Nazovi M. za polovnog Glocka

Zbog sumnji da su iz SAD-a nabavljali razne vrste vatrenoga oružja koje bi zatim ilegalno prodavali u Hrvatskoj, policija i USKOK uhitili su više osoba s područja Omiša, Splita i Zagreba. Među oružjem koje je policija nakon istrage zaplijenila kod osumnjičenika su 45 pištolja, 28 pušaka, dvije strojnice, 5 automatskih pušaka, poluautomatsku pušku, 11 prigušivača.. koji su najvjerojatnije nabavljeni u SAD-u. Čitavu operaciju izgleda da je ustrojio 42-godišnji omišanin M., zaštitar koji je štitio omišku gradsku upravu(!), a koji je putem interneta iz SAD-a od svojih američkih kompanjona dogovarao kupovinu i isporuku pištolja i dijelova za pištolje koji su bili deklarirani kao dijelovi za automobile, motocikle i igračke, te koji su potom poštom stizali na ime i adresu "poduzetnog" omiškog zaštitara ili pak na imena izmišljenih osoba na njegovoj kućnoj adresi i na radnoj adresi u omiškoj gradskoj upravi. Sve bi to vrlo vjerojatno zapelo na zagrebačkoj carini, da omiški zaštitar i tamo nije imao "svog čovika" koji bi njegove pošiljke vješto prokrijumčario mimo carinske kontrole, te bi one bezbrižno nastavijale svoj put do Omiša. Nakon što bi oružje stiglo u Omiš, M. bi ga davao oružaru K. koji ga je u radionici svoje kuće provjeravao ili po potrebi popravljao nakon čega su ih prodavali na splitskom crnom tržištu, piše Slobodna Dalmacija.
A kako je naša policija, MUP, USKOK, FBI,.. došli na kraj ovoj unosnoj kriminalnoj raboti koja je trajala pune četiri(!) godine i u kojoj su "poduzetni" Omišanin i njegovi partneri zaradili najmanje dva i pol milijuna kuna?
Posrećilo im se u rutinskoj kontroli prometa u koloni na Grljevcu kada su zaustavili oružara K. u čijem su automobilu pronašli četiri pištolja "Glock" sa praznim spremnicima. Nakon uhićenja i pretrage njegove kuće u Omišu, gdje su pronašli pravi arsenal prošvercanog oružja, klupko se počelo odmotavati..

ORUŽJE IZ SAD STIZALO POŠTOM U OMIŠ U KUTIJAMA ZA IGRAČKE

Izvori: Slobodna Dalmacija, Jutarnji List