Čekali su da Milavić završi partiju briškule..

Najvažnija su prva 24 sata. Tako barem piše u udžbenicima kriminalistike. Jer što vrijeme bude više odmicalo, to će se kriminalce teže pronaći. A jutro poslije pucnjave u kojoj je u profesionalnoj sačekuši ranjen vlasnik trgovačkog lanca “Studenac” Josip Milavić, policija nije bila ni blizu počiniteljima. Sve trgovine “Studenca” u četvrtak su normalno radile, pa tako i prodajni centar u Omišu ispred kojeg se dogodio napad, koji je kao bezimeni uragan pomeo riječi iz prestravljene dalmatinske provincije. Ništa nije odavalo da je večer prije parkiralište bilo poprište filmske pucnjave. Građani su nogavicama strugali o prepoznatljive narančaste vrećice i dobro pazili s kime će podijeliti svoje sumnje. Tek su televizijske ekipe, snimajući isprani pločnik i nepomaknuti Milavićev BMW, ukazivale da 20. veljače nije običan dan u “Studenčevu” uredu ...

NOĆNA DRAMA U OMIŠU

Čekali su da Milavić završi partiju briškule..

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Foto: Ante Čizmić / Cropix
Izvor: Slobodna Dalmacija


Jozo je dobar čovik i nije zaslužija ovo šta mu se dogodilo. Može svak reć šta oće, ali nema ni u gradu ni u selima čovika koji ga nije povuka za rukav i zamolija za uslugu i kojemu Jozo, ako je moga, nije dobro učinija – kaže nam sredovječni Omišanin, zgrožen što mnogi anonimni komentatori (“bolesnici, njih bi prve tribalo zatvorit”) na internetu likuju nad Milavićevom sudbinom.

Dvojac na skuteru pobjegao je u nepoznatu smjeru, izgubio se među novim omiškim zgradama, a u hvatanju nije pomogla ni brza reakcija policije, koja je blokirala sve ulaze u grad, a svakako je odmogla začuđujuća činjenica da na zgradi “Studenca”, u kojoj se nalaze velika trgovina, poslovni prostori i hotel, nisu postavljene sigurnosne kamere.


Obitelj: Hvala Bogu, živ je

– U šoku smo! Nitko iz obitelji nema saznanja o eventualnim prijetnjama, tako da je o motivu napadača s naše strane bespredmetno razgovarati. Nadamo se da će policija što prije otkriti počinitelje kako bismo i mi saznali zašto su se odlučili na ovako gnusan i podmukao čin – govore članovi uže Milavićeve obitelji, dodajući kako je u ovom trenutku ipak najvažnije da se nije dogodilo još veće zlo i da zadobivene rane nisu bile opasne za život.

Osnovni podaci su poznati: naoružani napadači, s kacigama i zatamnjenim vizirima, sačekali su u srijedu navečer, oko 20.30, 61-godišnjeg omiškog poduzetnika ispred njegova prodajnog centra na Ribnjaku. Milavić je pogođen u obje potkoljenice, pri čemu je desna samo okrznuta, dok je lijeva pretrpjela teže ozljede. Operacija je izvedena u KBC-u Split, kirurškim putem je iz Milavićeve lijeve noge izvađen i metak, a tijekom četvrtka je pacijent s intenzivne njege prebačen na Odjel kirurgije gdje se uspješno oporavlja.

studenac omiš


U susjedstvu policije

U trenutku napada u trgovini se nalazilo dvadesetak radnika i radnica “Studenca”, te još najmanje toliko kupaca. Mjesto zločina je stotinjak metara udaljeno od Milavićeve kuće, dok se policijska postaja nalazi tek nekoliko desetaka metara dalje.

Napadače, međutim, to nije omelo, baš kao što ih nije omeo ni novi režim rada omiških policajaca, koji, sukladno pilot-projektu MUP-a, od 10. veljače postaju zaključavaju u 16 sati, te potom izlaze na ulice kako bi se građani osjećali mirnije i sigurnije.

policija


Večer uz prijatelje

Milavić nije bio od poduzetnika koji traže pozornost medija i nevolju. Uživao je u rutini, a posebno u društvu starih znanaca. Balotaški teren mu je oduvijek bio draži od kockarnice, a briškula i trešeta od pokera. Pa je tako, uz kupe, špade i uvijek iste prijatelje, provodio i večer 20. veljače. U kafiću, koji se nalazi u sklopu njegova prodajnog centra, i te je srijede, kako doznajemo, uživao u svojoj rutini.

Napadači su za to vrijeme strpljivo čekali na parkiralištu. Jedan pazeći na skuter, a drugi na oružje. Nakon što je Milavić izišao iz kafića i uputio se prema svom automobilu, pratili su ga dvadesetak koraka i čekali pravi trenutak.

Kad ih je omiški poduzetnik uočio, bilo je prekasno. Jedan je počeo pucati u smjeru njegovih nogu, a drugi je dojurio skuterom. Kad je pucnjava okončana, napadači su nestali, a Milavić je počeo dozivati pomoć.

policija

Motiva, kad bogat čovjek nastrada, može biti stotinu. Policija se za sada ne izjašnjava, no jasno je kako pucnji u potkoljenice teško mogu biti greška. Prve sumnje stoga padaju na profesionalce, koji su kvalitetno odradili posao zastrašivanja. Po čijem nalogu?

Povezani članci

Who's Online

We have 192 guests and no members online