Korado Korlević dobio svjetsku nagradu

Naš poznati popularizator znanosti i "lovac na asteroide" Korado Korlević iz zvjezdarnice Višnjan jedan je od šest dobitnika značajne nagrade (stipendije) organizacije The Planetary Society – Grant Shoemaker Near Earth Object (NEO) za 2019. godinu - kojim se nagrađuju izuzetno uspješni astronomi amateri diljem svijeta koji pronalaze, prate i karakteriziraju asteroide koje prolaze relativno blizu Zemlje i koji mogu postati potencijalna prijetnja.
Dobitnici nagrade Shoemaker značajno su doprinijeli u dva područja planetarne obrane. Neki su se usredotočili na karakterizaciju asteroida, odnosno određivanje njihovih svojstava poput, primjerice, brzine okretanja oko svoje osi (ako neki asteroid možda postane opasan za naš planet, ova vrsta informacije mogla bi biti ključna u misiji njegovog odvraćanja ili uklanjanja s putanje). Druga skupina dobitnika pratila su putanje asteroida i računala njihove orbite kako bi utvrdili koji od njih je potencijalno opasan za Zemlju.

Zvjezdarnica koja je bila bolja i od NASA-e

Izvor: Index.hr, Dalmacija Danas

Korado Korlević iz zvjezdarnice Višnjan nagrađen je s 10.825 dolara za unapređenje zrcala teleskopa zvjezdarnice, kao i za kupnju druge nove opreme kojom će biti moguće promatrati i pratiti mnogo tamnije objekte u svemiru.

No zašto je zvjezdarnica Višnjan toliko važna da joj se zbog nove opreme dodjeljuje stipendija (nagrada)?

Ova naša zvjezdarnica usredotočena je na praćenje novootkrivenih objekata koji prolaze u blizini Zemlje (NEO). U posljednje dvije godine zabilježila je više od 1400 NEO-a!

Podsjetimo, u ožujku ove godine zvjezdarnica Višnjan postala je vodeća na svijetu po praćenju asteroida, bolja i od NASA-e. Hrvatski je tim od početka 2019. odradio čak 54,5% posla (bili su koautori na 54% studija, no razni dijelovi posla vrednuju se različito) u praćenju tijela koja prolaze blizu Zemlje i predstavljaju moguću prijetnju za nju.

Legenda hrvatske astronomije Korado Korlević rekao je tada u intervjuu za Index da ih astronomi u svijetu ponekad u šali nazivaju Walmartom svjetske astronomije, u smislu da imaju najbolji omjer cijena u odnosu na proizvod – da se na njih troši najmanje kada se uzme u obzir posao koji odrađuju s obzirom na to da nemaju nikakvo institucionalno financiranje.

Pročitajte više..

Tajna uspjeha Višnjana