Navlakuša: Internet-prevaranti od obrtnika uzeli više od 3 milijuna kuna

tetaŽelite li povećati opseg poslovanja? Želite li veću prepoznatljivost poduzeća? Želite li veću pažnju na internetu? Želite li učvrstiti svoju robnu marku? Želite li postići veće uspjehe svojih proizvoda? Ukoliko ste mali obrtnik koji je na sva ova pitanja potvrdno odgovorio - a teško da će se naći netko tko bi odbio uspjeh - onda je internetska stranica kvalitetniobrti.com pravo mjesto za vas. No, vlasnicima te stranice reklama i ne treba, oni, naime, sami traže klijente među obrtnicima diljem Hrvatske, nazivaju ih telefonom i - jedinstveno je mišljenje svih naših sugovornika - beskrupulozno varaju. Točnije, pljačkaju! Razgovor s potencijalnom žrtvom, da ne duljimo, ide otprilike ovako ...

1.400 KN SAMO ZA UPIS U WEB OGLASNIK?

Internet-prevaranti od obrtnika uzeli više od 3 milijuna kuna

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor:
Slobodna Dalmacija

Razgovor s potencijalnom žrtvom, da ne duljimo, ide otprilike ovako:

- Dobar dan, mi smo iz tvrtke 'Retro studio' iz Zagreba koja vodi internetsku stranicu Kvalitetni obrti, a vaš je obrt, počašćeni smo što vam to možemo priopćiti, izabran za sto najboljih u Hrvatskoj!

- Opa! Hvala, nisam imao/la pojma da takav izbor uopće postoji...

- Da, odnedavno postoji, pa je, eto, upravo vaš obrt, s obzirom na kvalitetu vašega rada, izabran među najbolje.

- Lijepo... Nego, što sada, je li ima neka nagrada ili...

- Polako, sve ću vam objasniti. Uvrštenjem na našu stranicu kvalitetni obrti točka kom otvaraju vam se neslućene mogućnosti, samo nam za početak morate uplatiti 1.400 kuna.

- Oprostite, nisam dobro shvatio/la, je li vi to meni za nagradu dajete 1.400 kuna ili ja vama...

- Sve je vrlo jednostavno, ne bojte se, samo recite hoćete li taj iznos platiti odmah, u cijelosti, ili u dvije rate, jer, eto, i tu pogodnost vam pružamo?

- Znači, ja vama?

- Tako je, ali to je zanemarivo s obzirom na učinke što će ih uvrštenje na našu stranicu za vas izazvati.

A nakon toga, ovisno o stupnju naivnosti malog obrtnika, slijedi prekid razgovora ili, pak, dogovor o uplati. Obrtnici koji su, uvjereni u sumnjivu rabotu rečene zagrebačke tvrtke, kontaktirali 'Slobodnu Dalmaciju', redom su odbijali tu 'velikodušnu' ponudu, no ima i onih  koji su novac uplatili.

Da budemo pecizni: do jučer ih je, ako je suditi prema podacima sa stranice kvalitetniobrti.com, bilo točno 2.300. Pomnoženo s uplaćenih 1.400 kuna dobivamo vrtoglavi iznos od 3.220.000 kuna!

online prijevare

- Razgovor je na početku zvučao sasvim ozbiljno, a kako je i moj obrt ozbiljan, tako sam na trenutak pomislio da bi sve, čak i u državi u kojoj se na prevari najbolje zarađuje, moglo biti istina. No, kad je spomenut iznos kojega ja njima moram dati, postalo mi je jasno da je riječ o varalicama - priča nam obrtnik iz Omiša.

Njegov kolega iz Dugoga Rata, koji također nije nasjeo na priču o nagradi, samo nam je kratko kazao da je ludost platiti 1.400 kuna za reklamu koja, primjerice, u 'Total Splitu' košta niti trideset kuna.

Internetska stranica kvalitetniobrti.com uistinu postoji. Na samom njezinu dnu, nakon desetak uopćenih rečenica, poput onih s početka teksta, prepisanih iz motivacijskih seminara, navedeni su i kontakt telefon (samo mobilni s predbrojem 097), broj faxa, (g)mail adresa, te, naravno, žiro račun. Prave adrese, međutim, nema. Kao direktor je, a to će vam ime možda zazvučati poznato, istaknut Rudi Kirar.

Ne zvoni vam? OK, strpite se malo, sve ćemo vam objasniti.

Nakon poziva na ponuđeni broj vaš reporter ljubazno je primljen, glas s druge strane slušalice gotovo se rastopio, no odmah po predstavljanju i hinjena ljubaznost je iščezla. Za odnose s javnošću zadužen je, naime, direktor, a on, rečeno nam je, komunicira isključivo putem e-maila. Na upit poslan elektronskom poštom nitko, međutim, nije odgovorio. Niti prvi, niti bilo koji drugi dan.

Rudi Kirar, tako barem tvrde brojni internetski forumi, 'stari je prevarant' koji je, kao slovenski državljanin, najprije operirao na teritoriju 'dežele' da bi se s vremenom, preko Istre, prebacio i u Hrvatsku. U Sloveniji je tako vodio fantomsku 'Akademiju za razvoj poduzetništva', dok je s varanjem u Hrvatskoj, a riječ je bila o utjerivanju nepostojećih dugova, počeo prošle godine preko tvrtke 'Ludus Peritus'.

Modus operandi uvijek je isti: traženje naivaca koji će pasti na slatkorječivost njegovih službenica.

A u doba krize naivaca je, baš kao i prevaranata, sve više.


U Hrvatskoj obrtničkoj komori nikad čuli za kvalitetniobrti.com

U Hrvatskoj obrtničkoj komori, baš kao i u Udruženju obrtnika grada Splita, prvi put čuju za internetsku stranicu kvalitetniobrti.com, te demantiraju postojanje bilo kakvih izbora najboljih hrvatskih obrtnika.

- Očito je riječ o prevari, pa i ovim putem pozivamo obrtnike da budu oprezni i ne nasjedaju na slatke riječi prodavača lažnog uspjeha - rečeno nam je u splitskoj podržnici Hrvatske obrtničke komore.


call centar


"Nazvala me neka ženska i uhvatila na prepad"

- Nazvala me neka ženska i uhvatila na prepad. Bilo je to još u drugi misec, a ja, virujte mi, do danas nisan pogleda tu njihovu stranicu - priznao nam je jedan Splićanin koji se nalazi među 2.300 nasamarenih obrtnika čije ćete ime i telefon, te ništa više, naći na web adresi kvalitetniobrti.com.

- Ako su me prevarili neka im je sa srećom, neću ja propast zbog tih 1.400 kuna, iako, kad malo bolje razmislin, za te san pare moga dat izradit vrhunsku internetsku stranicu svoje firme - zaključio je naš sugovornik.

Povezani članci

Who's Online

We have 246 guests and no members online