Denis Vukmirović: Nevin sam! Ne želim u zatvor

Denis VukmirovićDenis Vukmirović (27) iz Dugog Rata proglašen krivim jer je - prema nepravomoćnoj presudi Općinskog suda u Splitu - 20. prosinca 2003. upravljao automobilom passat u trenutku prometne nesreće u Krilu Jasenicama u kojoj su on i Tomislav Grizelj teško ozljeđeni, a Nediljko Šarić je na mjestu nesreće od težine zadobivenih ozljeda preminuo. Vukmirović, koji je tada imao 20 godina, i njegov vršnjak Tomislav Grizelj, pred sudom su izjavili da je passatom upravljao njihov poginuli prijatelj Nediljko Šarić. - Izgubio sam u toj nesreći prijatelja, dao bih sve da vrijeme mogu vratiti i da se to nije dogodilo, no ne želim ići u zatvor za nešto za što nisam kriv. A odluka suda temelji se samo na bilješci policajca koji je bio na očevidu i koji me je, onako polomljenog, dok su me stavljali u vozilo Hitne pomoći, pitao jesam li ja vozio. On je zapisao da sam rekao da jesam, no ja su uopće ne sjećam da je on tu bio, pa tek sam nakon dva dana u bolnici uopće postao svjestan što se dogodilo - kazuje danas 27-godišnji dugoraćanin Vukmirović koji se u međuvremenu oženio i dobio dijete ...DENIS VUKMIROVIĆ


Ne želim u zatvor, nevin sam!


Piše: Vladimir Urukalo / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


"Okrivljenik Denis Vukmirović kriv je što je 20. prosinca 2003. godine oko 22.15 sati na DC 8, u mjestu Krilo Jesenice, upravljajući osobnim vozilom marke passat, registracijske oznake i broja ST 671-F1, iz pravca istoka prema zapadu, u kojemu su se kao putnici nalazili, i to na stražnjem sjedalu Tomislav Grizelj, a na mjestu suvozača Nediljko Šarić, postupio suprotno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, na način da je vozeći brzinom od 92 km na sat, usprkos ograničenju vožnje od 50 km na sat, poduzeo radnju pretjecanja teretnog vozila.

Zbog takve vožnje, prilikom vraćanja vozila u desni kolnički trak izgubio je kontrolu nad vozilom i izašao izvan desne strane kolnika, udarivši prednjim desnim dijelom vozila u betonske stepenice i kameni potporni zid uz sjeverni rub kolnika, odbio se na kolnik, prešao preko njega i lijevim bočnim dijelom automobila udario u metalnu zaštitnu ogradu uz južni rub kolnika, nakon čega se automobil zaustavio, kojom prigodom je iz automobila ispao, kao i suvozač Nediljko Šarić koji je tada zadobio višestruke teške i za život opasne tjelesne ozljede, od kojih je na mjestu nesreće preminuo...

Stoga se osuđuje na kaznu zatvora u trajanju od 1O mjeseci, a dužan je platiti i 1.200 kuna na ime troškova suda te za obavljena vještačenja daljnji iznos od 11 tisuća i 278 kuna."

Sve ovo stoji u nepravomoćnoj presudi Općinskog suda u Splitu koju je 3. ožujka ove godine donio sudac Ante Unković.

I ništa u toj presudi ne bi bilo sporno da ne postoji jedna bitna okolnost - a to je da su i Vukmirović, koji je tada imao 20 godina, i treći putnik u passatu, njegov vršnjak Grizelj, pred sudom izjavili da je passatom upravljao upravo njihov poginuli prijatelj Šarić.


Vještaci bez jasnog odgovora

Denis VukmirovićObojica su tada bila teško ozlijeđena. Vukmirović je imao potres mozga, ranu na desnom oku, prijelom čeonih sinusa, nagnječenje pluća, prijelom četvrtog lijevog rebra i prijelom nosa. Grizelj je, pak, imao potres i nagnječenje mozga, prijelom gornje čeljusti te ranu na glavi.


- Izgubio sam u toj nesreći prijatelja, dao bih sve da vrijeme mogu vratiti i da se to nije dogodilo, no ne želim ići u zatvor za nešto za što nisam kriv. A odluka suda temelji se samo na bilješci policajca koji je bio na očevidu i koji me je, onako polomljenog, dok su me stavljali u vozilo Hitne pomoći, pitao Jesam li ja vozio. On je zapisao da sam rekao da jesam, no ja su uopće ne sjećam da je on tu bio, pa tek sam nakon dva dana u bolnici uopće postao svjestan što se dogodilo - kazuje danas 27-godišnji Vukmirović.


Naime, policajac Bože Krivić u svojoj je službenoj zabllješci napisao da je "dolaskom na mjesto događaja u 22.30 sati zatekao liječničku ekipu Doma zdravlja Omiš te na kolniku NN mušku osobu koja je po izjavi doktora Markića već mrtva".

