Westinghouse iz Pittsburgha kupio prava na Teslin patent višefaznog sustava izmjeničnog dinama, transformatora i motora. Uslijedio je veliki sukob između Edisonova istosmjernog sustava i Teslinog izmjeničnog pristupa, poznat kao rat struja, u kojem je ovaj drugi odnio pobjedu jer je bio jeftiniji i praktičniji.

Redaju se izumi

Teslin izumTesla je u New Yorku 1887. utemeljio vlastiti laboratorij u kojem je radio do svoje smrti. Te je godine izumio elektromagnetski motor koji će postati temeljem svih strojeva na izmjeničnu struju. Godine 1891. izumio je indukcijski navoj koji se često koristi u radiotehnologiji. Od 1943., kada je Vrhovni sud SAD-a patent, koji je prije toga pripadao izumitelju Gulielmu Marconiju, pripisao Nikoli Tesli, on se smatra i izumiteljem suvremenog radija.

Tesla je također predvodio konstrukciju pogona hidrocentrale na Nijagarinim slapovima 1896. Nastavio je neumorno raditi na svojim izumima, kao što su bežični prijenos električne energije i radijsko upravljanje letjelicama. Također je osmislio preteče radara, solarne energije, radiokomunikacije s drugim planetima itd.

U Colorado Springsu 1899. Tesla je došao do jednog od svojih najvećih otkrića - stacionarnih valova. Njime je dokazao da zemlja može poslužiti kao vodič te da može reagirati kao glazbena vilica na električne vibracije određene frekvencije. Postoje izvješća da je ondje uspio upaliti žarulje usađene u zemlju koje nisu bile povezane žicom na udaljenosti od više kilometara.

Priznanja i osporavanja

nikola teslaIako je bio slavan, u svoje vrijeme čak poznatiji od Edisona, mnogi su ga, što zbog nerazumijevanja, a što zbog njegove ekscentričnosti i hirovitosti, ismijavali. Jednom je prilikom uhvatio neobične pravilne signale iz svemira za koje je smatrao da su poruke izvanzemaljaca. Naravno, i na tu ideju većina je njegovih suvremenika reagirala podsmijehom.

Godine 1900. u New Yorku Tesla je s kapitalom od 150.000 dolara, dobivenim od američkog financijera J. Pierre Pont Morgana počeo konstrukciju tornja koji bi bežičnim putem odašiljao signale poput slika, poruka i vijesti. No projekt je napušten zbog financijskih problema, problema s radnom snagom i Morganova odustajanja, što se pokazalo najvećim Teslinim porazom.

Zbog financijskih problema mnoge su njegove ideje ostale neostvarene, a neke se i danas istražuju. Godine 1917. odlikovan je Edisonovom medaljom, najvećim odlikovanjem Američkog instituta elektroinženjera, a 1912. odbio je primiti Nobelovu nagradu zajedno s Edisonom uz obrazloženje da ga ne smatra pravim znanstvenikom.

U čast stogodišnjice njegova rođenja, Međunarodna elektrokomisija nazvala je Teslinim imenom jedinicu magnetske indukcije. U Češkoj jedna tvornica žarulja nosi njegovo ime, dok u Hrvatskoj postoji tvrtka Nikola Tesla-Ericsson koja se bavi telefonijom.

Legenda

U nekim medijima i knjigama povremeno se predstavljaju teze da je Nikola Tesla osmislio više izuma koji se drže u tajnosti (poput bežičnog prijenosa električne energije i mogućnosti da se predmeti učine nevidljivima) te da se za njih zanimaju obavještajne službe i vojska. Prema ovom posljednjem snimljen je i film Philadelphia Express koji se navodno temelji na istinitom događaju, odnosno stvarnoj primjeni njegova izuma.

preminuo nikola tesla

Povezani članci

Who's Online

We have 193 guests and no members online