Je li don Ante Karoglan ipak pipao maloljetnike?

don ante karlogancrkva u OstrviciDon Ante Karoglan, svećenik iz Ostrvica u omiškom zaleđu, morat će sjesti na optuženičku klupu Općinskog suda u Splitu kako bi iznio svoju obranu od sumnja za bludne radnje nad malodobnim sumještaninom. Karoglan je prije dvije godine suspendiran nakon što je priveden zbog navodnog bludničenja nad dvoje malodobnika, starijeg i mlađega, za što je u svibnju ove godine obustavljen kazneni postupak zbog nedostatka dokaza. Nakon takvog raspleta roditelji mlađeg malodobnika preuzeli su privatnim putem kazneni progon i podnijeli optužni prijedlog protiv svećenika. Dodatna istraga je okončana i predmet je vraćen na Općinsko državno odvjetništvo u Splitu, gdje će se odlučiti o tome hoće li podnijeti optužni akt nadležnom sudu ili će i u tom predmetu odustati ...


SEOSKI ŽUPNIK USKORO NA OPTUŽENIČKOJ KLUPI?
 
Je li Don Ante pipao maloljetnike?
 
Svećenik iz Ostrvica u omiškome kraju ne samo da će odgovarati za bludne radnje nego vjerojatno i za sprečavanje istražnog postupka podmićivanjem svoje maloljetne žrtve
 
Piše: Katarina Marić Banje / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

 

don ante karloganAnte Karoglan
, svećenik iz Ostrvica u omiškom zaleđu, morat će sjesti na optuženičku klupu Općinskog suda u Splitu kako bi iznio svoju obranu od sumnja za bludne radnje nad malodobnim sumještaninom.
 
Karoglan je prije dvije godine suspendiran nakon što je priveden zbog navodnog bludničenja nad dvoje malodobnika, starijeg i mlađega, za što je u svibnju ove godine obustavljen kazneni postupak zbog nedostatka dokaza.
 
Nakon takvog raspleta roditelji mlađeg malodobnika preuzeli su privatnim putem kazneni progon i podnijeli optužni prijedlog protiv svećenika.
 
Tužitelji također nisu digli ruke od zbivanja u Ostrvicama unatoč odustanku u tom spisu, nego su od Županijskog suda u Splitu zatražili provođenje istražnih radnja nad Karoglanom zbog sumnje u kazneno djelo sprečavanja dokazivanja.
 
Sumnjaju kako je svećenik starijem od dvojice mladića kupio motocikl kako ne bi svjedočio protiv njega, što je u konačnici i dovelo do odustanka od kaznenog postupka zbog bludnih radnja.
 
Istraga je okončana i predmet je vraćen na Općinsko državno odvjetništvo u Splitu, gdje će se odlučiti o tome hoće li podnijeti optužni akt nadležnom sudu ili će i u tom predmetu odustati.
 

Don Ante Karlogan (desno)
Don Ante Karoglan (desno) navodno je pokušao kupnjom motocikla izbjeći suđenje  Foto: Braco Ćosić / EPEHA
 

Inspektori splitskog PU-a prijavili su u ljeto 2007. godine Karoglana da je između 2004. i 2006. godine u svojem automobilu vozio maloljetnike koje je neprilično dirao pričajući o svojim seksualnim iskustvima. Nakon ispitivanja pred istražnim sucem, pušten je na slobodu jer tužilaštvo nije ni zatražilo pritvor.
 

Osveta mladića
 
Osumnjičeni svećenik je tada negirao počinjenje kaznenog djela te je ustvrdio da je to osveta jednog od mladića koji je tada navršio 19 godina, a kojega je prijavio zbog potkradanja.
 
crkva u OstrviciOn je također izjavio da ga se na ovaj način insinuira i neosnovano tereti, jer je u posljednje vrijeme pomodno prijavljivati svećenike za bludne radnje, homoseksualnost i pedofiliju.
 
Prilikom ispitivanja u policiji mladić od 19 je teretio svećenika za sebe, ali i za bludničenje nad 17-godišnjim prijateljem. Međutim, tijekom istrage stariji mladić, glavni svjedok, povukao je iskaz i negirao bludničenje.
 
Nakon toga vještačio ga je stalni sudski vještak psiholog koji je kazao kako je njegov iskaz iz istrage nevjerodostojan, dijelom i zbog nedosljednosti.
 
Unatoč nalazu vještaka, nakon okončanja istrage na Općinskom državnom odvjetništvu je odbačena kaznena prijava.
 

Roditeljska inicijativa
 
Kako je u rješenju o obustavi kaznenog postupka navedena uputa o pravnom lijeku, roditelji mlađeg mladića odlučili su postupiti sukladno s tim i preko odvjetnika podnijeli su optužni akt nadležnom općinskom sudu.
 
don Ante KarloganU njemu navode kako je tijekom dviju godina Karoglan u više navrata ukrcavao njihova sina u svoj mercedes i tijekom vožnje ga milovao i pozivao da stupe u seksualni odnos.
 
Kako bi mladić šutio, davao mu je novčane darove i puštao ga da se služi njegovim mercedesom, stoji u optužnom prijedlogu.
 

Brojni svjedoci
 
Predmet je raspoređen sucu za mladež Tomislavu Zlodri. Do početka suđenja očekuje se rasplet i u drugom spisu direktno povezanom s opisanim događajima.
 
Ako u tom slučaju tužiteljstvo ne odustane, nego napravi sljedeći korak u kaznenom postupku i krene s optužnim aktom, u tom slučaju će bitan dokaz biti iskaz mlađeg mladića koji će dati na suđenju.
 
Očekuje se kako će tijekom suđenja biti pozvan niz djece koja su davala izjave u policiji, koja nisu bila saslušavana u istrazi, a koja su bila očevici susreta i druženja svećenika s mladićima u više navrata.
 

Suđenje u rujnu
 
Ne mogu vam kazati ništa opširnije o spisu jer je oštećena osoba maloljetna. Namjeravam sazvati glavnu raspravu odmah nakon godišnjih odmora, početkom rujna, ali sama rasprava će biti zatvorena za javnost, rekao nam je sudac Zlodre.
 

Motocikl za ‘unuka’
 
Tužiteljstvo je, nakon što je stariji mladić izmijenio iskaz, krenulo u postupak zbog sprečavanja dokazivanja zbog sumnje kako mu je svećenik kupio motocikl vrijedan 40.000 kuna.
 
Vozilo je, prema, njihovu zahtjevu za istražne radnje, bilo mito za izmjenu iskaza.
 
U spisu postoji i izjava svjedoka, prodavača iz trgovine, koji je prepoznao svećenika kao kupca motocikla, iako je bio odjeven u “civilku” i kazao kako kupuje dar za unuka.