Kamenolom u Srinjinama krije azbest

Bivši kamenolom "Konstruktora" u Srinjinama, kojeg čeka sanacija, krije opasni otpad, oštećene salonitne ploče i vreće koje najvjerojatnije sadrže lomljeni azbestni cement i to na samo stotinjak metara od prvih kuća. Predsjednik Mjesnog odbora Srinjine Jure Čović izbrojio je u nedjelju, 21. prosinca 19 vreća teške oko jedne tone na parceli u vlasništvu građevinske tvrtke "Konstruktor". - Uvjeren sam da se radi o azbestnom cementu. Poslagane su na način kao da su se željele sakriti ...

Predsjednik MO Srinjine Jure Čović uvjeren da na 'konstruktorovoj' parceli leži ubojiti otpad

Piše: Branko Galić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

- Uvjeren sam da se radi o azbestnom cementu. Poslagane su na način kao da su se željele sakriti, a ovih paleta sa salonitnim pločama je uz cestu svakim danom sve više i više. Prije mjesec dana sve je bilo čisto. I staro željezo nije prije bilo van ograde, a sad se odlaže i na gradskom zemljištu - pokazao nam je Čović koji je, tvrdi, već sutradan zvao Ministarstvo okoliša u Zagrebu i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ali nije uspio razgovarati s odgovornim osobama.

Jure Čović pokazuje vreće sa sumnjivim otpadom

Na "Konstruktorovom" zemljištu ograđenom željeznom ogradom ostalo je po dolasku ekipe "Slobodne Dalmacije" tek desetak sumnjivih vreća, a Čović tvrdi da su se počele odnositi kamionima u nepoznatom pravcu samo dan nakon što je nazvao splitsku ispostavu Ministarstva i obavijestio gradsku upravu.

Posljednju informaciju koju ima je da su sve vreće na sam Badnjak završile u "bunkeru" ispod postrojenja separacije kamenog agregata, skrovitiji dio šireg područja kamenoloma u vlasništvu "Konstruktora" kojeg nadzire zaštitarska tvrtka "Bond".

- Na istočnom "bunkeru" su postavljena vrata iza kojih su vreće s lomnjenim salonitom. U koju su svrhu ta vrata? Postoji opravdana sumnja da su dovezli još opasnog materijala jer je tu na Badnjak viđen jedan zatvoreni kamion sandučar. Odakle je to i u čijoj organizaciji se to radi - pita predsjednik MO "Srinjine" Jure Čović.

Who's Online

We have 247 guests and no members online