U vozilu je. piše dalje u zabilješci, zatekao osobu u komatoznom stanju (Grizelj), a na ambulantnim kolicima osobu već otprije poznatu po imenu Denis Vukmirović iz Dugog Rata koji je bio pri svijesti te ga je upitao tko je bio vozač passata u trenutku nastanka nesreće.

"Isti mi je odgovorio da je on upravljao vozilom, a na inzistiranje liječnika s istim nisam dalje bio u mogućnosti obavili razgovor jer je trebao biti žurno prebačen u KBC Firule zbog zadobivenih ozljeda", stoji u službenoj policijskoj zabilješci.

Dva mjeseca nakon nesreće, 10. veljače 2001. godine, Vukmirovića
isti policajac saslušava u postaji i on izjavljuje da je passat vozio pokojni Šarić, da je on bio suvozač, a Grizelj putnik na stražnjem sjedalu.

- Izjavljujem da navedenim vozilom nisam nikada upravljao jer pokojni Nediljko Šarić nikada nikome nije dao svoje vozilo na upravljanje, a kupio ga je četiri mjeseca prije nesreće - kazao je tada Vukmirović.

I Grizelj je u službeni zapisnik dan poslije izjavio da je Šarić u "momentu nesreće upravljao vozilom, suvozač je bio Vukmirović".

Kako se, bez obzira na izjave svjedoka, nije moglo sa sigurnošću utvrditi tko je vozio passat, policija je na vještačenje u Centar za krim vještačenja "Ivan Vučetić" u Zagrebu poslala obuću sve trojice prijatelja, kao i gumene zaštite s papučice kočnice i kvačila iz passata kako bi se utvrdilo da li na bilo kojem paru obuće ima tragova koji potječu s gumene papučice kočnice i kvačila.

Vještačenjem je utvrđeno da "na potplatima obuće nisu pronađeni tragovi utisaka ili otisaka koji bi potjecali od mehaničkog kontakta dostavljene obuće s dostavljenim oblogama papučica vozila".

Dakle, niti vještaci nisu mogli utvrditi tko je uistinu vozio passata te kobne prosinačke noći. No, usprkos svemu, Općinsko državno odvjetništvo u Makarskoj 26. travnja 2005. godine podiže optužnicu protiv Vukmirovića kao vozača, tereteći ga za izazivanje prometne nesreće sa smrtnom posljedicom.


Ključna bilješka policajca Krivića

I Grizelj i Vukmirović svoje su izjave ponovili i pred sudom. Liječnica koja je u to vrijeme sa suprugom naišla na nesreću i priskočila u pomoć ozlijeđenima izjavila je na sudu da "ozljeđeni (Vukmirović) koji je sjedio nije bio orijentiran u prostoru, ni vremenu, a bio je pri svijesti"

Dr. Joško Markić, tada liječnik u Hitnoj pomoći u Omišu, pred sudom je kazao kako jedan od unesrećenih nije davao znakove života, dok su druga dvojica krvarila na cesti.

- Verbalni kontakt ni s jednim od njih se nije uspostavljao, ali su reagirali na bolne podražaje - kazao je liječnik.

Sud, pri izricanju presude, nije baš uzimao u obzir izjave svjedoka, a vjerojatno je ključan dokaz, pored bilješke policajca Krivića, bio nalaz sudskog vještaka za strojeve, cestovni promet i motorna vozila Stanka Smodlake i sudskog vještaka patologa dr. Antonija Alujevića, koji su u svom kombiniranom izvješću zaključili da je Grizelj sa sigurnošću bio putnik u passatu, Vukmirovlć najvjerojatnije vozač, a Šarić najvjerojatnije suvozač.

U vještvu stoji kako je uspoređujući dinamiku odigravanja prometne nesreće s ozljedama Denisa Vukmirovića, realno zaključiti da je ozljede prsnog koša i nagnječenje pluća zadobio u primarnom srazu kad mu se tijelo gibalo naprijed i nešto lijevo, kada je mogao zadobiti i ozljede glave udarcem o neki prednji dio unutrašnjosti kabine vozila (kolo upravljača, armaturna ploča itd.), a nije realno zaključiti da bi isti ispao iz vozila".

Za pokojnog Šarića, pak, navode kako je ozljede mogao zadobiti udarcem o neki prednji, odnosno lijevi bočni dio unutrašnjosti kabine vozila (vjetrobransko staklo, armaturna ploča), a kažu i da je mogao ispasti iz vozila.

- I ja i pokojni Šarić izletjeli smo kroz šajbu od siline udara. Stvarno ne znam koji je razlog zbog kojeg su vještaci zaključili suprotno od onoga što su kazali svjedoci, ali ja znam da nisam vozio i ne želim ići u zatvor zbog nečijeg previda ili traljavo obavljenog posla - kategoričan je mladi Vukmirović, koji se u međuvremenu oženio i dobio dijete.

 

Povezani članci

Who's Online

We have 402 guests and one member online

  • admin