Dolac Donji: 'Odo'ja u Argentinu pa nek me oni traže'

Kamenolom Dolit MarkamOdjel gospodarskog kriminaliteta PU Splitsko-dalmatinske dovršio je kriminalističku obradu nad Lukom Markićem (53) iz Doca Donjeg, vlasnikom tvrtke "Markam-g", te podnio protiv njega kaznenu prijavu zbog protupravne eksploatacije rudnog blaga za što, stoji u prijavi, nije imao potrebnu rudarsku koncesiju. Markića se tereti da je od srpnja 1997. pa sve do ožujka 2008. godine, kao vlasnik kamenoklesarskog obrta, eksploatirao arhitektonski kamen u kamenolomu Dolit Markam na omiškom području te da je tako ostvario protupravnu dobit od oko 3,5 milijuna kuna. Markiću je zabranjen rad dok ne pribavi potrebnu dokumentaciju ...

BUŠI, KOPAJ...
POLICIJA PRIJAVILA LUKU MARKIĆA IZ DOCA DONJEG, JER JE ILEGALNO VADIO KAMEN TE JE TAKO OŠTETIO DRŽAVU ZA 3,5 MILIJUNA KUNA


'Odo'ja u Argentinu pa nek me oni traže'


Markić tvrdi da je 1997. godine dobio odobrenje za istražne radove u kamenolomu, a 1999. eksploatacijsko polje te da je o svemu obavještavao mjerodavno ministarstvo


Piše: Tonka Čubelić, E. Š.
Izvor: Slobodna Dalmacija

 

Izvješća na kraju godine

- Ja sam 1997. godine dobija odobrenje za istražne Luka Markićradove na kamenolomu, 1999. godine san dobija eksploatacijsko polje, sve legalno. Počeo sam s tim radovima, o čemu san redovito obavještava Ministarstvo. Godine 2002. san podnija zahtjev za lokacijsku dozvolu, ali je nisan dobija. Svake godine na kraju godine san sla izvješća o količini izvađenog kamena, plaća san PDV na to. Mogli su oni meni doć 2002. godine i kaznit me ako su već tili, pa ne bi šteta bila 3,5 milijuna kuna, nego sto tisuća kuna - kazao nam je Markić što misli o kaznenoj prijavi.

Luka Markić kaže da mu je država već 'legla' na račun

- Nije nelegalno to šta sam ja radija, nego je taj njihov obračun nelegalan. Ima kamenoloma oko mene koji isto ovako rade, ali nisu nikoga kaznili, samo mene. Očito je da nekome smeta šta ja uopće radin.

Žalosno je to kako ova država funkcionira, ja san se za nju borija, nikad ništa nisan uzeja od države, a ovako mi se vraća. Sad od mene traže da vratin 3,5 milijuna kuna. Već su mi blokirali račun i uzeli šta su imali. Iman 15 radnika koje jedva sad plaćan i kojima ću, ako se ovako nastavi, morat dat otkaz.

Al sredija san ja papire za Argentinu, pa ću, ako Bog da, za koji dan bit tamo, a oni neka me onda traže - zaključio je Markić.

Kamenolom Dolit Markam

Ilegalni kamenolomi su sve veći problem punjenju proračuna

 

U Dalmaciji ne postoje rudarski inspektori

U Zadarskoj županiji radi samo šest kamenoloma koji vade tehničko-građevinski kamen, a imaju sve potrebne dozvole!

Koncesiju za izvođenje rudarskih radova za tehničko-građevni kamen imaju "Maraš" za polje Velika Rasovača kod Vrsi, kumrovečka tvrtka "Busišta dva" (nastala od nekadašnjeg "Puta") legalno vadi kamen sjeverno od Zemunika Gornjeg, obrt Pinčić ima koncesiju na lokalitetu Sječa kod Zemunika, "Somar" na Grabovači kod Polače, Mladen Anić odnosno obrt "ICE" vadi kamen kraj Smilčića, a uredne dokumente ima i "Zanatkomerc" za lokalitet Gorica na Pagu.

Na još 49 lokacija odobreno je istraživanje tehničko-građevinskog ali i arhitektonskog kamena. U kontroli eksploatacije kamena, koji se tretira kao rudno bogatstvo RH, najveća je smetnja manjak rudarskih inspektora - oni na kontrolu kreću čak iz Zagreba, jer ih u Dalmaciji nema.   

Who's Online

We have 607 guests and no members online