Blogeri, brišite!

Damir FintićzatvorSlučaj blogera Damira Fintića, koji je zamalo zavrtio u zatvoru na temelju presude za klevetu bivšega vukovarskoga gradonačelnika Vladimira Štengla (HDZ), proizveo ju brojne osude i reakcije na novinarskoj i javnoj sceni. Stavljati biogera iza rešetaka zbog klevete političkog dužnosnika doista nije primjereno pravnoj državi, pogotovo ako znamo da se internetski prostor kod nas masovno i nekažnjeno zloupotrebljava za svakodnevno slavljenje poraženih ideologija, nasilničkih ideja, te svih vrsta prijetnji i klevetanja. Dok ravnatelj i glavna urednici javne televizije mogu nekažnjeno slaviti ustaštvo i vrijeđati novinarke, zaštita tankoćutnih duša državnih dužnosnika ispostavlja se pravosudnom zadaćom od naročitog prioriteta. Premda se intervencijom Državnog odvjetništva bloger spasio ćelije, presuda za klevetu ostaje pravovaljana i na temelju iste Štengl će svoje duševne boli liječiti pljenidbom Fintićeve imovine. Da stvar bude ljepša, Fintić nije svojeručno oklevetao Štengla, nego je to uradila nepoznata osoba u komentarima na njegovu blogu ...


AUTORI INTERNETSKIH DNEVNIKA NA UDARU POLITIKE, POLICIJE I PRAVOSUÐA ZBOG TUÐIH KLEVETA NA SVOJOJ ADRESI

Blogeri, brišite!


U sudskoj praksi blog se tretira kao nečiji kućni zid na kojem je netko nekoga oklevetao nekom parolom

Piše: Davor Krile / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


webBlog, prema Zakonu o elektroničkim medijima, ne spada u elektroničke publikacije kao portali, pa bloger, po brojnim pravnim tumačenjima, može odgovarati samo za sadržaj koji sam unosi, a ne i za tuđe, anonimne komentare. To mišljenje hrvatska policija i sudovi dosad nisu baš odveć često poštovali.

Blog se u sudskoj praksi najčešće tretira po Zakonu o obveznim odnosima, i to u najbanalnijem smislu: kao nečiji kućni zid na kojemu je netko nekoga oklevetao nekom parolom. Ako je zid vaš, povrijeđeni vas ima pravo tužiti zbog činjenice da tu klevetu niste odmah izbrisali.


Zapljena opreme

Hrvatska je dosad demonstrirala jako nizak stupanj tolerancije prema blogerima. Bloger Željko Peratović je svojedobno uhićen i zapljenjen mu je kompjutor i oprema.

Šibenski bloger i policajac Damir Horvatić je dobio otkaz jer je na blogu otkrivao HDZ-ove zloupotrebe i pisao protiv vladajuće stranke.

Policija je svojedobno zbog bloga upala i u redakciju Makarske kronike, tražeći uvid u IP adresu anonimnog komentatora koji je svojim riječima strasno uznemirio lokalne moćnike.

Pokušaj slanja vukovarskog blogera Damira Fintića u zatvor na temelju presude za klevetu zaokružuje dojam o Hrvatskoj kao državi koja često poseže za političkim uhićenjima internetskih kritičara i lakonski demonstrira neemokratičan duh svih razina vlasti.


Blog i batina u Egiptu i Kini

webOd pojave bloga do danas, u svijetu je uhićeno više stotina blogera, a u toj plemenitoj vještini prednjače Egipat, Iran i Kina; više od polovice blogera uhićeno je baš u tim zemljama.

Većina je iza rešetaka provela samo nekoliko sati, no pojedinci te, zbog objavljivanja nepoćudnih informacija "na najslobodnijem mediju na svijetu", u mračnim ćelijama provesti čak i do osam godina.

Pa vi pišite.

 

Povezani članci

Who's Online

We have 236 guests and no members online